Gaziantep’ten, Temmuz ayında yüzde 0,6 azalışla 455 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İhracat rakamlarını değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Temmuz ayında Türkiye ihracatının yüzde 13 gerilerken, Gaziantep ihracatının yüzde 0,6 ile çok küçük çaplı bir düşüş gösterdiğini belirtti. GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Ülkemizdeki siyasi istikrarın bir an önce oluşturulması, terör olaylarının son bulması yönündeki çalışmaların hızlandırılması çok önemlidir" dedi.

Konukoğlu, Gaziantep’in en fazla ihracat yapan ilk on il arasında yerini koruduğunu anımsatarak, şu bilgileri paylaştı:‘’Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi dikkate alındığında şehrimizin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 oranında azalışla 3 milyar 548 milyon 694 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise Gaziantep’ten 3 milyar 746 milyon 381 bin dolar ihracat yapılmıştı.’’ Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan önemli gelişmelere işaret eden Konukoğlu, jeopolitik risklerin yanı sıra paritenin ihracata olumsuz etkisinin devam ettiğini, ayrıca Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla işgücü kaybı olduğunu belirtti.

‘’GAZİANTEP İHRACATINI KORUMAYA BAŞARDI’’

Küresel ticaret hacminde yaşanan hızlı ve uzun süreli düşüşün, dünya ticaretini daralttığına da vurgu yapan Konukoğlu, açıklamasında şöyle dedi:‘’Bütün bu sıkıntılı tabloya rağmen Gaziantep, ihracatını devam ettirmeyi başarıyor. İhracatçılarımız, bir yanda mevcut pazarlarını korumaya çalışırken bir yandan yeni pazarlar bulmak için mücadele ediyorlar. Ve Türkiye ihracatına önemli katkı sağlıyorlar. Temmuz ayında Türkiye ihracatı yüzde 13 gerilerken, Gaziantep ihracatı yüzde 0,6 ile çok küçük çaplı bir düşüş gösterdi. Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 il içerisinde sadece Gaziantep ihracatını korumaya başardı, diğer iller arasında ihracatında düşüş yüzde 40’ları aşanlar var. Dileğimiz tüm illerimizin kendi dinamikleri içerisinde gelişimini sürdürerek, hızlı bir ihracat artışı göstermesidir. Bunun için dünya ticaretinin daraldığı ve etrafımızda bu kadar çalkantılı bir sürecin yaşandığı bir ortamda, ülkemizde istikrarı korumak zorundayız. Siyasi istikrar sağlanmadan ekonomik gelişme olmaz. İş dünyası olarak, Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak ve yapısal reformları sürdürecek yeni hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyoruz.’’ Ülkemizin ilerlemesinde, huzur ve birlik beraberlik ortamının önemini dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’de son günlerde artan terör olaylarını bir kez daha şiddetle kınayarak, bu saldırılarda hayatını kaybeden tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet diledi.

İHRACATTA DÜŞÜŞ

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz 2015 yılı Ocak Temmuz döneminde 4 milyar 755 milyon 422 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Başkan Çıkmaz, ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların ve pazar arayışlarının sürdüğünü de sözlerine ekledi. 2015 yılı Ocak-Temmuz İhracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz “ Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla %7,1’lik düşüşle toplam 4 milyar 755 milyon 422 bin $’lık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 394 milyon 955 bin $’lık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, %8,9’luk düşüşle 5 milyar 150 milyon 378 bin $’olmuştur.” dedi.

ORTADOĞU ÜLKELERİ İLK SIRADA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ihracatın ülkelere ve bölgelere göre dağımı hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz “ Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri %60 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri %15,8 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri %11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde toplam 184 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi. Ürün bazında 2015 yılı Ocak Temmuz döneminde yapılan ihracat kalemlerinde ilk sırayı halı kumaş ve iplik çeşitlerinin yer aldığını da sözlerine ekleyen Başkan Çıkmaz “Ocak-Temmuz 2015 döneminde ürün bazında halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” dedi

GAZİANTEP ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

İhracatta Gaziantep farkının bu dönemde de hissedildiğini belirten Çıkmaz yaptığı değerlendirmede “ Türkiye geneline bakıldığı zaman ihracatta Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili olarak başarısını sürdürürken Türkiye genelinde de en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında 6.sıradaki yerini korumuştur. Bu dönemde Gaziantep, 3 milyar 548 milyon 694 bin $ ihracat gerçekleştirmiştir. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir.” dedi Bir önceki dönemle kıyaslandığı zaman 2014 yılına oranla ihracat kaybının %5.3 olduğunun da altını çizen Başkan Çıkmaz, “2014 yılı Temmuz ayı ihracatımız 457 milyon 971 bin dolar iken geçen yıla oranla 2015 Temmuz ayında %0.6’lık bir düşüş yaşanmış ve 2015 yılı Temmuz ayı ihracatı Gaziantep için 455 milyon 033 bin dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

SİYASİ İSTİKRAR SAĞLANMAK ZORUNDA

Gerek Gaziantep’te gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ihracat kültürünün oluştuğunu ve kurumsallaşmanın sağlandığına dikkat çeken Başkan Çıkmaz İhracatçıların ihracatı arttırmaya yönelik çabalarının sürdüğünü GAİB’in bu anlamda gerekli her türlü tanıtım ve girişimi yapmaya devam ettiğini belirterek “Bugün gerek ihracatçılarımız gerekse GAİB bünyesindeki birimlerimiz ürünlerimizin dünya pazarlarındaki tanıtımı için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Yapılan bu çalışmaların ekonomiye olumlu dönüşü olacaktır. Ancak ülkemizdeki siyasi istikrarın bir an önce oluşturulması, terör olaylarının son bulması yenendeki çalışmaların hızlandırılması çok önemlidir.” dedi. Haber Merkezi