Başbakan Yıldırım ekim ayında ihracatın rekor artışla yüzde 15,6 artarak 13,6 milyar dolar olduğunu ve böylece son 10 yılın rekorunun kırıldığını açıkladı.

Başbakanı Binali Yıldırım, TİM İhracat Haftası 2017 Etkinliği’nde konuştu.''Önümüzdeki 10 yılda en büyük gücümüz, ihracatta ve yatırımda kaydettiğimiz gelişme olacaktır. Bunu niye söylüyorum? Çünkü yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,9'u yatırımlardan ve ihracattan geldi" diyen Yıldırım'ın konuşmasında şunları söyledi: "Dünya krizinin en önce etkilediği sektör taşımacılıktır. Küresel ticaret durursa taşımacılık da olmaz. Taşımacılık sektörü kriz içerisindeydi. Türkiye'yi yalnız bölgede değil, dünyada da daha büyük bir ticaret merkezi haline getirmek konusundaki kararlılığımız sürüyor.

Öncelikle hedefimiz daha rekabetçi, daha fazla katma değer üreten, araştırma geliştirmeyi, yenilikçiliği, markalaşmayı odak rokasına haline getiren bir ekonomik alt yapıyı tesis etmek. Dünyada yükselen ekonomilerin hangi ekonomiler olacağı belli, inişte olan ekonomiler de belli. Yükselen ekonomiler; batıdan doğuya doğru giden ülkelerde olacak. Bu her yönüyle artık belli olmuştur. Dolayısıyla bu anlamda Türkiye uzun vadeli yatırım yapılacak ülkelerin başında yer almaktadır. O halde ne yapacağız; durmak yok, üretime ihracata, büyümeye devam. Türkiye'nin önü açık, geleceği aydınlık"

REKORU AÇIKLADI

Başbakan Binali Yıldırım, İhracat Haftası'nda yaptığı konuşmada ihracatta rekor artışı açıkladı. Verilerine göre, Ekim ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artışla 13 milyar 528 milyon dolar oldu. Bu rakam son 10 yılın en büyük ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.

Bu yılın ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 128 milyar 659 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık dönemde de bir önceki yıla göre yüzde 10,7 artışla 154 milyar 227 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin miktar bazında ihracatı da Ekim ayında yüzde 14,1 artarak 10,1 milyon ton olurken, ilk dokuz ayda yüzde 11,9 artış gösterdi.