MAYIS ayında ihracatı tek haneli azalan il Gaziantep oldu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep'in Orta Doğu ülkelerinin bölge ihracatında yüzde 60,7'lik payla ilk sırada yer aldığını bildirdi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise Gaziantep’ten bu yıl Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 düşüşle 522 milyon 920 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.

EN ÇOK PAY ORTADOĞU'NUN

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAİB'e bağlı birlikler tarafından bu yılın ocak-mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5'lik azalışla 3 milyar 449 milyon 779 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına da 299 milyon 477 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını vurgulayan Çıkmaz, "Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 12,8'lik düşüşle 3 milyar 749 milyon 257 bin dolar oldu" ifadesini kullandı.

KONUKOĞLU: DÜŞÜŞ YAVAŞLADI

Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yıl Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 düşüşle 522 milyon 920 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. İlk beş ayda ihracatta yaşanan düşüşte parite etkisi ile birlikte tüm dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralmanın da etkili olduğunu anımsatan Konukoğlu, Gaziantep’in ihracatındaki gerilemenin ise Türkiye ortalamasının çok altında kaldığına işaret etti.

KESİNTİYE UĞRAMADAN SÜRSÜN

Türkiye’nin mayıs ayı ihracatının yüzde 19 azaldığını belirten GSO Başkanı Konukoğlu, ‘’En fazla ihracat yapan ilk 10 şehir arasında en iyi konumda bulunuyoruz. Mayıs ayında ihracatı tek haneli azalan tek il Gaziantep oldu. Diğerlerindeki düşüşler büyük, bizim yedi katımıza kadar varıyor. Ayrıca, Gaziantep’in ihracatında bir önceki aya göre düşüş hızı yavaşladı. Küçük de olsa bir toparlanma yaşanması olumlu bir durumdur. Temennimiz bu sürecin kesintiye uğramadan devam etmesidir’’ dedi. HABER MERKEZİ