Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kilis'e sığınan 24 bin Suriyeli, 458 personelle idare edilen Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde eğitimden sağlığa, sportif faaliyetlerden sosyal tesislere kadar pek çok alanda örnek gösterilen imkanlarla yaşamlarını sürdürüyor.

5 YILDIR SIĞINMA MERKEZİNDELER

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaklaşık 5 yıldır Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'da kurulan barınma merkezleri, konteyner ve çadır kentlerin yanı sıra çeşitli illerde kiraladıkları evlerde yaşıyor. Kilis'e gelen yaklaşık 24 bin Suriyeli de ülkelerinde yarım kalan yaşamlarına Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde devam ediyor.

HİZMETLER BEĞENİLDİ

Her türlü fiziki ayrıntının düşünüldüğü merkezde, sığınmacılar için eğitimden sağlığa kadar birçok alanda verilen hizmetler göz dolduruyor.

Tamamı kilit parkeyle döşenen alanda kurulan kampta, 6 kişilik bir ailenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlenen 2 oda, banyo ve tuvaleti bulunan 21 metrekarelik alana sahip 3 bin 560 konteyner yer alıyor.

GIDA KART UYGULAMASI

Orta ölçekli bir Anadolu ilçesini andıran ve 458 personelle idare edilen merkezde, 5 okul, 4 sosyal tesis, 7 çocuk oyun parkı, 3 voleybol, 2 basketbol sahası, 2 market, 2 cami, 2 lojistik depo, 2 helikopter pistiyle hastane, sağlık ocağı, içme suyu deposu ve atık su arıtma tesisi de bulunuyor. Misafirler, Türk Kızılayı ve Dünya Gıda Programının yürüttüğü çalışma kapsamında hayata geçirilen gıda kart uygulamasıyla diledikleri şekilde alışveriş yapabiliyor.

SORUNLAR HEMEN ÇÖZÜLÜYOR

Kamp yönetiminin özellikle eğitim öğretim kapsamında yürüttüğü çalışmalar, başta BM olmak üzere tüm dünyadan takdir topluyor. Suriyeli öğrenciler, kurulan "Türkçe Dil Okulu" ile savaş nedeniyle yarım bırakmak zorunda kaldıkları eğitimlerine devam edebiliyor. Sağlık hizmetleri ve psikososyal destek anlamında da detaylı faaliyetlerin yapıldığı barınma merkezinde, kentte görev yapan uzman hekimler ve psikologlar, düzenli olarak poliklinik hizmeti veriyor. Merkez yönetimi, Türkiye'de ilk kez hazırlanan "Sığınmacı Danışma Merkezi" projesiyle sorunları anında ilgili birimlere iletiyor ve zaman kaybetmeden çözülmesini sağlıyor. AA