NERDEN TUTSAN ELİNDE KALIYOR

1- Nizip Kampında kamera var ama çalışmıyor

2- Çocuklara tecavüz eden başka göreve verilmiş

3- Tecavüze uğrayan 3 çocuk kaybolmuş

4- Çocukları tehdit edip savaşa gönderirim demiş

5- Bakanlık olayı öğrenmiş ama ilgilenmemiş

Nizip Çadır kentinde yaşanan taciz skandalında ortaya atılan iddialar akıllara durgunluk veriyor.. Kamp görevlisi Erdal E., Suriyeli 8 çocuğu, 1.5 ile 5 lira arasında parayla kandırarak taciz ettiği iddialarının ardından tutuklanırken, kamp içinde 14 kameranın arızalı olduğu öne sürüldü. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici kamp yönetiminin, olay ortaya çıktıktan sonra cinsel istismarı gerçekleştiren temizlik görevlisinin işine son vermeyip, sadece görev yerini değiştirdiğini belirtirken, ayrıca temizlik görevlisinin kamp içinde cinsel istismar için kullandığı noktayı gören 14 kameranın arızalı olduğunu da açıkladı. Öte yandan Nizip’te istismara uğrayan 3 çocuğun skandalın ardından kampı terk ettiği ve bir daha geri dönmediği ortaya çıktı.

İHMAL İDDİALARI DA MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Nizip 1 Çadır kentindeki 30 çocuğa cinsel istismar vakasında AFAD'ın ve çadırkent müdürlüğünün bir dizi ihmali olduğunu öne sürerek, konuyu meclis gündemine taşıdı.

ÖDÜL GİBİ CEZA

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici kamp yönetiminin, olay ortaya çıktıktan sonra cinsel istismarı gerçekleştiren temizlik görevlisinin işine son vermeyip, sadece görev yerini değiştirdiğini belirtirken, ayrıca temizlik görevlisinin kamp içinde cinsel istismar için kullandığı noktayı gören 14 kameranın arızalı olduğunu da açıkladı.

BAŞBAKAN'A ŞUNLARI SORDU

Bu bilgileri, yeni bir soru önergesi olarak Meclis gündemine taşıyan Ekici, Başbakan’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Cinsel istismara uğrayan ve koruma altında olması gereken çocuklardan ikisinin olayın ortaya çıkmasından sonra çadırkentten ayrıldığı ve nereye gittiklerinin ya da nerede olduklarının bilinmediği doğru mudur? Doğru ise bu olağan bir durum mudur?

- Cinsel istismar olayının gerçekleştiği çadır kentte 85 kameranın olduğu ancak olay yerini gören 14 kameranın arızalı olduğu bilgisi doğru mudur?

- Çadır kentte 30 çocuğa cinsel istismar olayının ortaya çıkmasından sonra çadır kent müdürlüğünün cinsel istismarı gerçekleştiren zanlı temizlik görevlisini görevden uzaklaştırmak yerine sadece görev yeri değişikliği yaptığı iddiası doğru mudur?

- Yukarıda sayılan ihmallerde sorumluluğu bulunanlar hakkında bugüne kadar ne tür işlemler yapılmıştır?

NEREYE GİTTİKLERİ BİLİNMİYOR

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, tecavüze uğrayan üç çocuğun yaşadıkları travmanın da etkisiyle skandaldan kısa bir süre sonra kampı terk ettiği, bir daha geri dönmediği ortaya çıktı. Jandarma tarafından tutulan tutanakta, H.B., ile A.B.,’nin 24 Eylül, M.H.,’nin ise 25 Eylül 2015 tarihinde kamptan ayrıldıkları, nereye gittiklerinin bilinmediği ve bir daha da kendilerinden haber alınamadığı belirtildi. Jandarma tarafından tutulan tutanağa göre üç çocuk cinsel istismardan birkaç hafta sonra kampı terk ederek kayıplara karışmış...

EKİCİ'DEN İKİNCİ SORU ÖNERGESİ

Nizip ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeli 8 çocuğun, 1.5 ile 5 lira arasında parayla kandıran kamp görevlisinin tacizine uğradığı iddialarıyla ilgili CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, soru önergesi vererek, taciz olayını meclis gündemine taşımıştı.

NEREYE GİTTİKLERİ BİLİNMİYOR

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Çadır kentte 30 çocuğun cinsel tacize uğradığı iddia edilirken, tecavüze uğrayan üç çocuğun yaşadıkları travmanın da etkisiyle skandaldan kısa bir süre sonra kampı terk ettiği, bir daha geri dönmediği ortaya çıktı. Jandarma tarafından tutulan tutanakta, H.B., ile A.B.,’nin 24 Eylül, M.H.,’nin ise 25 Eylül 2015 tarihinde kamptan ayrıldıkları, nereye gittiklerinin bilinmediği ve bir daha da kendilerinden haber alınamadığı belirtildi.

Jandarma tarafından tutulan tutanağa göre üç çocuk cinsel istismardan birkaç hafta sonra kampı terk ederek kayıplara karışıyor.

İşte o tutanak:

Nizip dosyasını ve tüm detayları inceleyen Gaziantep Barosu avukatlarından Önder Alkurt şunları söyledi:

ÇOCUKLARI TEHDİT ETTİ
Çocuklara neden şimdiye kadar haber vermediniz sorusu soruldu. Çocukların bazılarının verdiği cevaplar yürek burktu. İçlerinden biri Erdal E., bize “Konuşursanız, sizi ailenizle birlikte tekrar savaşın olduğu Suriye’ye yollarım” diye tehdit etti” dedi. Bir başka çocuk ise babasının yakın zamanda kalp krizi geçirdiğini ve o üzülüp hayatı riske girmesin diye susmak zorunda kaldığını anlattı.

*AFAD’a bağlı kamp müdürü tecavüzcüyü kovmadı görev yerini değiştirdi Antep Barosu avukatı Alkurt; olay duyulduğu gün çadırkent müdürlüğü Erdal E.’yi işten çıkarmak yerine görev yerini değiştirdiler” dedi.

*Skandalı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da öğrendi ilgilenmedi Alkurt ayrıca, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olayı duymasına rağmen davaya müdahil olmadı. Bu istismar konusunda kesin çizgileri olan çocuk koruma yasasının 10. maddesine tamamen aykırı ve hukuksuz bir durum oluşturdu.

*Olay yerindeki kameralar neden bozuktu?

Avukat Önder Alkurt, mahkemenin kamptan kamera kayıtlarını istediğine de değindi. Bu nokta ihmaldeki derinliği ya da olayı örtbas etme çabasını ortaya koydu. Alkurt konuyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı: “Mahkeme kamera kayıtlarını istedi. Kamp toplamında 85 kamera var dendi. MOBESE yetkilileri tecavüzlerin yaşandığı noktaları gösteren, 8’i hareketli, 6’sı sabit 14 kamera olduğunu belirtti. Ne var ki bu 14 kameranın 14’nün de çalışmadığını söyledi. Bu bile ihmal ve örtbas şüphesinin varlığını gösteriyor.”

*Tecavüzcünün AFAD’a bağlı olduğu kesin, taşeron şirketlerde çalışıyor göstermek istediler

Antep barosu Avukatı Alkurt olayı AFAD’dan koparmak istediler diyor: “Mahkeme, ‘Bu şahıs nerede çalışıyor’ diye sordu. Buna cevaben iki taşeron firma gösterdiler. Ancak bu firmalar kişinin bizimle ilgisi yok deyip, AFAD’a bağlı çalıştığını beyan ettiler.

İDDİALAR KAN DONDURMUŞTU

Nizip ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeli 8 çocuğun, 1.5 ile 5 lira arasında parayla kandıran kamp görevlisinin tacizine uğradığı, Suriyeli çocukların durumu ailelerine anlatmasıyla olayın ortaya çıktığı öne sürülürken, temizlik görevlisi 29 yaşındaki Erdal E., ilk anda sadece 1 çocuğa tacizde bulunduğunu itiraf ederekn, mahkemede ise suçlamaları reddettiği öğrenildi. Erdal E. hakkında 289 yıla kadar hapis cezası isteniyor.