Gaziantep'te 3 çocuğun sobadan zehirlenerek ölmesi , Belediye ve Kaymakamlıkların Dedektör ihmalini ortaya çıkardı. Olayın yaşandığı Onat Kutlar mahallesi sakinleri ve muhtarı kimseye Dedektör dağıtılmadığını söyleyerek "gazete ve televizyonlara çıkıp dedektör dağıttıklarını söyleyenlere sesleniyoruz, nerede bu Dedektörler? Bizim mahallemize tek dedektör dağıtılmadı. Eğer dedektör olsaydı, belki de bu üç çocuk şimdi ölmemiş olacaktı"diye konuştular.

ONAT KUTLAR MAHALLESİNE HİÇ DAĞITILMAMIŞ

Sobadan sızan gaz can almaya devam ederken, bunun önüne geçilmesi noktasında ortaya konan çözümler maalesef yetersiz kalıyor. Belediyeler, kaymakamlıklar, sosyal politikalar müdürlüğü ve emniyetin zaman zaman dağıttığı dedektörler maalesef geniş halk kitlelelerine ulaşmıyor. Bazı mahallelerde 500 fakirden ancak yüzde 2-3'üne dağıtılan dedektörlerden 3 küçük canın sobaya kurban gittiği Onat Kutlar Mahallesi'nde ise hiç dağıtılmamış. Piyasada 30-40 TL arasında satılan dedektörlerden çoğu vatandaşın bilgisi dahi yok.

İŞTE MAHALLE SAKİNLERİ VE MUHTARLARIN YORUMU

ALİ KARA (KOMŞUSU) ESMA KAŞIKÇIOĞLU (AKRABASI)

" BU EV ÇOCUKLARIN MEZARI OLDU"

"Çocukların babası Bekir abi Ankara'da inşaat işiyle uğraşıyordu, gideli 3-4 hafta olmuştu çalışıyordu orada. Çocukların mezarı olan bu evi yeni almışlardı, 6 ay içinde oturmadan bu işler başlarına geldi. Evlerinin üst katını tamamlayamadıkları için bodrum katında oturuyorlardı. Bizde en son Halime ile cumartesi akşam 11'e kadar birlikte oturduk pazar günü kendi annesine gitmişti, annesinden de gece vakti dönmüşler, zaten ne olduysa o gece olmuş. Sobayı yakarak uyumuşlar saat gece 1-2 gibi Halime kalkıyor çocuklara bakıyor heralde gazın ağırlığından dolayı olsa gerek tekrar uykuya dalıyor tekrar sabah saatlerinde kalkıyor içerdeki kesif kokuyu farkedince mutfağa gidip yoğurt koyuyor çocukları kurtarayım diye fakat mutfaktan dönerken elinde yoğurt kasesiyle yere düşüyor. Sabah saatlerinde Bekir Abi eşini arıyor ulaşamayınca mahallenin bakkalını arıyor bunlar nerde gördünüzmü ben ulaşamıyorum diye bakkalda kendine ekmek almak için çocuklarında gelmediğini söyleyerek oda durumdan şüphelenerek Bekir Abilerin evine giderek kapıyı çalıyor kapı açılmayınca mahallenin demircisini alarak tekrar geldi kapıyı açınca zaten bende oradaydım o kötü durumla karşılaştık yerde yatanlardan sadece bir Halime de hafif bir sıcaklık vardı çocuklar buz gibiydi içerde kesinlikle kömür isi değil acı kesif bir koku vardı. Çocuklar gece 2-3 gibi ölmüş olmalılar çocukların yatak yerleri hep kusmuk içindeydi durumu farkedemeden birşey yapamadan öldüler yavrucaklar.Babaları olayı duyar duymaz kalp krizi geçiriyor. Belediyemiz dağıttığını söylediği o karbonmonoksit dedektörlerini bizim mahallemizde hiç dağıtmadı. Belki belediye bu dedekterleri dağıtsaydı bu durum böyle olmazdı. Bizlerde yatarken korkuyoruz şimdi soba yaktığımız için en ufak dumandan dolayı korkuyoruz. Karbonmonoksit dedektörlerinin hemen dağıtılmasını istiyoruz evlerinde yalnız yaşayan birçok yaşlımız, hastamız var bunlar dağıtılırsa bizim için iyi olur.Bu yaşananların bütün sebebi fakirlikten zengin olsa bu insanlar bodrum katta otururlar mı eve baktık normal odunda yoktu odunlar hep yaştı muhtemelen olay gecesi o yaş odunları sobanın içine attılar odunlar yanmayınca kömürde çocukları zehirledi."

SİNAN GEZGİNCİ (KOMŞU)

"BU YAŞANANLARIN SEBEBİ FAKİRLİK "

"Bu yaşananların bütün sebebi fakirlikten zengin olsa bu insanlar bodrum katta otururlar mı? Eve baktık normal odunda yoktu, odunlar hep yaştı muhtemelen olay gecesi o yaş odunları sobanın içine attılar, odunlar yanmayınca kömürde çocukları zehirledi. Bütün siyasiler oy zamanı bizim buralara geliyorlar ama ondan sonra bizleri unutuyorlar, bizleri çok sahipsiz bıraktılar. Belediye bize dedektör falan dağıtmadı dağıtılsada bu duruma pek fazla bir etki edeceğine de mahal vermiyoruz ama önlem önlemdir. "

MÜSLÜM DEMİR (KOMŞU)

"BODRUM KATINDA OTURUYORDU"

"Olay sabah saatlerinde farkedildi komşumuz üç çocuğuyla birlikte evinin üst katı tamamlanmadığı için bodrum katında oturuyordu. Sobanın borusunu bodrum katından evin tavanına kadar en 20 ye yakın boruyla uzatmıştı bu boruları kış ayından beri hiç temizlememişlerdi o gecede hava biraz lodoslu olunca bu elim olay yaşandı. Borular dolduğu için içeriye duman dolup zehirlenmişlerdir. Belediyenin dağıttığını söylediği bu karbonmonoksit dedektörleri bizim buraya hiç dağıtılmadı bu dedektörler duyduğumuza göre işe yarıyormuş bize dağıtılmadığı için hemen dağıtılmasını istiyoruz dün geceden beri çocuklarım evde korkudan yatamıyor. İşim olmasa ben gidip belediyeden bu dedektörleri alacağım."

AYŞE ŞENGEZER (KOMŞU)

"BİZLER SOBA YAKMAK ZORUNDAYIZ"

"Olay Onat Kutlar Mahallesinde 94 numaralı evde meydana geldi. 3 çocuk sobadan çıkan gazdan zehirlenerek öldü kadınsa ağır hasta olarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Burada yaşanan olayın asıl nedeni fakirlik adam iş bulamadığı için il dışında çalışıyor, kadın bodrum katında bir evde oturuyor o üç çocuk herşeyden habersizce zehirlenerek ölüyor. Bizim fakirlikten başka bir altarnatifimiz yok bu mahallede iki bina dışında her ev sobalı bizler soba yakmak zorundayız doğalgaz fiyatları hem pahalı hemde taktırmasıda masraflı. Bizlerde ucuz olduğu için soba yakmak zorundayız. Belediye karbonmonoksit dedektörlerinden bize dağıtmadı zaten dağıtsada nasıl kullanılacağını bilmiyoruz bize bu konuda gerekli eğitim verildikten sonra bunları dağıtsalar daha iyi olur. Allah ölenlere rahmet etsin."

" HEPSİ BİZİM MAHALLENİN ÇOCUKLARIYDI"

"Bizim mahallemizde böyle bir olayın yaşanmasına çok üzüldük. Zehirlenerek ölen üç çocuğu da bilirdim hepsi bizim mahallenin çocuklarıydı. Sobadan çıkan dumandan zehirlenerek öldüklerini duyduk Allah yakınlarına sabırlar versin. Belediyenin dağıttığını söylediği karbonmonoksit dedektörleri bizim mahallede şimdiye kadar dağıtılmadı" dedi.

YAŞAR KORURER ( ONAT KUTLAR MAHALLE MUHTARI)

"DEDEKTÖRLER DAĞITILMADAN BİZLERE GEREKLİ EĞİTİMLER VERİLSİN"

"Karbonmonoksit dedektörleri bizim mahallemizde şimdiye kadar dağıtılmadı. Vatandaşımız soba yakarken nelere dikkat edeceğini de bilmiyor yaş odunu kömürün üstüne atarsan tabiki yanmaz. Bu dedektörleri dağıtsınlar kullanmayı bilmeden bir işe yaramaz bunlar önemli olan bu dedektörler dağıtılmadan önce bizlere gerekli eğitimler verilsin. Örneğin okul gibi yerlere bizi toplasınlar tanıtıcı eğitimler, dersler verilsin. Vatandaşların birde kolay ulaşabildiği televizyon, gazete gibi yayın organlarına bu konuyla alakalı tanıtıcı haberler yapsınlar, bilgilendirmeler yapsınlar. Bizim halkımızın çoğu hala sobalı yoksa bu ölümler dahada yaşanabilir."

DEDEKTÖR DAĞITILAN MAHALLE MUHTARLARI NELER SÖYLEDİ?

SALİH BİRİŞİK (AYDINLAR MAHALLE MUHTARI)

"MAHALLEMİZDE BU SENE 30-40 DEDEKTÖR DAĞITTILAR"

"Mahallemizde karbonmonoksit dedektörlerini bu sene sadece sosyal tesislerde dağıttılar, bu senede dağıtılan dedektörlerin sayısı da azdı 30- 40 aileye yetecek kadar dağıttılar. Geçen sene ise dedektörler 100-150 eve dağıtıldı herkese dağıtılmadı. Geçen seneden bu yana toplamda 190- 200 aileye bu dedektörler dağıtıldı tabi bu dedektörleri dağıtırken belediyemizin Sosyal Tesislerinde vatandaşlarımıza gerek ben gerekse sosyal tesislerdeki görevli arkadaşlar gerekli eğitimi verdi. Bu dedektörlerin sobaya yakın bir yere kurulması ve soba yanarken sürekli açık bırakılması söylendi. İçeriye is falan dolduğunda alarmının öttüğü söylendi. Geçen sene bu karbonmonoksit dedektörü sayesinde benim iki kızımın hayatı kurtuldu evde yatarlarken sobadan sızan gazdan tam zehirlenecekken dedektörün zili çalıyor çalan zil sayesinde hemen erkenden olaya müdahale ettik ve çocuklarımı hastaneye götürdüm bu aletler çok yarayışlı. İnşallah bu aletler bütün evlere dağıtılır."

METİN GÜÇYETMEZ (MİTHATPAŞA MAHALLE MUHTARI)

"DEDEKTÖRLER GÜNÜMÜZDE CİDDİ BİR İHTİYAÇ"

" Geçen yıl toplum destekli polis tarafından 20 aileye karbonmonoksit dedektörleri dağıtıldı bu sene ise dağıtılmadı. Toplum Destekli Polis bunları dağıttığında vatandaşlara gerekli bilgilendirmeyi yaptılar duman çıktığında dedektörün zilinin hemen nasıl çaldığı uygulamalı olarak anlatılmış . Bu dedektörler günümüzde ciddi bir ihtiyaç şehrimizde çoğu ailenin evinde hala soba var hiç değil bu dedektörler ailelere dağıtılırsa önlem alabilir sinsi ölümlerin önüne geçebilirler. Dedektörler biz sobalı evler açısından büyük bir önlem devlet büyüklerimiz bunları dağıtarak vatandaşlarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmiş olur zaten sosyal belediyeciliğin gerekliliği de budur. Karbonmonoksit dedektörlerimizin biran önce dağıtılmasını istiyoruz. " HABER MERKEZİ