HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep Üniversitesi içindeki 80 yıllık fıstık ağaçlarının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını olayını meclise taşıdı. Toğrul, "Gaziantep için çok şey ifade eden, yetişmesi çok zahmetli olan aynı zamanda Antep’in hem yerelde hem de uluslararası alanda simgesi olan 80-90 yıllık ağaçların kesilmesi veya taşınması kamuoyu tarafından kaygıyla karşılanmaktadır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya yazılı olarak cevaplandırılması için önerge veren Toğrul, "Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı çocuk hastanesinin şehir dışında olan binasının tıp fakültesinin yanına Üniversite kampüs alanın içine taşınmak istenmesi, tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Gaziantep Üniversitesi’nin yapmayı planladığı çocuk hastanesi nedeniyle 80 yıllık fıstık ağaçlarının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edilmektedir. Fıstık ağaçlarının Gaziantep’in mirası olduğu bilinmektedir" şeklinde konuştu.

İHALE ÇIKTI MI ?

"Çocuk hastanesinin yapılacağı alan için ihaleye çıkıldığı iddia edilmektedir" diyen Toğrul, " Konuyla ile ilgili Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun orada ağaç olmadığını iddia etmektedir. GAÜN Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı İrfan Korkmaz ile görüşen GAÜN Genç Çevre Tema Topluluğu, ağaçların taşınacağı bilgisini aldıklarını belirtmektedir. Yapı ve Teknik Daire Başkanlığı'nın bu açıklamasına uzmanlar tepki göstermişlerdir. Fıstık ağacı uzmanları, ağaçların yeni yerlerinde meyve vermeyeceğini, bu işlemin ağaçları kurutacağını ifade etmektedirler. Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü, fıstık ağaçlarının ancak 6-7 yaşındayken taşınabileceğini belirtmektedir. Bu ağaçlar başarıyla başka bir yere taşınsa bile, bölgenin doğal yapısı her durumda bozulmuş olacak, çünkü bu bölge ağaçlardan arındırılmış olacaktır. Hastane yapılacak alan için üniversitenin yine hemen yanında olan başka boş alanların seçilmesini isteyen yaşam savunucuları, kararın yeniden gözden geçirilmesini istemektedirler. Hastanenin, üniversitenin boş alanlarından birine yapılmasını isteyen öğrenciler ve yaşam savunucuları imza kampanyalarıyla duruma karşı çıkmaktadırlar" diye konuştu.

NEDEN ORAYA YAPILIYOR ?

Toğrul, devamla şu soruları sordu: "Üniversite içinde ve dışında boş arsa ve araziler olmasına rağmen Hastanenin bu alana yapılmak istenmesinin nedeni nedir? Hastanenin iddia edilen bölgeye yapılmasıyla birlikte kaç adet ağaç kesilmiş veya taşınmış olacaktır? Fıstık Araştırma Enstitüsü'ne göre taşıma işlemi ancak 6-7 yaşındaki ağaçlar için mümkün iken 80-90 yıllık ağaçların taşıma işlemi nasıl yapılacaktır? Bu taşıma işleminin ne kadar sağlıklı olacağını düşünüyorsunuz? Fıstık ağaçlarının kesilmesinin, çevrenin ve Ekosistemin dengesini bozacağını düşünmekte misiniz? 1. Sınıf tarım arazisi ve kendi habitatı olan bir bölgeye hastane yapılması konusunda ne düşünmektesiniz? Üniversite geliştirme sahası olan bölge neden konut alanına dönüştürülmüştür? Fıstık ağaçlarının kesilmesine dair Rektör Yavuz Coşkun'un, Genç Çevre Topluluğu ve kentte yaşayan STK'lar ile görüşmemesinin nedeni nedir?" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT