Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Valilik ve Büyükşehir Belediyesini ziyaretlerinin ardından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde iş dünyasıyla bir araya geldi. 4 saat süren toplantıda ihracatçılar yaşadıkları sorunları anlattı. Söz alan ihracatçıların yüzde 90'ı bankalarla yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Canikli, 250 milyar TL kredi garanti fonu destekli kredi açtıklarını belirterek, "Nefes alıp veren işletmelere kredi vereceksiniz diye bankalara talimat verdim" dedi.
Canikli, hükümet olarak iş dünyasına desteklerinin devam edeceğini belirtirken, mevcut sistemi de eleştirdi. Canikli, "Sistem olarak söylüyorum her an patlamaya hazır bir bomba. Türkiye bu yönetim modeliyle yoluna devam edemez, ilerleyemez" dedi.

İŞADAMLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

Ülkenin ekonomisi hakkında işadamlarına bilgiler veren Nurettin Canikli, mevcut siyasi sistemi eleştirdi. Türkiye'nin sisteminin yanlış bir sistem olduğunu savunan Canikli, şunları söyledi:"Bu sistem her gün, her dakika bir yönetim krizini, kaos ortamını tetikleyen, içinde barındıran bir sistemdir. Çok yanlış bir sistemdir, çok tehlikeli bir sistemdir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bundan mutlaka kurtulmamız gerek. Ne amaçla dizayn edildi, hangi mantıkla böyle bir sistem kuruldu ayrı bir konu. Değişik senaryolar var, çok şey söylenebilir, çok şey konuşulabilir, ama sonuç itibariyle Türkiye bu yönetim modeliyle yoluna devam edemez, ilerleyemez."

PATLAMAYA HAZIR BOMBA

'Türkiye hedeflerine hayallerine bu sistemle ulaşma imkanına sahip değil' diyen Canikli, "Bugün güçlü bir lider olarak o istikrarlı dengeyi sağlayan cumhurbaşkanımız var. Ya sonrasında hiçbir garantisi yok. Her zaman zayıf, bu modelde ister tek başına gelsin bir hükümet, tek parti güçlü bir şekilde iktidara gelsin isterse koalisyon hükümetleri olsun hepsi zayıf kalmaya mahkum ve mecburdur. Çok istisnai durumlar hariç, şu an ki olduğu gibi. Cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki çekişme kaçınılmazdır. Şimdi cumhurbaşkanını doğrudan halk seçiyor, yetkiyi doğrudan milletten alıyor, aynı şey başbakan için de geçerli. Sistem olarak söylüyorum her an patlamaya hazır bir bomba" dedi.
Finansal yapısı bozulan firmalara finansal destek sağlamak ve topluma satınalma gücü enjekte edilmesi için bir takım tedbirler aldıklarını ifade eden Canikli, "Bu noktada pek çok adım atıldı. 2017 içinde kamu desteğiyle en az 2 milyon 100 bin kişilik ilave istihdam potansiyelinin oluşturulması. Şu ana kadar bu paket çerçevesinde Türkiye genelinde 100 binden fazla net istihdam katkısı ortaya çıktı. Hızla devam ediyor." diye konuştu.

TEK TEK NOT ALDI

Başbakan Yardımcısı Canikli'nin ardından söz alan sanayiciler sorunlarını dile getirdi. Sanayicilerin ortak sorunu bankalarla yaşadıkları sıkıntılardı. Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, bankalarla yaşanan sıkıntılara değindi. Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan'ın da gündeminde bankalarla ilgili yaşadıkları sıkıntılar vardı. Kaplan ayrıca, Mısır'la yaşadıkları sorunları da dile getirdi. Bakan söz almak isteyen tüm işadamlarına söz verdi, onların sorunlarını tek tek not aldı. Canikli, bankalardan limiti dolu olup kredi kullanamayanlara, bankaların limit açmadığı ve finansman sıkıntısı çeken ihracatçılara, kredi garanti fonu aracılığıyla kredi verileceğini söyledi.

KAPLAN MISIR'LA YAŞANAN SORUNLARI ANLATTI

Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, Mısır'la yaşadıkları sorunları anlattı.
Mısır'a 1 yıldır ihracat yapamadıklarını belirten Kaplan, "Üretici kayıt sistemi nedeniyle Mısır'la sorun yaşıyoruz. ihracat yapamıyoruz" dedi. Canikli de, "İlgileneceğim dedi" dedi.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, hükümetin kredilerle ilgili aldığı kararlardan memnun olduklarını ifade etti.

TAKİP EDECEĞİZ

İstihdam seferberliğiyle ilgili Gazianteplilerin söz verdiğini de hatırlatan Canikli, "Bunu takip edeceğiz" dedi. Meral KINACILAR/DHA