Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanlığına yeniden seçilen Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, gündemlerinde iki konu olduğunu, bunlardan birinin kayıt dışı ayakkabı üreten Suriyeliler, ikinci konunun ise koruma yasasının uzatılması olduğunu söyledi. Suriyelilerle ilgili sıkıntının büyük olduğunu, sıkıntının çözülmesi için kendisinin yetkililere sürekli bu konuda önlem alınmasını söyleyeceğini belirten Buğur, “İster önlem alsınlar, ister almasınlar. Ben bıkmadan, usanmadan sıkıntıları söyleyeceğim. Bunun önüne hükümet, devlet geçer. Biz devletten büyük değiliz ki. Ancak maalesef hiç kimse bir şeye karışmıyor. Denetim yapılsa bu işlere mani olurlar. Devletimiz yıllardan beri kayıt dışılıkla uğraşıyor, kayıtsız kimseyi bırakmayacağız diyor. Peki o zaman bunlar ne? Yerleri yurtları, her şeyleri belli. Benim esnafım iflas ederse ne olacak? Bu insanlara bizde acıyoruz ama, devlete vergi ödeyen, sigorta primi ödeyen adama kim acıyacak? Devlet bunlara da acısın” şeklinde konuştu.

ÜRETİM YAPAN YÜZLERCE SURİYELİ VAR

Ankara’dan Ahmet Aydan ile girdiği federasyon başkanlığı yarışını kazanan İbrahim Buğur, 4 yıllık bir görev zamanlarının olduğunu, bu süre zarfında ilk işlerinin kayıtdışı üretim yapan Suriyelilerle ilgili sıkıntıyı çözmek olduğunu söyledi. Odaya kayıtlı 700 civarında esnafın bulunduğunu, bunun yanısıra yüzlerce kayıtdışı çalışan Suriyeli olduğunu belirten İbrahim Buğur, “Esnafımızın Suriyelilerle ilgili mağduriyeti devam ediyor. Yüzlerce Suriyeli bu işi yapıyor. Bunun önüne geçemiyoruz. Biz sürekli sorunları dile getiriyoruz, bıkmadan usanmadan söylüyoruz, ancak hiçkimse birşeye karışmıyor” dedi.

Suriyelilerin mahalle aralarında, sanayide hatta yatıp kalktıkları yerde üretim yaptıklarını söyleyen İbrahim Buğur, “Ürettikleri ayakkabıları da Antep’in içinde satıyorlar. Bizim esnaftan daha ucuza üretiyorlar. Çünkü vergisi yok, sigortası yok, hiçbir yükümlülükleri yok. Ve bu insanlar hemen bitişiğinde vergi mükellefi olan, 20 sigortalı çalıştıran benim esnafımla rekabet yapıyor. Suriyeliler sadece ayakkabı değil, her sektörde üretim yapıyorlar. Tek yapmadıkları şey para kasası, onu da taşıması zor olduğu için yapmıyorlar” diye konuştu.

DENETİM YAPILMIYOR

Suriyelilerle ilgili sıkıntının büyük olduğunu, sıkıntının çözülmesi için kendisinin yetkililere sürekli bu konuda önlem alınmasını söyleyeceğini belirten Buğur, “İster önlem alsınlar, ister almasınlar. Ben bıkmadan, usanmadan sıkıntıları söyleyeceğim. Bunun önüne hükümet, devlet geçer. Biz devletten büyük değiliz ki. Ancak maalesef hiç kimse bir şeye karışmıyor. Denetim yapılsa bu işlere mani olurlar. Devletimiz yıllardan beri kayıt dışılıkla uğraşıyor, kayıtsız kimseyi bırakmayacağız diyor. Peki o zaman bunlar ne? Yerleri yurtları, her şeyleri belli. Benim esnafım iflas ederse ne olacak? Bu insanlara bizde acıyoruz ama, devlete vergi ödeyen, sigorta primi ödeyen adama kim acıyacak? Devlet bunlara da acısın” şeklinde konuştu.

KOTAYI UZATACAĞIZ

Suriyelilerin dışında ikinci öncelikli işlerinin koruma yasasının uzatılması olacağını belirten Buğur, “Ayakkabıcılıkta kota yasamız var. Bu kota 8 yıldan beri devam ediyor, 2 ay sonra bitiyor. Bunu uzatma çabası içerisinde olacağız” dedi.

Meral KINACILAR