Gaziantep Valisi Erdal Ata’nın 10Ekim 2014 tarihinde düzenledikleri “Asayiş olayları değerlendirme toplantısı” konuşma metninin tamamı şöyle

Saygıdeğer Basın Mensupları,
Değerli Gaziantepliler,
Ülkemizin Suriye sınırında meydana gelen çatışma ve kargaşa nedeniyle can ve mal emniyetinden duydukları endişeyle, ülkemize sığınan insanlara sınırlarımız açılmış, devletimizin imkanları ölçüsünde her türlü yardımlar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir.
Ülkemizin ve aziz milletimizin gösterdiği bu şefkat dolu yaklaşım, sığınmacılara yapılan her türlü takdire değer yardımseverlik faaliyetleri bu yüce milletin tarihten gelen ve hiç eksilmeyen insani vasıflarından kaynaklanmaktadır.
Ülkemizin dışında meydana gelen bu olaylara karşı, ülkemizin ve milletimizin duyarlığı inanıyorum ki bundan sonra da aynı hassasiyet gösterilmeye devam edecektir.
Bu durumun tüm halkımız tarafından da aynı yaklaşımla sürdürüleceğine inancımız tamdır.
Ancak, uluslararası boyutu bulunan Suriye’deki fiili durumla ilgili olarak, Ülkemizin bu güne kadar devam ettirdiği barışçı tutum ve vatandaşlarımızın sağduyulu yaklaşımlarının;
ülkemizin bölünmez bütünlüğü, vatandaşımızın can ve mal emniyeti, sosyal ve ticari hayatımızın, ulaşım ve iletişiminin olumsuz yönde etkilemesini, bu anlamda hiçbir vatandaşımızın burnunun dahi kanamasını, toplumsal huzur ve sükunu etkilemesini kabul edemeyiz ve etmeyeceğiz.
Hiçbir ülke, kişi veya kuruluşun bu yaklaşımları hoş görüyle karşılamamızı beklemeye hakkı yoktur. Öncelikle bilinmesi gerekir ki; binlerce yıldır huzur ve barış adası olan Anadolumuzun ve Yurtta Sulh, Dünyada Sulh ilkesini benimsemiş Türkiye Cumhuriyetimizin, sınırları içinde ve ay yıldızlı bayrağı altındaki herkesin can ve mal emniyeti devletimizin teminatı altındadır.
Bu ilkeden hareketle, gerek komşularımızda ve gerekse başka yerlerde meydana gelmiş veya daha da vahim hale gelebilecek durumlar gözönünde bulundurularak, hiçbir kişi veya kurumun bunu kullanarak, kendi ülkemiz ve vatandaşımızın esenlik, huzur ve asayişini olumsuz yönde etkilemeye dönük tavır, davranış ve sözlerden kesinlikle uzak durması gerekiyor.
Toplumu infiale sürükleyen bu gibi tutumlar aziz vatandaşımızın ve devletimizin nazarında mutlaka değerlendirilecek, olayları kışkırtan, yönlendiren veya bizzat bu olaylara iştirak eden sorumlular hakkında Yargı mercilerimiz gereken cevabı verecektir.
Birkaç günden beri IŞİD Terör Örgütünün Suriye’nin Kobani Bölgesindeki kuşatmayı protesto bahanesi ile Ülkemizin bazı illerinde başlatılan ve onlarca vatandaşımızın ölmesine ve yaralanmasına sebep olan terör eylemleri dün akşam da ilimizde de istenmeyen olayların yaşanmasına neden olmuştur.
Özellikle Vatan Mahallesinde bölücü terör örgüt mensuplarının açtıkları ateş sonucu 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3’ü Polis olmak üzere 20 kişi yaralanmıştır.
Binlerce yıllık tarihi olan Gaziantepimiz tarihin her döneminde farklı din ve ırklara mensup insanları bünyesinde barındırmış, bir dostluk ve kardeşlik şehri olarak insanlar barış ve huzur içerisinde yaşamışlardır.
Bugün ise bazı hain mihraklar ilimizin ve ülkemizin huzurunu bozmak için sokaklara dökülmüşler, sağduyu sahibi insanların asla kabul edemeyeceği olayların yaşanmasına sebep olmuşlardır.

Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum.
Ülkemizi ve ilimizi karıştırmak, huzurumuzu bozmak, birliğimizi ve bütünlüğümüzü zedelemek isteyenlere prim verilmemesi, herkesin sağduyulu davranarak, olay çıkarmak isteyenlere karışmamaları, olaylara Devletimizin Güvenlik Güçlerinin gerekli müdahaleyi yapacak güçte olduğunu bilmelerini istiyorum.
Bu olayları başlatanların asıl amaçlarının ülkemizde bir kardeş kavgasını başlatmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Sorumluluk sahibi hiçbir vatandaşımızın bu olaylara alet olmamasını temenni ediyorum.
Olaylara karışanların büyük bölümünün yaşlarının 13-18 yaş aralığında olduğu dikkate alındığında, özellikle çocuk ve gençlerimizin bu olayların içine çekilmeye çalışıldığı görülüyor.
Özellikle anne ve babaların çocuklarına sahip çıkmalarını, çocuk ve gençlerini bu olaylardan uzak tutmak için gereken duyarlığı göstermelerini bekliyorum.
Birkaç günden beri ilimizde meydana gelen ve basın açıklaması yada protesto gösterisi olarak gösterilmekle beraber, demokratik hak kullanımını aşan olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine baş sağlığı diliyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.
Yaralı vatandaşlarımıza ve bu olayları yine görevleri gereği önleme gayretiyle canını ortaya koyan Polis Memurlarımıza acil şifalar diliyoruz.
Olaylar nedeniyle Bingöl’de şehit olan Emniyet Mensubumuza Allah’tan rahmet diliyor, kederli ailesine taziyelerimizi sunuyorum.
Değerli Basın Mensupları, Saygıdeğer Gaziantepliler,
Ülkemizin en güzide sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olması yanında, engin hoşgörü, barış ve kardeşliğin hakim olduğu ilimizde son günlerde meydana gelen olayların sağduyulu vatandaşlarımızın da destekleriyle, sona ereceğine, şehir içerisinde bulunan kardeşlik ve huzur ortamının eskisinden daha güçlü birlik ve beraberliği tesis edeceğine inancımız tamdır.
Bugün itibariyle meydana gelmiş hasar ve zararların tespit çalışmaları devam etmekte, bu yaraların en kısa sürede sarılması için gereken hassasiyet gösterilmektedir.
Görev yapan tüm güvenlik güçlerimize ve kamu görevlilerimize vatandaşımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteklerini yanımızda hissetmekten duyduğumuz memnuniyeti buradan ifade ediyor, bu hassasiyet ve desteğin daim olmasını bekliyor,vatandaşlarımızın olaylara karışmaktan imtina etmelerini diliyor, tüm vatandaşlarımıza sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum.
Toplumda özellikle kadın, çocuk ve gençlerimizi bu yolla sokağa dökmek isteyen, olayların içine çekmek isteyen kişi ve gruplara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını bekliyorum.
Bu türden kişi ve gruplara karşı gerekli çalışmalar yürütülmekle birlikte, hiçbir Gaziantepli hemşehrimizin bu niyetlerin içerisinde olmayacağına, ilimizin genel huzur ve asayişini, refah ve sosyal düzeyini olumsuz yönde etkilemek isteyenlere fırsat vermeyeceğine gönülden inanıyor, yapılan çalışmalarımıza destek olmaya davet ediyor,
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.