Sanayi Odası Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Konukoğlu, genç işadamlarının ülkenin umut ışığı olduğunu söyledi. Konukoğlu, “Ben her şeyimle bu ülkeye aidim Bu ülkenin dışında hiçbir yerde ne yaşamak gibi ne de herhangi bir yatırım yapma gibi düşüncem var” dedi.

Genç MÜSİAD düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katılan Adil Konukoğlu, iş hayatındaki tecrübelerini anlattı. Konuşmasının başında Gaziantep ekonomisinden bahseden Konukoğlu, son 15 yılda Gaziantep ihracatının 16 kata yakın artış gösterdiğini ve geçen yılsonunda yaklaşık 6,5 milyar dolara ulaştığına, ihracat pazarlarını 177’ye çıkardıklarına dikkati çekti.

ARTIŞLAR DEVAM EDECEK

Ocak-Mart 2014 döneminde yüzde 8,5 artışla 1 milyar 625 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Konukoğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 130,9 olduğunu, sigortalı çalışan sayısı, sanayi bölgelerinde elektrik tüketiminde artışın devam ettiğini belirtti. “Gaziantep’in ihracata bu kadar yatkın olmasının en büyük sebeplerinden birisi tarihi İpek Yolu üzerinde olmasıdır. Bunun çok büyük avantajları var” diyen Konukoğlu, Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasında Gaziantep’ten 71 firmanın, en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında ise 50 firmanın yer aldığının altını çizdi.

DÖRTYOL HASSA TÜNELİ

Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için önemli projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Konukoğlu, GSO’nun lokomotif görevi üstlendiği “Dörtyol-Hassa Tünel Projesi” kapsamında duble yol ve tünel tamamlandığında bölge sanayisinin limanlara ulaşımının kısalacağını, maliyetlerden ve zamandan büyük tasarruf edileceğini söyledi.

ABİMİN İZİNDE DEVAM EDİYORUZ

Konukoğlu, birçok sivil toplum kuruşunda başkanlık yaptığını ifade ederek, "Şu ana kadar bulunduğum hiçbir görevde 2 tam dönemden başka görev almadım, bu benim prensibim. Bugüne kadar yaptığım işlerin içerisinde doğrularım da var yanlışlarım da var, zaten tecrübe hayatınız boyunca yaptığınız hataların birleşmesinden oluşan sonuç bildirgesidir bana göre. Ölünceye de kadarda tecrübe edinmeye devam edeceğiz. Ama her zaman için bir idealim var; 65 yaşından sonra iş hayatında aktif görev almak istemiyorum, sosyal işler yapacağım. Ağabeyimiz Abdulkadir Bey’in yaptığı gibi ki, bana göre Türkiye’deki iş aleminde devrim niteliğinde bir konudur, onun izinde devam ediyoruz. Hiçbir zaman bu ülke konusunda taviz vermedim. Varlığımla, her şeyimle ben bu ülkeye aidim. Bu ülkenin dışında hiçbir yerde ne yaşamak gibi ne de herhangi bir yatırım yapma gibi düşüncem var.”

BAŞARININ ALTIN ANAHTARLARI

Aile şirketi olan Sanko Holding’de kararların ortak alındığına vurgu yapan Konukoğlu, rahmetli babalarının “İşin hilesi dürüstlüktür” sözünü ilke edindiklerini söyledi. Eğitimin önemini dile getiren Konukoğlu, gençlerden “nasıl olsa babamızın işinde çalışacağız, kendi işimizi kurarız” düşüncesine kapılmadan üniversiteyi tamamlamalarını, kendi çocuklarını da önce yurtiçinde, daha sonra yurtdışında üniversiteye göndermelerini tavsiye etti.

LİDERİNİZ OLACAK

Genç MÜSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, aile şirketlerinde birliğin bozulmaması için neler yapılması gerektiği şöyle açıkladı: “Kaç kardeş olursanız olun bir lideriniz olacak. Herkes, liderin etrafından pervane olacak. İşinizi eve, evinizi de işe taşımayacaksınız. Bunlar altın anahtarlar. Aile şirketinde diğer önemli bir nokta, herkes görevini bilecek. Bir profesyonel gibi sizler de maaş alacaksınız. Bütçenizi bileceksiniz. Herkes hesap verebilir, şeffaf olmalıdır. Hiçbir zaman ailenin içinde kimse ile yarışmayın. Yarış kendinizle olsun. Bunlara dikkat ederseniz başarılı olursunuz”

ORTA GELİR TUZAĞI

Konukoğlu, başka bir soru üzerine, Türkiye’nin “orta gelir tuzağını” katma değeri yüksek üretim ve ihracatla aşabileceğini bildirdi. Genç işadamlarına, “Bizim umut ışığımızsınız” sözleriyle seslenen Konukoğlu, bilgilerini mutlaka paylaşmalarını önerirken, “Bilginizin de fikrinizin de zekatı var. Siz bilginizi kendinize saklarsanız hiç kimseye faydası olmaz. Malı olan malını, fikri olan fikrini paylaşacak” diyerek sözlerini tamamladı. BÜLTEN