İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarım arazilerinin tek tapu dışında satışının önüne geçen kanunun ardından yönetmeliğin hazırlandığını, şu anda ifraz işlemleri ile ilgili sıkıntının dışında önemli bir sorun olmadığını söyledi. Karayılan, "Eskiden 10 dönüm dikili tarım arazisi olan ikiye bölebiliyordu. Şu anda bölünemiyor. Bakanlıktan 5'er dönüm ifraz yapılabilir diye uygun görüş almamız halinde buradaki sorunu halletmiş oluruz" dedi.

20 DÖNÜM BÖLÜNEBİLİYOR

Çıkacak yönetmelikte 5 km şartı ve ekonomik bütünlük arzeden birden fazla tapunun satışında yaşanan sıkıntıların çözümü için 10 maddelik rapor hazırlayarak Bakanlığa ilettiklerini belirten Mehmet Karayılan, "Şu anda ifraz işlemleri ile ilgili bir sıkıntı var. Bu konuda bakanlığa görüş sorduk. Eskiden 10 dönüm dikili tarım arazisi olan ikiye bölebiliyordu. Ama şu anda 10 dönümü ikiye bölemiyor, en az 20 dönüm olması halinde 10'ar dönüm halinde ikiye bölünebiliyor. Bakanlıktan bununla ilgili 5'er dönüm ifraz yapılabilir diye uygun görüş almamız halinde buradaki sorunu halletmiş oluruz. Bu ifrazlar da kanun çıkmadan önce işlemleri başlatanlar, işlemleri yarım kalanlar" dedi.

BEKLEYEN DOSYA YOK

Ekonomik bütünlüğün altında kalan, 10 dönüm kuru tarım arazileri, 5 dönüm sulu tarım arazisi, 3 dönüm de dikili tarım arazisinin altında kalan tapu alım satımları ile ilgili veya hisse satışları ile ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını dile getiren Mehmet Karayılan, "Ayrıca ekonomik bütünlük arzeden 10 dönümden yüksek olan kuru tarım arazileri, 5 dönümden yüksek olan sulu tarım arazileri, 3 dönemden yüksek olan dikili tarım arazilerinde ise arazilerde incelemeler yapıyoruz. Bu arazilerle ilgili kanuna uygun bir şekilde satışının yapılıp yapılmayacağıyla ilgili incelemeler yapıp rapor düzenliyoruz ve tapu müdürlüğüne bilgi veriyoruz, görüş bildiriyoruz. Bizde bekleyen dosya yok, genel işlemlerin yüzde 90'a yakını olumlu sonuçlanıyor" diye konuştu. Meral KINACILAR