Gaziantep’in en modern ve gelişmiş olarak değerlendirilen İbrahimli bölgesinde yaşanan enerji sorunu vatandaşları çileden çıkarıyor. Kapılarında son model arabalar bulunan 1 – 1,5 milyonluk dairelerin bulunduğu İbrahimli bölgesi, üst yapı gösterişine kurban gitti ve şimdi elektrik alt yapısı olmadığından perişanlık yaşıyor..

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, Antep Trafo 3 bölgesinde yapılan yeni bir dağıtım merkezi ile İbrahimli, Güvenevler, Karataş, Güneykent, Burç, Fıstık Araştırma ve Binevler arasındaki ring yapısının bozulduğunu ve bir bölgedeki elektrik arızalarının tüm bölgeleri etkilemeye başladığını belirterek, bu konudaki raporu EnerjiSA yetkililerine vereceklerini söyledi.

KESİNTİLER ARTTI

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, son haftalarda özellikle İbrahimli Bölgesinde elektrik kesinlerinin arttığını söyledi. Arıkan, "Hızla gelişen yapılaşma neticesinde gerek altyapı eksikliği, sonradan üretilen çözümler, hatların, kesitlerin yetersizliği, abonenin trafoya olan mesafesinin uzaklığı ve yaşanan voltaj düşüklükleri, zamanında yapılmayan bakım ve onarımlar, kalitesiz malzeme kullanımı enerji kesintilerine yol açmakta ve bu durumda vatandaşları çileden çıkarmaktadır" dedi.

UZMAN EKİPLER İNCELEYECEK

İbrahimli'nin Antep Trafo 3’ten beslendiğini, aynı zamanda Antep Trafo 1 ve Antep Trafo 4 ile bağlantısı olduğunu belirten İslim Arıkan, "İbrahimli bölgesinde daha önce ring sistemi vardı, arızaya en kısa sürede müdahale edilebiliyordu. Ring sistemine giren bir bölgedeki kesinti, diğerini etkilemiyordu. Ancak Antep Trafo 3 bölgesinde yapılan yeni bir dağıtım merkezi ile İbrahimli, Güvenevler, Karataş, Güneykent, Burç, Fıstık Araştırma ve Binevler arasındaki ring yapısı bozuldu ve radyal sisteme dönüldü, herhangi bir bölgedeki arıza tüm bölgeleri etkilemeye başladı. Çok güvensiz ve emniyet ihlalleri üst seviyede olan bu dağıtım merkezi, Üniversite ve Uzman ekiplerimizce incelenecektir. Rapor EnerjiSA yetkililerine verilecektir" diye konuştu.

HATLARIN YÜZDE 65'İ YER ÜSTÜNDE

İbrahimli'de hatların yeraltına alınması gerektiğini belirten Arıkan şöyle konuştu: "İbrahimli'nin yüzde 65’i yer üstü hatlarıdır. Kötü hava koşullarında, rüzgarda hatların birbirine değmesi ile oluşan bir kısa devre ile sık sık kesintiler olmaktadır, kesin çözüm için ise hatlar yeraltına alınmalıdır. Ramazan ayına girdiğimiz bu süreçte; yeni enerji kesintileri ve bunun sonucunda buzdolabı, aydınlatma, asansörlerin çalışmaması Kurumlara olan güvensizliği pekiştirecektir. Hızla büyüyen ve gelişen bu bölgede çalışma yapılmalı, bakım, onarımlar zamanında yapılmalı ve teknik ekip, yedek malzemeler arttırılmalı, ring sistemi tekrar oluşturulmalıdır ve müdahale süresi en kısa süreye düşürülmelidir."

ENERJİSA GAZİANTEP'E ZAMAN AYIRMAK ZORUNDA

Planlanmamış uzun sürecek enerji kesintileri için web sayfasında duyuru yapılması gerektiğini söyleyen Arıkan, "Kesinti sebebi ve ne zaman giderileceği hususunda açıklamalı bir bilgi yayınlanmalı, konu kamuoyuna duyurmalıdır. EnerjiSA tecrübesi ile bunu çözecektir, ancak Gaziantep’e zaman ayırmak zorundadır. Yerel teknik personelini güçlendirmelidir. Sistem oturmadan, düzene kavuşmadan, uzaktan yönetim ile bu işlerin çözülmesi mümkün gözükmemektedir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR