Erkeklerde; yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık gibi kadınlık hormonunun, erkeklik hormonundan fazla olduğu dönemlerinde meme büyümesi normal olarak kabul edilebilir. Ancak sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucu, erkeklerde her yaşta meme çevresinde yağlanma ortaya çıkabilmektedir. Aşırı meme büyümesi olarak adlandırılan jinekomasti, özellikle depresyon için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.Jinekomasti'nin oluşmasındaki önemli sebeplerden biri de hormonal dengesizliktir. Östrojen ve testesteron dengesindeki bozukluğa bağlı olarak 10-16 yaş arasındaki erkek çocukların %40'ında anormal meme büyümesi oluşabilir. Ergenlik dönemindeki jinekomasti vakalarının %75'i iki yıl içinde kendiliğinden ortadan kalksa da bazı çocuklarda ise meme büyümesi 3-4 yıl içinde normale dönememektedir.Hastaya özel cerrahi yöntemlerle tedavi Erkeklerde anormal meme büyümesi cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Meme bezleri ile yağ dokusundaki fiziksel artışa göre cerrahi tedavi yöntemi belirlenir. Ameliyatla meme bezlerinin büyümüş olan kısımları çıkarılarak fazlalıklar alınır. Büyümenin, meme bezleri ile yağ dokusundaki artışa bağlı olduğu durumlarda ise liposuction ile yağ alma ameliyatı uygulanır. Liposuction sonrasında oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Olağandan fazla büyük memeye sahip olan erkeklerde ise yağlar alındıktan sonra derideki sarkmayı önlemek için ayrıca cilt gerdirme işlemi de uygulanır. Meme küçültme ameliyatları lokal ya da genel anestezi yöntemi ile yapılabilir. Ortalama 1-1.5 saat süren ameliyat sonrasında, hasta normal yaşamına hemen geri dönebilir.Erkeklerde, hareketsiz yaşama bağlı olarak fiziksel aktivitenin azlığı, dengesiz ve yetersiz beslenme ile kullanılan bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak normal meme büyümesi yani jinekomasti görülmektedir. Her 20 erkekten birini etkileyen bu sorun, kişinin kendini toplumdan soyutlaması ve özgüvenini yitirmesi gibi olumuz sonuçlara yol açmaktadır.Hormonal dengesizlik önemsenmeliJinekomasti'nin oluşmasındaki önemli sebeplerden biri de hormonal dengesizliktir. Östrojen ve testesteron dengesindeki bozukluğa bağlı olarak 10-16 yaş arasındaki erkek çocukların
%40'ında anormal meme büyümesi oluşabilir. Ergenlik dönemindeki jinekomasti vakalarının %75'i iki yıl içinde kendiliğinden ortadan kalksa da bazı çocuklarda ise meme büyümesi 3-4 yıl içinde normale dönememektedir.

Hastaya özel cerrahi yöntemlerle tedavi

Erkeklerde anormal meme büyümesi cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Meme bezleri ile yağ dokusundaki fiziksel artışa göre cerrahi tedavi yöntemi belirlenir. Ameliyatla meme bezlerinin büyümüş olan kısımları çıkarılarak fazlalıklar alınır. Büyümenin, meme bezleri ile yağ dokusundaki artışa bağlı olduğu durumlarda ise liposuction ile yağ alma ameliyatı uygulanır. Liposuction sonrasında oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Olağandan fazla büyük memeye sahip olan erkeklerde ise yağlar alındıktan sonra derideki sarkmayı önlemek için ayrıca cilt gerdirme işlemi de uygulanır. Meme küçültme ameliyatları lokal ya da genel anestezi yöntemi ile yapılabilir. Ortalama 1-1.5 saat süren ameliyat sonrasında, hasta normal yaşamına hemen geri dönebilir.