Gaziantep'te hurdacılık yapan esnaf, işyerlerinin kapatılması ve yüksek cezalar yazılmasını protesto etti. Zabıta ekiplerince ayrıştırıcı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle verilen cezaların haksız olduğunu savunan esnaf, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Çevre Bakanı ve Vali Ali Yerlikaya'dan yardım istedi.q

Demokrasi Meydanı'nda toplanan çok sayıda hurdacı, slogan atarak zabıtanın kestiği cezalara tepki gösterdi. Hurdacılar Türk Bayrağı açtı, İstiklal Marşı okudu. Gazikent Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Ahmet Necati Sarı, geri dönüşümün en önemli halkasının atık toplayıcılar olduğunu söyledi.Polis ve zabıtanın, 2 hafta önce hurdacılara yönelik çalışma başlattığını belirten Sarı, "Vergisini veren, sigortalı işçi çalıştıran 52 firmaya, ayrıştırıcı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle 46 bin 500 ila 139 bin 500 lira arasında ceza kesildi. Atık toplayan Suriyeliler de kamplara gönderildi. Eğer atık toplayıcıları sektörden çekerseniz zincir dağılır, depolar boş kalır, imalathaneler durur" diye konuştu.

GÖRÜLMEMİŞ HIZLA CEZA

Suruç'taki olaylar nedeniyle protesto gösterisini bir hafta ertelediklerini belirten Sarı, "Mübarek Ramazan ayının son günlerinde hurdacı esnafına terör örgütüne operasyon yapar gibi eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir. Maliye, SSK, Çevre İl Müdürlüğ, Zabıta ve Polis tarafından yapılan bu operasyonda iş yerine tutanaklar tutulmuştur. Bürokraside görülmemiş bir hızla Çevre İl Müdürlüğü bu tutanaklara dayanarak beş iş günü içerisinde esnafımıza 46, 500 TL ile 139, 500 TL arasında cezalar kesmiştir. Akabinde belediye tarafından yine jet hızıyla iş yeri kapatma kararı alınmıştır" dedi.

HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

'Basında Suriyeli dilencilere ve kağıt toplayıcılarana operasyon şeklinde sunulan bu baskında maalesef hedef hurdacı esnafı olmuştur. Suriyelileri bu ülkeye biz getirmedik cezayı neden hurdacılar yiyor? Bu cezaları ödememizin imkanı yoktur. Buradan Sayın Cumhurbaşakanımıza Sayın Başbakanımıza, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve Sayın Valimize sesleniyorum. Allah rızası için bu yazılan cezalara bir el atın. Esnafımızın mağduriyetini giderin. Şuan da iş yerlerimiz kapalı çalışamıyoruz, alacağımızı alamıyor, vereceğimizi veremiyoruz, tamamen tıkandık işçilerimize ücretlerini ödeyemiyoruz. Böyle devam ederse hepimiz iflas noktasına geleceğiz, işçilerimizi çıkarmak zorunda kalacağız. İşsizliğin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu şehrimizde yeni işsizler ordusu acaba kime fayda sağlayacaktır? Bu sıkıntılarımız çözülmediği müddetçe yasal yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz" diye konuştu.

VALİ KONUYA EL ATTI

Sarı, sorunlarının çözümü için Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile görüşeceklerini dile getirdi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı. Meral KINACILAR