2015 ÖLÜM TABLOSU:

Toplam ölüm: 6 bin 479

Erkek ölümü: 3 bin 574

Kadın ölümü: 2905

Asri Mezarlıkta: 2445

Yeşilkent'te: 1900

İlçe ve köylerde: 2134

(Bu rakamlar 12 Aralık 2015 tarihine kadardır)

Mezarlıkta DEVRİM var

Yıllardan beri sürekli şikayetlerin yapıldığı Gaziantep Asri ve Yeşilkent Mezarlığı'nda devrim niteliğinde projelere imza atıldı.. Kayıt sisteminden, güvenliğe, idari binaların iyileştirilmesinden otopark sorununa kadar ciddi çalışmaların yapıldığı mezarlıklarda oluşturulan ölüm bilgi sistemi ile de yakınlarını kaybedenlerin defin işlemi eziyetsiz hale getirildi.. Budanan ağaçlarla görüş alanlarının genişletildiği mezarlıklar, artık daha güvenli..

Geri dönüşümün de yapıldığı mezarlıklarda vatandaşın sıkıntı çekmemesi adına her türlü kolaylılık sağlandı. Oluşturulan hizmet ile su ve çay servisinin ücretsiz yapıldığı mezarlıkta, yağmur kanalları ile alt yapı sorunları da bitirildi… Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in destekleriyle yapılan çalışmalarda vatandaşlar, artık mezarlığa korkusuzca gelebiliyor..

Mezarlıklar Şube Müdürü Salih Yıldırım, 18 ay önce başladığı görevinde belediyenin verdiği destekte önemli işlere imza attı. Ekibiyle birlikte gece gündüz çalışan Yıldırım'ın amacı güvenlik bir mezarlık oluşturmak. Bu konuda ciddi çalışmalar yaparak, huzurlu bir mezarlık için uğraş veren Yıldırım ile yaptığımız röportajda önemli mesajlar verildi…

İşte Yıldırım ile yaptığımız röportajımız:

KAYIT SİSTEMİNDE SIKINTI VARDI

Göreve başladığımızda darmadağın bir durum söz konusuydu. Özellikle kayıt sistemindeki sıkıntı büyüktü. Arşivlemede kendi bilgisayar mühendislerimizin kurduğu bir otomasyon sistemi kurduk. Sistemi yavaş yavaş oturtuyoruz ve bunu tüm il geneline yayacağız.

İLÇELERDE DE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Bizim Asri ve Yeşilkent Mezarlığı haricinde Oğuzeli'nde bir şeflik kurduk. Yeni idari bina, morg orayı aktif hale getirdik. Şimdi şehitliği biraz daha genişleteceğiz. Bu ilçelerde bazı yerleri kamulaştırdık. Etrafında ihata duvarı yerleştirdik. Oğuzeli'nin köyleri fazla olduğu için buranın hazır hale gelmesi elimizden geleni yaptık. Çok güzel işler çıktı. Örneğin kilit taşı yapıyoruz. Tabii oralar küçük yerler olduğu için hizmette çabuk bitiyor. Nizip'te, İslahiye'de, Araban'da, Yavuzeli'nde Oğuzeli'nde şefliklerimiz var.

YEŞİLKENT'TE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Yeşilkent Mezarlığı'nda da önemli çalışmalar yapıldı. Çevreye ihata duvarı yapıyoruz. 7 kilometrelik alanları çeviriyoruz, kapatıyoruz ve kamulaştırma yapıyoruz. Özellikle mezarlığın ortasında kalan yerleri kamulaştırıyoruz. Burada Gasılhaneyi yeniledik. İç kısımda tamamen kale bodur yaptık, zeminler asma tavan.. Herşeyi tekrar yeniledik. Düşünün teneşir taşı dediğimiz yerde çeşmeler bunun altına bir beton ile bağlanmış şekilde idi. Dolaplar berbattı. Bunları kendi personelimizle yaptık.

YEŞİLKENT 20 SENE İDARE EDER

Asri mezarlığa alternatif olarak yapılan ve son derece isabetli olan Yeşilkent Mezarlığı'nda 20 sene idare edecek bir yerimiz var. Tabii burada insanlarımıza kolaylık sağlayacak ne eksiğimiz varsa yerine getiriyoruz.

GERİ DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ

Hizmet alımı yapmak istediğimiz zaman yaklaşık 10 katı bir fiyat çıkarıyorlar. Biz hemen küçük rakamlarla sadece malzeme alımı yapıyoruz ve iş gücünü biz sağlıyoruz. Onda bir fiyata düşürerek ciddi tasarruf ediyoruz.

ATÖLYE KURDUK

Caminin hemen yanındaki alttaki otoparkın oraya atölye kurduk. PVC, demir doğrama ve geri dönüşüm ile soğuk hava deposu bulunuyor. Mesela belediyenin hurdalığından PVC alıyoruz ve burada nereye lazımsa kullanıyoruz. Mevcut binamızın penceresini bunlarla yaptık. Atılacak malzemeleri dönüşüm yaparak ihtiyaç görülen yerlere uyguluyoruz.

ALT YAPI SORUNUNU ÇÖZDÜK

Asri mezarlıkta altyapı konusunda sıkıntı vardı. 1 nolu caddeye boydan boya kesen borular döşendi. Bunları alttan geçirerek, ızgara atarak alt yapı konusunu asri mezarlıkta bitirdik. Yağmur baskını oluyordu ve o bölümü su basıyordu. Çok şükür ondan kurtulduk.

ÇEŞME AĞLARIMIZI GENİŞLETTİK

Mezarlıkta çeşme ağlarımızı genişlettik. Aslına bakılırsa tesisatlarımız zayıf. Ama yeni önlemler alacağız. Kuyu vardı onunla ilgili çalışmalar yaptık. Vatandaşlara kuyudan su içmemesi konusunda tavsiyede bulunuyoruz. Ama sulama ve yıkama konusunda kullanabiliyoruz.

BUDAMA YAPILDI

Asri ve Yeşilkent Mezarlığı'nda ot temizliği ve budama çalışması yaptık. Gece gündüz çalışıyoruz ve otları temizliyoruz. Buralardaki ağaçlara bakım olmadığı takdirde hem çirkin görüntü oluşuyor, hemde ağaçlar yeterince büyümüyordu.

5 METRE İLERİYİ GÖREMİYORDUK

Ben daha önce Koruma Şube Güvenlik Müdürlüğü yaptım. Geldiğimiz ilk günde güvenlik sıkıntısı vardı. 5 metre ileriyi göremiyorduk. Hemen, ekiplerle budamalar yaptık ve alanları açtık. Görülmesi gereken yerlerin görülmesi sağladık. Kötü olan yollara mucur serdik ve açtık. Bu bir anlamda güvenliği de etkin hale getirdi.

ÇÖKEN YERİ KAPATTIK

Çalışmalar bununla sınırlı kalmadı. Çöken yerler vardı. Oranın ilgili yerini kapattık. Tamamen kapatmadık çünkü akademisyenler gelip çalışmalar yapıyor. Oraya sadece araç girişine kapattık. Çok riskler yok ama önlemimizi aldık.

YENİ CAMİ GÜZEL OLACAK

İşadamı Ahmet Şireci tarafından yaptırılan yeni cami çok güzel olacak. İnanılmaz emek verilen camide birbirinden dikkat çekici taşlar kullanıyorlar.

ASFALT EKİBİ ÇALIŞIYOR

Mezarlıkların içinde asfalt ekibi çalışıyor. Eski yolların bir kısmı kırıktı. Yama yapıldı, kilit taşı konusunda da çalışma yapılıyor. Burayı 2 bin dönümlük bir arazi. Düşünün ki, 700'e yakın geçit var caddeler hariç. İnşaallah buraları güçlendirereceğiz.

YENİ KAPILAR AÇILACAK

Mezarlığa yeni kapılar açacağız ve güçlendirme çalışması yapacağız. İdari binanın arkasında kapanması gereken yerler var buraya da siyah duvar yapacağız.

CENAZE KILINAN YER GENİŞLİYOR

Cenaze namazı kılınacak yer ihtiyaca cevap vermiyordu. Orayı genişletiyoruz. Bir çok cenaze buradan çıkıyor ve ihtiyaca cevap vermekte sıkıntı yaşıyordu. Sundurma yaptık, bayanlar otursun diye. Su ve çay ikramımız da var. Yazın şerbette ekleyerek bu ağı genişletmeyi planlıyoruz. Caminin merdivenleri konusundaki sıkıntıyı da çözeceğiz.

OTOPARK DİSİPLİNLİ HALE GELECEK

Otopark en büyük sorun. Onu disiplinli hale getirmeye çalışacağız. Yeniden dizayn edeceğiz. Mühendisler onun üzerinde çalışıyorlar. Dizayn edip, güzel bir görüntüye kavuşturacağız. Otoparkın yetersiz olduğunu biliyoruz. Ama biz telleri kaldırıp, araç park edecek şekilde koridorlar yapacağız. Otobüs işletmesinin arkasında kalan kısmı da otoparka katmayı düşünüyoruz. U şeklinde planlanan otoparkımızda 2 bin araç parkedebilecek. En azından kargaşa önleyecek. Yeni camimizde bitince sıkıntısı ciddi anlamda bitecek.

GÜVENLİK İÇİN EKİP KURULDU

Mezarlıkların güvenlik kısmında budama yaptık. Çünkü daha güvenlikçiler önünü göremiyordu. Bunlara birer de araç tahsis edildi. 4 kişilik araç ve motorize ekipler kurduk. Şuanda suç işleyen ya da suça meyilli olan kişileri yüzde 30 oranında düşürdük. Hedefimiz bunu daha da düşürmek.

SIFIRLAMAK ZOR

Tinerci diye tabir edilen çocukların sayısı çok. Aslında ana sorun Aydınlar Mahallesi. Bu mahalle mezara çok yakın. Etrafında yol yaptık biraz geri çekilir gibi oldular. Kamulaştırma ile buranın rahatlayacağın düşünüyorum. Buradaki mağaraları çocuklar çok kullanıyordu. Bizler mağaranın etrafını tamamen kapattık, yüksek duvarlar yaptık ve girişini engellemiş oldu.

HIZLI ADIMLARLA İLERLİYORUZ

Güvenlikli bir mezarlık için emin adımlarla ilerliyoruz. Mesela ışıklandırma yaptık. İç kısımda özellikle beyaz ışık kullandık. Madde bağımlıları beyaz ışıktan rahatsız oluyorlar. Normal sokak lambaları kullanmadık. Bu çocukların sayısı azaldıkça ziyaretçi sayımızda artıyor.. Hizmet arttıkça ziyaretçiler de memnun kalıyor. Vatandaşlar geldikçe de bu grup çocuklar geri çekiliyor. Ancak güvenlik konusunda yapmamız gereken çok iş var.

TEKLİ MEZARLARDA SIKINTI YOK

Asri mezarlıkta tekli alanda sıkıntı yok ama aile mezarlığı neredeyse sıfırlandı. Küçük bir alanımız var. İmarda bir değişiklik yapıp, açmamız gerekiyor. Eğer Aydınlar Mahallesi kalkarsa ciddi anlamda rahatlama olur

YEŞİLKENT'TE YERİMİZ VAR

Yeşilkent mezarlığında yerimiz var. Aile mezarlığı konusunda cenaze gelmedikçe vermiyoruz. Çünkü aile mezarlığı verirsek burada yerler tamamen dolar. 4 kişilik aile mezarlığı 15 metrekare bir alan. Adam alıyor 20 sene boyunca bekletiyor. O nedenle tekli mezarlar öncelikli. Mezarların fiyatlarını encümen belirliyor, her belediye kendi meclisinde görüşüp, Büyükşehir'e gönderiyor ve belirleniyor. Aslına bakılırsa fiyatlar caydırıcılık açısından önemli., Çünkü mesela kişi Oğuzeli'nde ama fiyat uygun olursa gelip Asri ya da Yeşilkent Mezarlığı'na defneniyor., Ama fiyat pahalı olunca bundan cayıp, ilçeye götürüyor.

ASRİ MEZARLIĞI'NIN NÜFUSU 201 BİN

Asri Mezarlığı'nın nüfusu 201 bin, Yeşilkent ise 80 binlerde…

CENAZELERDE ARTIŞ VAR

Cenazelerde de dikkat çeken artış oldu. Ama bunun sebebi ilçelerin bize bağlanması oldu. Merkezin nüfusu da eklenince sayı ciddi oranda arttı. Otomasyon sistemi olduğu için tüm ilçelerin listesi veriliyor. Bazen günlük 40 cenaze olabiliyor.

SURİYELİLERİN CENAZESİ SINIRA GÖNDERİLİYOR

Suriyelilerin cenazesini kapılara gönderiyoruz. Burada akrabaları olan cenazeleri ise yeşilkent mezarlığına gönderiyoruz. Ama çoğunluğunu kapılara gönderiyoruz. Günlük bir araç gidiyorsa bunun içinde mutlaka 2 cenaze oluyor. Türkiye içinde de nakillerimiz var. Adana, Urfa.. Özellikle doğu tarafına çok gidiyor.

42 RESMİ ARAÇ VAR

Şu anda mezarlıkta 42 tane araç var. Temizlik ekibimiz de 40 kişilik. Bunları 6'ya böldük. Güvenlik kapılarının haricinde 1 nolu kapıdan ring yapılıyor. Ana caddelere tur sistemi kurduk. Ekipler buradan geçmek zorunda. Dökümana kalemi vurması lazım.

İSTANBUL BİZİ TAKDİR ETTİ

İstanbul devasa bir yer. Özellikte mezarlık içi trafikte iyiler. Ama bizim bazı çalışmaları gördüğünde takdir ettiler. Biz bunu düşünmemiştik dediler. Onlar trafikte iyiler, bizde diğer konularda iyiyiz.

ÖLÜM BİLGİ SİSTEMİ HAYATTA

Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol ile Ölüm Bilgi Sistemi kuruldu. Hangi hastaneye kim vefat etti ise hemen bilgisini alıyoruz. Cenaze sahibi arıyoruz, cenazeyi alıp almayacağımızı söylüyoruz. Bazıları talep ediyor ve ekipler gidip alıyoruz. Bu işle ilgili 2 kişilik bir ekibimiz var. İşleri güçleri bu. ÖBS'ni takip ederek bilgi vermek. Morgumuz 30 kişilik. İnsanlar yapılan iyiliği unutmuyor.

RÖP: LEYLA ÖZEKŞİ POLAT

FOTOĞRAF: MUHARREM TÜRKOĞLU