İNSAN Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, kentte yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili hazırladıkları raporu açıkladı. Dernek Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Gökot, kentte 300 bin civarında Suriyelinin yaşamak için çabaladığını, Suriyelilere yönelik tepkilerin hak ihlali olduğunu söyledi.

Gökot, "Sorunun bir kısmı sosyal adaletsizlik, bir kısmı savaştır. Şehrimiz, herkese yetecek ekonomik güce sahip varsıl bir şehirdir. Fakat hep daha fazla kazanmaya ve sahip olmaya yönelik günlük yıkıcı üretim ve tüketim ilişkilerinin de sonucu olarak yaşananlar ortaya çıkmaktadır" dedi.

Suriyeli Sığınmacılarınn yalnızca yaşamaya çalıştığını, bu şehirdeki sorunların artmasının sebebinin Suriye'de yaşanan savaş ve savaş sonrası sığınmacılara yönelik olarak etkin bir proje ve pratiğin ortaya konmaması olduğunu belirten Gökot, "Ortada şiddet içermeyen yollar ile tepki göstermek gereken bir durum var ise savaş, bu savaşı isteyenler ve adaletsiz sosyal koşullardır. Yani bir tepki gösterilecekse hayvanların barındığı yerlerde barınmak zorunda kalan, köle gibi çalışan, şiddete uğrayan çoğunluğu fakirlerden oluşan Suriyeli Sığınmacılara değil, bu savaşı ve adaletsiz sosyal koşulları ortaya çıkaranlara yine şiddet çağrısı olmadan tepki gösterilerek sorun çözülebilir"dedi.

Suriyelilere yönelik acil eylem planı

1-) Şehirde bulunan kamu gücü kullananlar Suriyelilere yönelik şehir içerisindeki tertip edilen eylemlerde ve günlük hayat içerisinde gelişen pratiklerde Suriyelilere yönelik saldırılarda etkin hareket etmeli ve koruma önlemlerini suç oluşmuş ise suç sonrası cezalandırma için etkin soruşturma önlemlerini alınmalıdır.

2-) Suriyelilere yönelik ayrımcı dilin önlenmesi konusunda

seminer ve eğitimler yapılmalıdır.

3-) Kentin barınma pahalılığına sebebiyet veren ve azınlık bir sınıfa rant sağlayan imar planları gözden geçirilmelidir. Konut ve işyeri kiralarında bir tavan fiyat semtlere göre belirlenmeli, ücretsiz konaklamanın olanakları sağlanmalıdır.

4-) Suriyelilere yönelik çalışma şartlarına dönük sağlıklı çalışmalar yapılmalıdır.

5-) Uluslararası yardım kuruluşları ile beraber insani projeler ortaya konarak şehrimizde farklılıklar bir fazlalığa değil berekete dönüştürmelidir.

6-) Suriyeli Sığınmacıların gelmesiyle, ekonomik ve sosyal koşulları daha da darlaşan alt ve orta sınıf Gaziantep’te yaşayan halklar, yapılacak projelerde göz önünde tutulmalıdır.

7-) Suriyeli Sığınmacıların, sağlık hizmetlerini alabilmesi için zorunlu olan kimlik alımında Gaziantep AFAD İl Müdürlüğü önünde oluşan ve günlerce kuyrukta beklemeyi gerektiren sorunun önüne geçilmesi için yeterli personel sağlanmalıdır.

8-) Hastanelerde sağlık hizmeti almaya çalışan Suriyeli Sığınmacılara dillerini bilen personel ve doktorlar ile hizmette bulunulmalıdır. " diye aktardı.

Gökot, acil eylem planınını da açıklayarak raporu Gaziantep Valiliği ,Gaziantep Belediyesi ve ilgili makamlara sunacaklarını belirtti. Haluk ŞAHİN (Stajyer Muhabir)FOTO: