Sempozyuma, HKÜ Rektör Yardımcısı M. Prof. Dr. Hanifi Aslan, HKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan, Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Dr. Elif Betül Akın, çok sayıda akademisyen, marka ve patent vekili ile avukat ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hanifi Aslan, “Ekonomide işlerin düzgün ilerlemesi için mülkiyet hakları son derece önemlidir. Bu haklardan birisi de Sınai Mülkiyet Haklarıdır. Hakların korunması, bu haklara sahip olan kişilerle münasebetlerin düzgün bir şekilde yürüyebilmesi için yasal bir yapının oluşturulması gerekir. Bütün kanunların çok sık değişmesi de arzu edilmez. Ancak daha önceden çıkarılan bir kanunun çeşitli aksaklıklar nedeniyle güncellenmesinin ve yeni şartlara uydurulmasının, aksaklıkların giderilmesi sebebiyle önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Herkes patent sahibi olabilir

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısına ve yürürlükte olan kararnamelerle getirilen düzenlemelere ilişkin sorunlar hakkında görüşlerini açıklayan HKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan, “Süreç içerisinde sıkıntılı durumlarla karşılaşıldı. Bu karışıklığı gidermek ve hakları korumak için, özellikle kanun hükmünde kararname ile ceza hükmü verilemez düşüncesinden hareketle, markalar alanında ceza hükümlerini öngören hükümler ve yasalar çıkmaya başladı. Yılbaşından önce yasallaşması umulan bu kanun tasarısı, özellikle markalar, patent ve endüstriyel tasarım gibi alanları tek çatı altında düzenlemeyi amaçlayan bir kanundur. Sınai hak sahibi olabilmemiz için ise işletmemiz olması gerekmez. Herhangi bir kimse de patent ve marka sahibi olabilir” diyerek hazırlanan kanun tasarısının önemini dile getirdi.BÜLTEN