İnsan sağlığını ilgilendiren birçok meslek grubunun hijyen eğitimlerini tamamlaması zorunlu hale geldi. Temmuz ayına kadar eğitim süreceni gerçekleştirmeyen iş yerleri ve işçiler çalıştırılmayacak, çalıştırılan kurumlara ise büyük maddi yaptırımlar uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayat boyu öğrenme projeleri kakpsamında son çıkan genelge ili birlikte hijyen eğitimlerinin zorunlu hale geldiğini açıklayan Şehitkamil Halk Eğitim Müdürü Abdullah Yılmaz, “Bakanlık kararı ile zorunlu hale gelen bu eğitimlerden toplamda 26 iş sektörü yararlanacak. Çalışanların bu eğitimlerini tamamlaması mecburidir. Bu eğitimlerini tamamlamayan işçilerin ve iş yerlerinin çalışmasına izin verilmeyecektir”dedi.

Porter Muayenelerinden Hijyen Eğitimine

Porter muayenelerinin yerini hijyen eğitimlerinin aldığını belirten Yılmaz, “Daha önce porter muayenesi yapılmaktayken şimdi bu muayeneler kaldırılarak, yeni sistem getirilmiştir. Bu hizmet Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Hizmetleri’nce verilecektir. İş yerlerinin ve firmaların başvuruları sonucu kurslarımız açılmaktadır. Sekiz saat eğitim verilmektedir. Bu eğitimler sonucunda kurs bitirme belgesi verilecektir.Kurs bitirme belgesi almayanlar, sağlık ile ilgili kurumda çalışamayacak, çalıştıkları durumda da ağır maddi yaptırımlarla karşılacaklardır” ifadelerine yer verdi.

26 Meslek Grubu Zorunlu

Hijyen eğitimleri konusunda 26 meslek grubunun öncelikli eğitime tabi tutulacağını aktaran Yılmaz, iş kollarını şöyle sıraladı: “ Cilt bakımı, dövme ve takı, güzellik ve saç bakım hizmetleri, kuaför, makyaj, vücut bakımı, kaplıca hamam ve sauna, kantin işletmeciliği, meyve ve sebze satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı, tarım ürünleri satış elemanlığı, aşçı, bar görevlisi, et ve et ürünleri, otel ve lokanta, pastacı, servis görevlisi, şef, su temini, çay üretimi, gıda kontrol, hububat işleme, süt işleme, sebze ve meyve işleme, zeytin işleme elemenı”

Eğitimler Uzman Kadrolarca Veriliyor

Hijyen başvurusu için toplamda 650 başvuru aldıklarını söyleyen Yılmaz, “Kurumlar hijyen konusuna büyük önem veriyor. Şimdiye dek, Çocuk Esirgeme, Polis Meslek Yüksek Okulu, Şahinbey Çocuk Yuvası, Merkez Bankası, Yaşlı Bakım Evi, Toprak Mahsülleri Ofisi, Polis Evi, oteller ve halı firmalarına eğitim verdik. Kursları Cuma günleri saat 09:00’da vermeye başlıyoruz. Eğitimleri uzman kadrolar eşliğinde veriyoruz” açıklamalarında bulundu. HABER MERKEZİ