İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, ihracat rakamlarına bakıldığında bölgenin ihracat potansiyelinin en önemli şehrinin Gaziantep olduğunu belirtti.

Ekonomilerin siyasi istikrarla ayakta kaldığına dikkat çeken Özkan, istikrarsızlığın olduğu bölgelerdeki ekonomik sıkıntıların sadece o ülkeyi değil, diğer ülkeleri de etkilediğini kaydetti.

GAZİANTEP LOKOMOTİF

Ortadoğu’da yaşanan siyasi istikrarsızlıktan dolayı, o bölgeye ihracat yapan firmaların başka ülkelerde yeni pazarlar arama gayreti içerisine girdiğinin görüldüğünü anlatan Özkan, "Bu bakımdan Türkiye, istikrarı olan bir ülke. Sınırda sıkıntılar olsa da bölge ihracatını devam ettiriyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotifi olan Gaziantep, ihracat ve ticaret kültürüyle bölgedeki diğer şehirlere de örnek oluyor. Türkiye ihracat sıralamasına baktığımıza beşinci sırada. Gaziantep ihracat kültürünü arttırdıkça bölgedeki diğer şehirlerin de ihracat yapma kültürünü etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

PLAN HAZIRLIYORUZ

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ekonomik gelişmelere de değinen Özkan, (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) TRC1 Bölgesi’ndeki Adıyaman’ın mermercilik ve tekstil konusunda ihracat yoğunluğu yaşandığını, Kilis’te gıdaya dayalı ihracatın ön plana çıktığını vurgulayarak, "Şehir yavaş yavaş ihracat yapmaya çalışan, ekonomik anlamda bir yerlere gelmeye çalışan bir konuma doğru ivme kazanmıştır" dedi. Gaziantep'in birçok sektörde her bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Özkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaretin yanında turizmiyle de ön plana çıktığını, ajans olarak bölge ekonomisine katkı sağlayacak plan hazırladıklarını anlattı. AA