Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, dün basınla son kez biraraya geldi ve veda toplantısı yaptı. Sona geldiklerini söyleyen Güzelbey, 10 yıl boyunca herkesin belediye başkanı olduğunu, Gaziantep'i yaşanabilir bir şehir haline getirmek için yerlerinde oturmadıklarını anlattı. Yurtdışına çok gittiği için kendisine mason, casus, işbirlikçi bile dendiğini söyleyen Güzelbey, 10 yıllık süreçte pek çok iftiraya da maruz kaldığını belirten Güzelbey, "Karımdan boşandığımı, gayri meşru ilişkim olduğunu söylediler. Hiçbiri doğru değil. Ben onları vicdanlara havale ediyorum. Gazeteci arkadaşlardan kırdığım olduysa özür dilerim" dedi.

BİZ ŞEHİRDEYİZ

Asım Güzelbey dün Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ünsal Göksen ile birlikte meclis salonunda Gazetecilerle biraraya gelerek veda toplantısı yaptı. 10 yılda yaptığı projeleri anlatan Güzelbey, son günlerin nasıl geçtiğini anlayamadığını belirterek, "Biz bürokratlar gibi değiliz, onlar şehirden ayrılıyor, biz ise şehirdeyiz. Yüzyüze bakacağız. Odamda çok sayıda kitap vardı, son olarak onları topladım" dedi.

ACUN'A SÖYLEYİN, SURVİVOR'U BURADA YAPSIN

Seçim yasakları girdiği için pek çok projelerinin açılışının güme gittiğini söyleyen Güzelbey, "Erikçe Kayak merkezi, muhteşem oldu. 4 ayrı pist var. Macera park yaptık. Acun'a ulaşın, survivor'ı burada yapsın. İnsanlar buraya geldiklerinde burası Gaziantep mi diyecek?" dedi.

UNESCO BİZİ BAŞTACI EDERDİ

Görev yaptığı süre içinde herkesin belediye başkanı olduğunu, Gaziantep'i bir kültür şehri yapma hayalini gerçekleştirmenin gururu içinde olduğunu söyleyen Güzelbey, "Biz hep şehrin geleceğini planladık. UNESCO 'nun 2012 Dünya Kültür Mirası Listesi'ne Zeugma Antik Kenti ileYesemek'i girdirmeyi başardık. Gaziantep'te kültür bilinci bizimle beraber başladı. Bu şehirdeki tarihi ve kültürel yapılar 20. yüzyılın başındaki şekliyle korunsaydı UNESCO bizi baştacı ederdi. Maalesef bu şehirde hanlar şanslı ise otopark, şanssız ise çöp istasyonu olmuştu. Bayazhan'dan tam 10 tır çöp çıktı" diye konuştu.

CASUS, MASON DEDİLER

Avrupa fonlarından aldıkları hibelerle kültüre yatırım yaptıklarını bu nedenle kendisini birilerinin casus, mason, işbirlikçi olmakla itham ettiğini söyleyen Güzelbey, "Avrupa fonlarından 30 proje desteği aldık. Şehirdeki tarihi ve kültürel eserler ortaya çıktı. 2500 tane tarihi eser restore yaptık. Biz artık Gazintep'ten kültür ihraç ediyoruz" dedi.

10 TANE MEYDAN YAPTIK

10 tane meydan yaptıklarını, stadın yerinin de meydan olması için Gezi parkı duyarlılığı oluşmadan önce harekete geçtiğini söyleyen Güzelbey, "Burası meydan olmalı dedim. TOKi aldı, niye karşı çıkıyorsun dediler. Bende gider kendimi oraya prangalarım dedim" diye konuştu.

KALE ÇÖKECEK DEDİM, ÇÖKTÜ

12 tane müze yaptıklarını söyleyen Güzelbey, Kale'nin duvarının üzerinden 2 Yıl geçmesine rağmen hala yapılmamasını da eleştirerek, "Ben Kale çökecek dedim çok geçmeden çöktü. Kale'de yetki belediyede olmalı" dedi.

650 ÇOCUĞU TEDAVİ ETTİK

Sokakta yaşayan madde bağımlısı 650 çocuğu tedavi ettiklerini, bu sayede hem bu çocukları hayata ve topluma kazandırdıklarını belirten Güzelbey, bu konuda pek çok ödül aldıklarını da söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI GEZMELİ

Gaziantep'in daha yaşanabilir bir şehir olması için pek çok defa Avrupa'ya gittiklerini anlatan Güzelbey, "Belediye başkanı dünyayı gezmeli. Masa başında oturan belediye başkanı masası kadar iş yapar" dedi. Yeniden aday olmadığını söylediğinde kendisini iknaya ilk gelenlerin Alevi Derneği olduğunu anlatan Güzelbey, "Biz herkesin belediye başkanı olduk" dedi.

SURİYELİLER ÖNEMLİ BİR SORUN

Gaziantep'in en büyük sorununun Suriyeliler olduğunu, ancak bunları kendisinin birer misafir olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi:"Bu insanlar günahsızdır. Bu çocukların hiçbir günahı yoktur. Birgün nasıl olsa savaş bitecek. 30 sene sonra bu insanlar bizleri iyi olarak anacak. Biz belediye olarak bu çocukların eğitimine büyük önem veriyoruz" dedi.

İŞ İÇİN GELEN YOK

Gaziantep'in bir diğer sorununun trafik olduğunu söyleyen Güzelbey, "Şehirler ikiye ayrılır. Biri sürekli göç veren, küçülen şehirler, diğeri sürekli göç alan, cazibe merkezi haline gelen şehirler. Hangisini tercih edersiniz. Ben ikincisini tercih ederim. Burada herkesin aşı işi var. İlk göreve geldiğimde Ünsal Beyle her Cumartesi günü belediyede halk günü yapardık. 80-90 kişi gelirdi. Şimdi iş diye bir tek kişi belediyeye gelmiyor. Belediyeler iş kapısı değil. Yakınlarınızı, yandaşlarınızı, partililerinizi dolduracağız demedik. O zaman hizmet yapamazsınız" diye konuştu.

GAZİANTEP'E 2028'E KADAR METRO YAPILAMAZ

Gaziantep'te senede 30 bin yeni aracın trafiğe çıktığını belirten Güzelbey, "Akıllı olmak lazım. Çözüm insanların araçlarını evlerinde bırakmaları. Bazı yollar tek yönlü olmalı. Bazı dönüşler kapatılmalı. 8 tane yeni alt geçit projesi hazır. 2 tane alt geçit projemiz devam ediyor. 2028 yılına kadar hem ekonomik, hem altyapı açısından Gaziantep metroya geçemez. Tramvayın 4. etabı çok önemliydi. Burada tam 50 bin yolcu taşınacaktı. Biz 16 tane köprülü kavşak yapıldı" dedi.

KASADA 13 TRİLYON VAR

Belediyeyi 1. 326 milyon dolar borçla devraldığını,şu anda büyükşehir belediyesinin borcunun olmadığını, GASKİ'nin ise 580 milyon dolar borcunun olduğunu anlatan Güzelbey, "Kasamızda ise 13 Trilyonumuz var. Biz bu parayı harcayalım, arkamızdan gelen ne yaparsa yapsın demedik" dedi.

HALA CELAL DOĞAN'IN KOLTUĞUNDA OTURUYORUM

Gösterişten uzak kaldığını, 10 yıl boyunca business classta yolculuk yapmadığını söyleyen Güzelbey, "Birisi 100, birisi 400 TL. Ben 100 TL'yi tercih ettim. Evime kendi arabamla gidip geldim. Arabayı ben kullandım. Celal Doğan'dan kalma koltukları kullanıyorum. Halıyı Sevim Hanım bir yerden sanırım ganimet buldu" dedi.

MAKSAT ADAYLIKMIŞ

Yeniden aday olmaması için kendisiyle ilgili yalan yanlış iftiralar atıldığını söyleyen Güzelbey, "Karımdan ayrıldığımı söylediler, gayri meşru ilişkisi var dediler. Hiçbiri doğru değil. Bu insanları vicdanlara havale ediyorum. Siyaset bu olmamalı. Ama ben kimseye iftira atmadım. Yalan konuşmadım. Hayatımda entrika olmadı. Sizleri kırdıysam özür diliyorum. Yarın yine birbirimize muhtaç oluruz. Hepinizden Allah razı olsun" dedi. Meral KINACILAR