Mısır’da 529 kişiye verilen idam kararlarının yankıları devam ediyor. Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Y. Dede son dönemde Mısır’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Dede, “Haklarında idam kararı verilen 529 kişi, Mısır'da yasaklanan İhvan hareketi üyesi olup, 1200'den fazla Muhammed Mürsi taraftarını kapsayan daha geniş bir davaya bağlı olarak yargılanıyordu. Mahkemenin verdiği karar henüz daha temyizde sonuçlanmış değil. Bu işin bir de temyiz boyutu var. Fakat, temyiz mahkemesinin vereceği sonucu şimdiden kestirmek pek de zor değil. Kararlar siyasi olduğu için temyiz mahkemesi de büyük ihtimalle idam kararlarını bozmayacaktır. Hepimizin bildiği gibi, idam kararı tamamen siyasi kararlar, ve siyaseten verilen kararlarda adalet gözetilmez. Adaletin gözetilmediği kararlar da toplum vicdanında kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

YERALTINA İNDİRME SEBEBİ

“Bu kararlar İhvan hareketinin, faaliyetlerini yeraltına indirmelerine sebep olacaktır.” diyen Dede, “1980lerden bugüne ciddi bir terör faaliyetine katılmamış olan İhvan hareketi, Mübarek zamanında sınırlı da olsa siyasete katılım fırsatı elde etmiş ve bu tecrübe İhvan’ın aşırılıklarının törpülenmesine ve sistem içi bir hareket olmasına yol açmıştı.” şeklinde konuştu.

SİYASET DIŞI YOLLAR

İdam kararlarının İhvan hareketini daha da marjinalize edeceği ifade eden Dede, “ Potansiyel olarak hareket içindeki şahin kanadın baskın çıkarak hareketi terör olayları içine çekmesine sebep olacaktır. Daha önce meydana gelmiş benzer durumlardan yola çıkarak diyebiliriz ki siyaseten dışlanmış ve haksızlığa uğramış bir hareket, sistem içi olarak varlığını devam ettirmesi mümkün olmayacağından siyaset dışı yollar izleyerek mücadelesine devam edecektir. Bu tür haksız kararların ve baskıların genellikle yol açtığı sonuç sistemden dışlanmışlık ve intikam alma duygusudur.” dedi. HABER MERKEZİ