GAZİANTEP'te bir araya gelerek ortak açıklama yapan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) değişikliğin 2010 yılındaki referanduma 'Evet' oyu veren halkın iradesine saygısızlık olacağını söyledi.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu öncülüğünde düzenlenen toplantıya, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Gaziantep Paylaşımcı İşadamları Derneği, Gaziantep İş Kadınları Derneği ile Sunguroğlu Lisesi Mezunları Derneği temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kasım Fincan, son dönemdeki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu ile sonrasında yaşananları yakından takip ettiklerini söyledi. Soruşturmayı yürüten savcıların ve emniyet yetkililerinin görevden alınmasını şaşkınlık içinde izlediklerini ifade eden Fincan, şöyle konuştu:

"Hukukun üstünlüğü ve hukuk karşısında herkesin eşit olması gibi hukuk devleti olmanın temel ilkeleri bütün siyasi görüşler için vazgeçilmezdir. Ne olursa olsun bu ülkede hukukun üstünlüğü konusunda ittifak etmek zorundayız. Hukuku askıya aldığınız zaman ülkede ifade özgürlüğünüz gider. Can güvenliğiniz azalır. 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla birlikte yolsuzluklar üzerine gidilmedikçe, konuşulanlar gündem saptırması olarak algılanacaktır. Yolsuzluk yapanlar olacaktır, hukuk onların üstüne gidecektir ve gidilmelidir; akla kara ayrılmalıdır. TBMM'ye sevk edilen bir yasa tasarısı ile zaten ağır itham altında bulunan yargı mensuplarının, hukuki tarafsızlığını imkansız hale getirecek adımlar atılmaya çalışılıyor. Atama ve soruşturmaların tümüyle Adalet Bakanı'na bağlayacak düzenleme getirilmeye çalışılıyor. 2010 yılında yapılan referandum ile milletimizin yüzde 58'i HSYK'nın bağımsız olmasına 'Evet' demiştir. HSYK'nın işleyişini ve yapısını değiştirmeye çalışmak 2010 yılında milletimizin ortaya koyduğu iradeye saygısızlıktır."

Fincan, son günlerde 'Hizmet Hareketi'nin yıpratılmaya çalışılmasının da doğru olmadığını ifade ederken, iktidar ve muhalefeti ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için görevlerini yapmaya davet etti.

KADAYIFÇI: TÜRKİYE'NİN TOPLAM BORCU 400 MİLYAR DOLAR

Toplantıya katılan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kadayıfçı ise ülke ekonomisinin kötüye gittiğini söyledi. Kadayıfçı, "Ekonomimizin temel sorunu, üretimden çok tüketime dayalı büyüme yaşıyor olmamızdır. 2003 yılında dünyanın en büyük 21'inci ülkesiyken bugün 17'nci sıradayız. Fakat aynı tarihte ihracat liginde 20'nci sıradayken bugün 30'uncu sıraya geriledi. Sürekli dış ülkelerden borç alıyoruz. 2002 yılında ülkemizin toplam borcu 125 milyar dolardı, şimdi ise tam 400 milyar dolar oldu ve ekonomideki rahatlık bundan kaynaklanıyor çünkü borçla büyüyoruz" dedi.