Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, eskiden geceleri olan hırsızlık teşebbüslerinin artık gündüz olmaya başladığını, profesyonel olmayan çoğunluğu Suriyeli olan hırsızların küçük hırsızlıklar yaptığını söyledi. Güneş, "Profesyonel hırsız değiller. 3-5, 10 liralık şey çalıyorlar. Ekmek, paspas, eski demire kadar çalıyorlar. Esnaf siftah etmeden dükkan kapatıyor. Artık bu küçük hırsızlıklara bile tahammülü kalmadı. Homurdanmaya başladı" dedi.

GASBA DOĞRU GİDECEK

Sanayi Sitesi'nde hırsızlığın özellikle son 1 aydan beri inanılmaz arttığını belirten Mustafa Kemal Güneş, bu hırsızlıkların gündüz olmasının da işin ilginç yanı olduğunu söyledi. Güneş, "Daha önce geceleri hırsızlığa teşebbüs oluyordu. Şimdi gündüz de hırsızlık başladı. Günlük 2-3 hırsızlık olayı oluyor. Bu gasba doğru gidecek. Adam aç çaresiz ne yapsın. Büfeci anlattı. 50 ekmeğin içerisinde 4 tanesini alıp gitmiş. İnsan bunu duyunca duygulanıyor. Aç insan ekmek çalıyor" diye konuştu.

KAMERADAN GÖRÜYORUZ

Hırsızlığın yüzde 90'ını Suriyelilerin yaptığını iddia eden Güneş, "Çoğu sanayi sitesi civarında oturuyor. Bu insanların çoğu sanayide çalışıyor orada yatıp kalkıyor. Sanayiyi kendilerine mesken tutmuşlar. Bu insanların birçoğunun kartı geri alınmış. Yardım kartları yenilenmemiş. Daha çok küçük şeyler çalıyorlar. Esnafın demir hurdasını demir sacını alıyorlar. Çalışamayan insanlar ne yapsınlar. Koltuğunun altına koyup gidiyor. Kameradan görüyoruz. Yoldan geçerken dükkana girip bilgisayar, cep telefonu çalıyorlar. Mercedes arabasının paspasını çalmışlar. Edeceği 2-3 lira. Mercedesin sahibi 300 lira versen alamam diyor" şeklinde konuştu.

ESNAF DİKEN ÜSTÜNDE

Küsget'te 1500-2000 Suriyeli çalışan olduğunu, çalışmayanların caminin içini doldurduğunu anlatan Güneş, esnaftan Suriyelilerle ilgili çok fazla şikayet aldıklarını, esnafın bu konuda artık homurdanmaya başladığını belirtti. Güneş, "Esnaf Suriyeli gördüğünde dövecek hale geldi. Sanayide iş yeri açmışlar. Kimsede karışmıyor. Esnaf diken üzerinde, her an bir olay çıkabilir. Esnafımızı biz durduruyoruz. Adamlar da perişan diyoruz" dedi. Meral KINACILAR