GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, terör örgütü IŞİD militanlarının bazı kentlerinin kontrolünü ele geçirdiği Irak'a olan ihracatta düşüş olduğunu söyledi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, En büyük pazarları olan Irak’ta yaşanan son gelişmeler nedeniyle ihracatta sıkıntılar yaşanmaya başladığını, ancak Ortadoğu pazarında yaşanan bu durumun geçici olduğunu belirtti.

ÇIKMAZ: GERİYE GİDİYOR

Çıkmaz, 175 ülkeye ihracat yaptıklarını da belirterek, "Bu yaşanan son dönemdeki olumsuz olaylara rağmen ihracatımız Irak üzerinden genelinden dünyanın diğer ülkelerine kaymış durumdayız. Irak'a yaptığımız ihracatta yüzde 27 bir düşüş var. Şu ana kadar ancak son günlerde baktığımız da bu geçen 15 gün önce baktığımız da yüzde 35- 40'lara gelmişti. Irak pazarında da gerek Kuzey Irak'a gerekse Kerkük, Musul'a gerekse de İran üzerinden ihracatçılarımız güneye de inmeye başladı. Bir sıkıntı yok" dedi.

DÜZELENECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ

"Irak'ında önümüzdeki günler de süratle düzeleceğini tahmin ediyorum" diyen Çıkmaz, "Normal sevkiyat Irak'ın kuzeyine devam ediyor. Irak'ın kuzeyindeki depolar da biliyorsunuz bizim ihracatçılarımızın büyük bir kısmının depoları var orada ortakları var. O ortakları sayesinde Kuzey Irak'tan araçlarla gidiyor İran'a, İran araçlarıyla Bağdat başta olmak üzere güneydeki Irak'ın diğer büyük kentlerine yine mal sevkiyatı ihracat sevkiyatı devam ediyor. En çok gıda talebi var. Diğer taleplerde de çok bir değişiklik yok. Yani daha önceki gerek kimyevi maddeler gerekse kullanım maddeleri, demir çelik ürünleri bütün ihracat talepleri Irak'a eskiden olduğu gibi devam ediyor. Yani insanların algıladığı gibi bir sıkıntı yok televizyonlar da gözüken gibi, basın da gözüken gibi de bir sıkıntı yok. Tabi ki; o bazı bölgelerde siyasi sorunlar yaşanıyor. Ama ticarette bir sıkıntı yok. Bizim ticaret yaptığımız bölge son derece güvenli bir bölgelerdir."

KONUKOĞLU: KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Haziran ayında en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu söyledi. Konukoğlu, En büyük pazarları olan Irak’ta yaşanan son gelişmeler nedeniyle ihracatta sıkıntılar yaşanmaya başladığını, ancak Ortadoğu pazarında yaşanan bu durumun geçici olduğuna ve oluşan kaybı kısa sürede telafi edeceklerine inandıklarını belirten Konukoğlu, Gaziantepli ihracatçıların her zaman krizleri fırsata çevirecek güce sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin büyümesinde ihracatın aldığı büyük paya işaret eden Konukoğlu, dinamik bir potansiyele sahip olan Gaziantep’in yüksek katma değerli ürünlerin üretimine ve ihracatına ağırlık vererek, 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasında önemli rolü olacağına inandığını kaydetti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT