Cezaevinde kaldığı süre boyunca kendini eğitime adayan ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü bitiren Budak, cezaevinden çıktıktan sonra yeni bir hayata adım atmak için kollarını sıvadı. Fakat ‘hükümlü’ damgası yüzünden bütün iş kapıları yüzüne kapandı.

TESBİHİMİ SALLAYARAK CEZAMI İNFAZ ETMEDİM

“Tesbihimi sallayarak cezamı infaz etmedim” diyen evli ve bir çocuk babası Budak, bir iş bularak ailesine ve devletine hayırlı bir vatandaş olmak istiyor. Başına gelen talihsiz olayı anlatan Budak, “15 yıl içeride yattım. Kaza sonucu birisinin ölümüne neden oldum. Cezamı çektim, zararımı karşıladım ve karşı tarafla anlaştım. İçerde tesbih sallayarak cezamı infaz etmedim. Cezaevinde 12 yıl boyunca okudum. İki bölüm okudum. Hakla İlişkiler bölümünü bitirdim. İkinci bölümü bitirmeye bir yıl kalmışken, cezaevinden çıktım ve evlendim. 2 defa KPSS’ye girdim. 8 tane sertifikam var. Allah’ın almış olduğu bir canı yanlışlıkla dahi almış olsamda gerçekten pişman oldum” dedi.

‘HÜKÜMLÜSÜN’ DEYİP, KAPILARI YÜZÜME KAPATTILAR

“Aileme, devlete faydalı olayım dedim, okuduklarım ve kazandıklarım dışarı çıkınca hiçbir işime yaramadı” ifadesini kullanan Budak, şunları kaydetti: “Hükümlüsün deyip, bütün kapıları yüzüme kapatıyorlar. Çalmadığım yetkili kapı kalmadı. Olumlu sonuç alamadım. Özel sektörlere başvuru yapıyorum, önce alıyorlar, deniyorlar sonra memnun kalıp evraklarımı istiyorlar. Evraklarımı götürüyorum, hükümlü belgesini görmeleriyle beni geri kapının önüne koymaları bir oluyor.”

SOKAKTA SUÇ UNSURUNUN ARTTIĞININ FARKINDALAR MI?

Sokakat suç unsurunun arttığının farkındalar mı? vurgusunu yapan aynı zamanda mahallerin Kurtlar Vadisi’ne döndüğünü aktaran Budak, “Denetim serbestliği bir yılken şimdi iki yıl oldu. Sokaklarda uyuşturucu satıcılığı ve hırsızlık hat safhada aillerin sokaklara çıkamıyor. Mahalleler Kurtlar Vadisi’ne döndü. Oturduğum Mahallenin güveni yok. Ekipler devriye atıyor ama hiçbir şey yapmıyor. Birilerini memnun ederken, sokaklarda suç unsurunun arttığını farkındalar mı?” diye belirtti.

10 AYLIK KIZIMA SÜT ALAMIYORUM

Ceazevinden çıkanlar ne yapacak? Sorusunun cevabını aradığını belirten Budak, evime ekmek götüremiyorum açıklamasını yaptı. Budak, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı “Hükümlüleri dışlamayın onları çalıştırın” diye beyanname yayınlıyor. Ama bu konu hakkında çalışma yok. Cezaevinden çıkan kişiler ne yapacak? Ben bu sorunun cevabını arıyorum. Teröre karışmış kişilere bile affedici yaptırımlar uygulanıyorken bana neden iyi niyet göstermiyorlar. Evime ekmek götüremiyorum 10 aylık bir kızım var. Kızıma şu an süt alamıyorum. ‘Öksüzü ayıran çokta, ekmek veren yok.’ 2 yıldan beri iş arıyorum. Geçen bir yerde işe başladım. Asgari ücrete zam geldi sevindim ama işimden oldum. İşverenler elemanı alıyor 3 ay beleş çalıştırıp, kapıya koyuyor. Hükümlü almıyoruz diyorlar fakat bedava çalıştırmada alıyorlar” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI