Gaziantep'te özellikle kış aylarında yakılan sobalar, kaçak benzin kullanımı ve gelişen sanayiyle kendini iyiden iyiye hissettiren hava kirliliği kenti yaşanılmaz hale getirdi. Son zamanlarda hemen hemen hergün yaşanan kent merkezinden görülen yoğun duman ve sis ile birlikte kent sakinlerine zarar verme boyutuna ulaşan hava kirliliğinden herkes mağdur.

Çevresel atıklarla birlikte zehirli gazların da kontrolsüz bir şekilde dağıldığı kentte vatandaşlar durumdan şikayetçi. Vatandaşlar, "Yaşadığımız şehir aşırı derecede büyüyor. Sanayimiz çok büyüdü hala da büyüyor, kentimizde kontrolsüz bir şekilde artan araç sayısı artıyor, bunlardan çıkan egsoz dumanları, kış aylarının gelişiyle sobalardan çıkan dumanlar havamızı kirletiyor. Kentimizin havası çok kötü. Sürekli sis çöküyor zaten bunun asıl nedenlerinden biri kirlilik biri de kentimizde yeşil alanların eskisi kadar kalmaması. Gaziantep'in havasının git gide daha kötü hale geldiğini düşünüyorum. Şehrimizde hava kirliliği kötü derecede hissediliyor. İnsanlarımızın bilinçsiz davranması neticesinde şehrimizde hava kirliliği oluşuyor" dediler.

İŞTE VATANDAŞIN GÖRÜŞLERİ

İBRAHİM KILIÇ(BAHARATÇI)

"YAŞADIĞIMIZ ŞEHİR AŞIRI DERECEDE BÜYÜYOR"

"Yaşadığımız şehir aşırı derecede büyüyor. Sanayimiz çok büyüdü halada büyüyor, kentimizde kontrolsüz bir şekilde artan araç sayısı artıyor bunlardan çıkan eksoz dumanları, kış aylarının gelişiyle sobalardan çıkan dumanlar havamızı kirletiyor. Eskiden kentin yeşil alanı boldu kirlilik bu kadar hissedilmiyordu şimdi çok kötü şekilde hissediliyor. Bizim zamanımızda köyler genç doluyken şuanda köylerde genç kalmadı hepsi şehirlere doluştu. Bu insanlar şehirlere dolunca da çoğu sobalı yelerde oturduğu için islerle hava kirleniyor. Fabrikalardan salınan gazlar hiçbir filtreye uğramadan havaya karışıyor bunlarda bizi hasta ediyor. Önceden fabrikalar şehrin dışındayken şuanda fabrikalar şehrin içine girmiş durumda buda kirliliği artırıyor. Başpınarla şehrin arasında kilometreler vardı önceden şuanda birleşik neredeyse. Doğalgaz pahalı ve ısıtmadığı için herkes kömür yada odun kullanıyor. Bugün bir kış boyunca yaktığın bir ton kömür 550 TL. iken bu durumu birde doğalgazla hesaplayınca 2 bin TL'yi gözden çıkarmak gerek vatandaş zaten dar gelirli, para yok tabiki sobaya yükleniyor bu da haliyle havanın kirlenmesine neden oluyor. Şehrimizde son zamanlarda sürekli sisler oluşuyor bu sislerin genelinin kentin havasının pis olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Hava kirliliğinden dolayı iki günde bir ya boğazımız ağrıyor ya grip oluyoruz yada başımız ağrıyor yetkililer bu soruna bir çözüm bulmalı."

AKİF TİTİZOĞLULARI (BAHARATÇI)

"KENTİMİZİN HAVASI ÇOK KÖTÜ"

" Kentimizin havası çok kötü. Sürekli sis çöküyor zaten bunun asıl nedenlerinden biri kirlilik biride kentimizde yeşil alanların eskisi kadar kalmaması. Kentimiz gitgide gri'leşip beton yığını haline geldi. Şehir sanayi ile neredeyse iç içe girdi önceden hiç olmazsa arada 20 km kadar bir mesafe varken şimdi bu mesafe kayboldu. Her büyüyen şehirde olduğu gibi dışarıdan çok büyük derecede göç aldık bu vatandaşların çoğu ekonomik durumu yerinde olmayan vatandaşlar kışın gelmesiyle bu adamlar soba yakıyor bu durumunda kirliliğin nedenlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Kentimizde kirliliği bitirmek istiyorlarsa kentimizde aşırı derecede artan inşaat faaliyetlerini durdurmalılar yerlerine yeşil alan yapmalılar, kent merkeziyle şehir merkezi arasına mesafe koymalılar şimdiye kadar olmadı ama hiç değil yeni sanayi bölgelerini kente uzak yapmalılar, fabrika, apartman ve binaların bacalarına temizleme filtreleri koyarak şehrimizin havasını nispeten düzeltebiliriz aksi taktirde Gaziantep yavaş yavaş yaşanmaz bir şehir oluyor."

İBRAHİM BULUT (BAHARATÇI)

"ŞEHRİMİZDE BAZI YERLERİ YIKIP AĞAÇLANDIRMA YAPABİLİRLER"

Gaziantep'in havasının git gide daha kötü hale geldiğini düşünüyorum. Bunun nedenlerini kendime göre sıralayacak olursak birinci neden şehirde aşırı derecede artan araç sayısı. İkinci neden olarak kentin çok sıkışık olması nedeniyle kötü hava istir dumandır hep bir yerde toplanıyor buda hava kirliliğine yol açıyor. Üçüncü nedenim kış aylarının gelmesiyle birlikte sobaların yanması, apartmanların bacalarında filtre olmaması, fabrika bacalarından çıkan dumanının kontrolsüzce dağılması, kaçak benzinlerden çıkan isler . Dördüncü ve en önemli nedenimse kentimizde pek fazla ağaçlandırmanın olmaması sayılabilir. Şehrimizde bazı yerleri yıkıp ağaçlandırma yapabilirler böylece olası bir hava kirliliğinin önüne geçebilirler. Trafikteki bu kadar araç sayısının çözümü ise vatandaşların toplu taşımaya yönlendirilmesiydi. Kaçak akaryakıt konusunda ise daha fazla denetim yapılmalı.

BÜLENT GÖKSU(BAKIRCI)

"ŞEHRİMİZDE HAVA KİRLİLİĞİ KÖTÜ DERECEDE HİSSEDİLİYOR"

"Şehrimizde hava kirliliği kötü derecede hissediliyor. Hava kirliliğinin nedenlerinden biri kış aylarıyla birlikte sobaya milletin eline geçeni atması adamın elinde lastik var lastik atıyor, çaput var çaput atıyor ayrıca şehrimizde çok fazla araç var arabaların kendi çıkardıkları dumanlar dışında egzozlarını deldiriyorlar bu sefer filtrelenen kısımda çevreye yayılıyor bu gibi sorunlar yüzünden şehrimizde hava kirliliği oluşuyor."

YUNUS TOPLU (HEDİYELİK EŞYA SATICISI)

"İNSANLARIN BİLİNÇSİZ DAVRANMASI NETİCESİNDE HAVA KİRLİLİĞİ OLUŞUYOR"

"İnsanlarımızın bilinçsiz davranması neticesinde şehrimizde hava kirliliği oluşuyor. Şehrimizde son zamanlarda soba kullanımı aşırı derecede arttı bu durumda hava kirliliğine yol açıyor. Bizim burada bile Bakırcılar Çarşısında açıkta çoğu vatandaş ateş yakarak ısınıyor havamızı düşünmeliyiz bu memleket bizim. Şehrimiz sürekli büyüdüğü için sanayide bununla gelişiyor şehir yine sanayiye doğru büyüyünce ister ister istemez hava kirliliği oluşuyor fabrikaların bacalarından çıkan dumanlar çevreye yayılıyor. Şehrimizde son zamanlarda artan hava kirliliğini buna bağlıyorum." Haluk ŞAHİN