Son günlerde halk otobüslerine dadanan hırsızlar, araçların akülerinin yanısıra mazotlarını da çalarak kayıplara karışırken, olay sayısındaki artış, bu kadarı da olmaz dedirtti. Bir günde 20'nin üzerinde halk otobüsünün aküsünün ve mazotunun çalındığını belirten Özel Halk Otobüsleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kılınç, "Sanki şehrimize bir hırsız ekibi gelmiş, geceleri bu araçları talan ediyorlar. Bu durum buna benziyor" dedi.

HERKES MAĞDUR OLUYOR

Halk otobüslerinin akü ve mazotlarının çalındığını, şoförün bu nedenle hatta giremediğini,hatta zabıtadan da hatta giremedikleri için ceza yediğini anlatan Ahmet Kılınç, "Burada sadece şoförler mağdur olmuyor, işine, okuluna, gidecek insanlarda mağdur oluyor. Bu da topluma zarar veriyor. Sadece o aracın aküsünün alınmasının, mazotunun çalınmasının yanında toplumun işini de aksatıyor. Toplu taşıma araçları topluma, kamuya hizmet veren araçlar, dolayısıyla bu zararları kamuya verilen zararlar olarak görüyoruz" dedi.

BİRDE ZABITA CEZA YAZIYOR

Şoförlerin hırsızlık olaylarından dolayı isyan eder hale geldiğini, maddi manevi yıprandığını belirten Ahmet Kılınç, "Adamın aküsü gitmiş mazotu gitmiş, hemen bunları temin yoluna gidiyor. Tabi bu arada hatta giremiyor. Zabıta bakıyor araç hatta girmemiş tutanak tanzim ediyor ceza yazıyor. Yani şoför bir ceza da zabıtadan yiyor. Adam aküsünün gittiğine mi arabanın hatta kaldığına mı ceza yazıldığına mı üzülsün?" dedi.

BİR GÜNDE 20'NİN ÜZERİNDE ARAÇTA HIRSIZLIK OLDU

Bu işi bilen kişilerin yaptığını, bunun profesyonel hırsızlık türüne girdiğini söyleyen Kılınç, "Akü açıkta durmuyor, kapağı var, bağlantı demirlerini kırıp aküyü öyle çıkartıyorlar. Bunu bilen insanlar çalıyor. Arabaları tanıyan birileri yapıyor. Mazot kapakları kilitli kilidi kırıyorlar. Hırsızlık olayları geçen haftalarda başladı, artarak devam ediyor. Sanki şehire bir hırsız ekibi gelmiş, geceleri bu araçları talan ediyorlar. Bu buna benziyor. Hatta dün 20'nün üzerinde otobüste çalıntı yaşandı" diye konuştu.

EMNİYET ÇALIŞIYOR

Otobüsten hırsızlar olaylarının şehrin her noktasında yaşandığını, üniversite bölgesinde olduğu gibi Karşıyaka veya diğer semtlerdede görüldüğünü anlatan Kılınç, bu tür olayların bir an öce önlenmesi ve bu işi yapan insanlara ağır cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Kılınç, "Bugün bir depo mazotu 300-400 milyon lira. Bir akü 800-1200 arası. Bir an önce bu kişilerin yakalanıp engellenmesi gerekiyor. Asıl önemli bir daha tekrar edilmemesi yönünde çaba sarfedilmesi. Emniyet çalışıyor. Bu konuda arkadaşlarında duyarlı olması gerekiyor" dedi. Meral KINACILAR