Gaziantep Ağustos ayı bazında Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci il konumuna yerleşti.Ağustos ayı rakamlarına göre Ankara'yı geçerek 5'nci sıraya yerleşen Gaziantep'te yükseliş yüz güldürdü.

TİM verilerine göre ağustos ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 il sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, Manisa, Denizli, Kayseri ve Hatay oldu. Hatay’ın ihracatı yüzde 13, Gaziantep’in ihracatı yüzde 10, Bursa’nın ihracatı yüzde 1 artış gösterirken, İstanbul’un ihracatı yüzde 4, Kayseri, Manisa, İzmir ve Ankara’nın ihracatı yüzde 8, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 13 ve Denizli’nin ihracatı yüzde 17 düşüş kaydetti.

ÇIKMAZ: 8 AYLIKTA 6'NCI SIRADA

Gaziantep, Ağustos 2015 dönemi için bir önceki yıla oranla yüzde 9,6 artışla 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Gaziantep Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili” dedi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin 2015 yılı Ocak-Ağustos dönemi ihracat rakamlarını açıklayan Çıkmaz bu dönemde 5 milyar 461 milyon 526 bin dolarlık ihracat kayda alındığını belirtti.

ORTADOĞU İHRACATTA İLK SIRADA

2015 yılı Ocak -Ağustos döneminde gerçekleştirilen ihracatta orta doğu ülkelerinin ilk sırada yer aldığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60,1 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 16,1 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 10,7 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır” diye konuştu.

GAİB 185 ÜLKEYE İHRACAT YAPTI

Dünyanın birçok ülkesine ürün gönderdiklerini söyleyen Başkan Çıkmaz, toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, “Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 2015 yılı Ocak Ağustos döneminde toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün bazında ihracatımız değerlendirildiğinde halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi. Bülten

KONUKOĞLU: İYİ HABER

Gaziantep ihracatında Ağustos ayında güzel haberler peş peşe geldi. Ağustos ayında Gaziantep’in ihracatı yüzde 9,6 artış gösterdi. Son bir yılın en yüksek ihracat artış oranına imza atıldı. Gaziantep ayrıca Ağustos ayı ihracatında Ankara’yı geçerek, Türkiye’de en fazla ihracat yapan iller arasında 5’inci sıraya yükseldi. Aylık bazda Ankara’ya 12,2 milyon dolarlık fark attı.

AĞUSTOS AYI BAZINDA 5'NCİ

Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yaptığı değerlendirmede, Gaziantep’ten 2015 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artışla 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. Konukoğlu, ‘’Ocak-Ağustos 2015 dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın sekiz aylık dönemine göre yüzde 3,6 oranında azalarak 4 milyar 74 milyon 108 bin dolar oldu. Geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde Gaziantep’ten 4 milyar 226 milyon 656 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı’’ bilgisini verdi.

UMUT VERİCİ BİR GELİŞME

İhracatın son aylarda toparlanma eğilimi doğrultusunda artı yönde bir seyri izlediğini ve bu gelişmenin umut verici olduğunu ifade eden Konukoğlu, ‘’Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 içerisinde sadece Gaziantep, Hatay ve Bursa artış gösterebildi. Hazır giyim ve tekstil gibi bazı sektörlerimizin yanı sıra en büyük pazarımız Irak’a ihracat rakamlarında iyileşme artışta etkili oldu’’ dedi.

EKONOMİYİ POZİTİF ETKİLEYECEK

Konukoğlu, dış kaynaklı gelişmelerin ve paritenin ihracatı etkisine işaret ederek, ‘’Dünya ekonomisinin lokomotifi olan ABD’den yeniden toparlanma sinyalleri geliyor. Ama, en büyük ikinci ekonomi olan Çin giderek yavaşlıyor. Avrupa’da yeterince canlanma yaşanmıyor. Bu gelişmeler, küresel piyasaların önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceğini öngörmeyi zorlaştırıyor. Bir yandan da jeopolitik riskler Türkiye’nin ihracatına baskı yapmaya devam ediyor. Gaziantepli ihracatçılarımız ise yurtdışında zorlu koşullara rağmen ihracatını sürdürdüler. Kıran kıran rekabetin yaşandığı bir ortamda bileğinin hakkıyla rakiplerinin önüne geçerek, ürettiğini satmayı başardılar. Sağladıkları bu başarıyla şehrimizin yüzünü ağarttılar, hepsini tebrik ederim. Bütün amacımız ihracattaki artışı sürekli hale getirebilmek, hem şehrimize hem de ülkemize en yüksek katkıyı sağlayabilmektir.’’ LEYLA ÖZEKŞİ POLAT