HDP Gaziantep 1. Sıra Milletvekili Adayı Celal Doğan, Haber Türk’te Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu Gündem’e konuştu. Gaziantep’in ekonomik olarak iyi bir durumda olmadığını belirten Celal Doğan, Cumhurbaşkanını ve Başbakan’ı göreve çağırdı. Doğan, “Bugün Gaziantep’te 14 milyar dolara yakın borçtan bahsediliyor. 2 Milyar 140 milyon dolar ihracatta düşüş oldu. Gaziantep’te işsizlik olmazdı, şimdi yüzde 14-15’in üzerine çıkmış. 450 bin Suriyeli misafirimiz Gaziantep’te. Diğer esnaftan farklı olarak kayıt dışı işyeri açıyorlar, sigorta ödemiyorlar. Gaziantep esnafı haksız rekabet altında inim inim inliyor. Kredi alıp, bunu da arsalara yatıran çöküntü yaşayan fabrikatörlerin iflasının önüne geçmek için için önlem alınsın. Aksi halde Antep’in hali harap” dedi.

GAZİANTEP’TE İŞSİZLİK OLMAZDI

‘Gaziantep bıraktığım gibi değil maalesef. Gaziantep bundan 5-10 sene önce Türkiye’de parlayan bir yıldızdı’ diyen Doğan, “Gaziantep her zaman da mesafe alırdı. Bugün 14 milyar dolara yakın borçtan bahsediliyor. 2 Milyar 140 milyon dolar ihracatta düşüş oldu. Gaziantep’te işsizlik yüzde 14-15’in üzerine çıkmış. Gaziantep’te işsizlik olmazdı” dedi.

ESNAF İNİM İNİM İNLİYOR

Bugün Gaziantep’te 450 bin Suriyeli yaşadığını, işyeri açanların haksız rekabet yarattığını söyleyen Doğan şunları söyledi:”Emevi camisinde namaz kılma uğruna 450 bin Suriyeli misafirimiz bugün Gaziantep’te. Bizim diğer esnaftan farklı olarak kayıt dışı işyeri açıyorlar, sigorta ödemiyorlar. Gaziantep esnafı haksız rekabet altında inim inim inliyor. Buradan hükümete çağrıda bulunuyorum. Suriyelilerin gelişine insani olarak karşı değiliz ama Gaziantep’in esnafını bu hale sokan hükümet en azından esnafın zararını telafi etme yönünde çaba sarfetmeli, zararını karşılamalı.”

İFLASLAR BİNLERİ BULACAK

‘Gaziantep’te bir başka yanlışlık daha yapılmış. Fabrikatörler, büyük çapta bankalardan aldıkları kredileri öz sermayelerine değil de arsalara yatırmışlar’ diyen Doğan, “Gaziantep’in köylerini, dağlarını bırakın, Silifke’nin dağları bile kağıt üzerinde satılmış. Ancak bugün 8’e alınan gayrimenkul 2’ye gitmiyor. Şimdi sapır sapır dökülen iflasların Ekim ayında binlere varması kaçınılmaz gibi görünüyor. Buradan Cumhurbaşkanı, Başbakan’a sesleniyorum. Bu arkadaşları buraya çağırdınız, getirdiniz. Antep esnafının düçar olduğu zararı telafi edin. Kredi alıp, bunu da arsalara yatıran çöküntü yaşayan fabrikatörlerin iflasının önüne geçmek için için önlem alın. 15 Trilyonu başka yere harcayan siyasi iktidar, 7 milyar doları sübvanse edecek yol bulmalı. Aksi halde Antep’in hali harap” diye konuştu.

VALİLER SEÇİMLE GELMELİ

Celal Doğan, 20 yıldan beri valilerin seçimle gelmesi gerektiğini savunduğunu belirterek, “Vali İçişleri bakanını, başbakanı, iktidar partisinin mensuplarını memnun etmeye çalışmamalı. Seçimle gelen valinin seçmeni halktır. Halkımız, kömür dağıtmak hükümete biat etmekten başka işlevi olmayan bir vali mi, seçimle gelen hizmet etmek isteyen bir valiyi mi isteyecek? Valiler de seçimle gelmeli” dedi.

YOLSUZLUKLARI GÖRÜNCE KUSACAĞIM GELİYOR

‘Mevcut belediyelere baktığınızda bazı belediyelerin yaptığı yolsuzluklardan kusacağınız geliyor, müfettişler bile içinden çıkamıyor’ diyen Doğan, “Halkların Demokratik Partisi’nin belediyelerine bakın, bir tek belediye başkanının yolsuzluk yaptığını gösterin ben aday olmayacağım” dedi.

DÜNYANIN SONU OLMAZ

Celal Doğan, HDP’nin baraj sorunu olmadığını, herkesimden oy alacaklarını belirterek, “MHP’den de Ak Parti’den de, CHP’den de oy alacağız. Türkiye’de dışlanmış herkesten oy alacağız. Baraj sorunumuz yok, baraj altında kalsak da dünyanın sonu değil. Demokrasi mücadelemize devam ederiz” şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR