AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, hurda araçlarla ilgili açıklama yaptı.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mazıcıoğlu, hurda araçlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Hurda araçlar teslim alınıyor. Hurda araçlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar teslim alınmaya devam edilecek.
Araçları bu durumda olan taşıt sahiplerinin, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları Vergi Dairesi Müdürlüklerine, Mal Müdürlüklerine ivedilikle başvurmaları menfaatleri gereğidir.
5838 Sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesinde yapılan değişiklik 1 Ağustos 2010 tarih ve 27659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6009 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 5838 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un Geçici İkinci maddesinde değişiklik yapılmıştır.
Yapılan bu değişiklik gereğince; ilgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1990 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden veya 10 Temmuz 2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 33 üncü maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler, motorlu taşıtlarını noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan gerçek ve tüzel kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt ve tescil işlemlerini tamamlayarak, bu maddenin öngördüğü diğer şartları da yerine getirmeleri halinde, bu madde hükmünden yararlanabileceklerdir.
Ayrıca, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup model yılı 2000 ve daha eski olan taşıtların, bu durumlarının kanaat verici belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kuruluşu nezdinde adlarına kayıtlı olanlar tarafından yazılı bildirimde bulunulması halinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4’ünün 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilerek, ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinecektir.
5838 sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesinden faydalanmak için başvuracak mükellefler, adlarına kayıt ve tescilli araçları üzerinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tatbik edilmiş hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz gibi şerhlerin bulunması halinde bu şerhler kaldırılmadıkça madde hükmünden yararlanamayacaklardır. Ayrıca, kayıtlarında bu şekilde şerh bulunan araçlar hurdaya ayrılmayacaktır.”