Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesi ve 28 Türk şoförü ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğundaki 49 kişiyi alıkoymasını dünya şaşkınlıkla izlerken, Gaziantepli ihracatçılar sürecin uzamasından endişe ediyor. Bu konuya dikkat çeken TUSAF Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'den Irak'a 1 milyon ton un ihracatımız olduğunu belirterek, "Şu anda tüm diğer emtialar gibi durmuş durumda. 1 haftadır yükleme yapamıyoruz. Bağdat ve Musul'un kapalı olmasından dolayı un değil hiç bir ürün inmiyor. Hükümetimizin, Irak'a ihracat yapan sektörlerin, sivil toplum örgütlerinin, mesleki örgütlerin temsilcilerini mutlaka olağanüstü toplartıya davet etmeli ve fikir alışverişinde bulunmalı" dedi.

* Özmen: "Yükleme yapamıyoruz"

* Topçuoğlu: "Irak'ın bir kısmını ilgilendiriyor, ama rahatsız edici"

* Özkaya: "Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacak."

* Törer, "Süreç uzarsa Gaziantep olumsuz etkilenecektir"

* Bingöl, "Oyun içinde oyun var. Bu bir senaryo, herkes rolünü oynuyor"

TOPÇUOĞLU: IRAK'IN BİR KISMINI İLGİLENDİRİYOR

Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, olayın çok yeni olduğunu, en kısa sürede bölgede barış ve huzur ortamının sağlanmasını istedi. Türkiye'nin Irak'la ticari ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirten Topçuoğlu, "Kısa sürede bu işin olumlu şekilde sonuçlanmasını diliyoruz. Tabi bu durum Irak'ın bir kısmını ilgilendiriyor, tamamını etkilemiyor ama rahatsız edici. Gaziantep olarak çok büyük oranda etkilenmeyiz, ihracatta etkilenme oranı düşük olur. İşadamlarında büyük bir tedirginlik yok. Sağduyu ile çözülmesini bekmiyoruz. Bu bir kriz yönetimi en kısa sürede çözüleceğini umut ediyoruz" dedi.

ÇOK FAZLA ETKİLENMEYİZ

Gaziantep'in dünyanın 173 ülkesine ihracat yapan bir il olduğunu dile getiren Topçuoğlu, "Gelişmeler Irak'ın bir bölümünü ilgilendiriyor, bu nedenle çok fazla etkilenmeyeceğiz. Türkiye'nin Irak'la hem ticari ilişkileri var, hem de bunun sürekliliği için iki komşu ülkenin barış içinde yaşaması gerekiyor" diye konuştu

ÖZMEN: HİÇBİR ÜRÜN İNMİYOR

TUSAF Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'den Irak'a 1 milyon ton un ihracatımız olduğunu belirterek, "Bu da yaklaşık 500 milyon dolar karşılığı. Bu şu anda tüm diğer emtialar gibi durmuş durumda. 1 haftadır yükleme yapamıyoruz. Çünkü Bağdat, Basra'ya şu anda hiçbir bir mal inmiyor. Bağdat ve Musul'un kapalı olmasından dolayı un değil hiçbir ürün inmiyor" dedi.

HÜKÜMET DAVET ETMELİ

'Irak'a giderken yolda bozulacak mallar var, uzun ve orta vadeli iş dünyasının projeksiyonu taahhütleri var' diyen Özmen, "Irak, Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat yaptığı bir ülke. Şu anda olağanüstü bir durum var. Bu anlamda hükümetimiz çalışıyordur, birtakım stratejiler belirliyordur ama ben hükümetimizin, Irak'a ihracat yapan sektörlerin, sivil toplum örgütlerinin, mesleki örgütlerin temsilcilerini mutlaka olağanüstü toplartıya davet etmesi ve fikir alışverişinde bulunmasının gerek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

TÖRER: SÜRECE BAĞLI

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, şu anda tam mevsim olmamasına rağmen, bölgeye halı ihracatı yapıldığını belirterek, "İster istemez ihracatımız bu gelişmelerden etkilenecektir. Şu anda yüklemeler geçici olarak durduruldu. Bu olaylardan ne kadar etkileneceğimiz sürece bağlı. Halı olarak Irak'a yoğun bir ihracatımız oluyor. Şimdiden herkes siparişleri aldı üretime başladılar. Fuarda Irak'tan siparişlerimiz var. Uzun sürerse sıkıntı olur. Sektörümüz gerçekten sıkıntı yaşar. Geçici bir durum olduğuna inanıyorum, kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Bir an önce çözülmesini bekliyoruz" dedi.

FUARDA SİPARİŞLER ALINDI

Bu olaylardan dünyanın tedirgin olduğunu belirten Törer, "Süreç uzarsa Türkiye ve Gaziantep olumsuz etkilenecektir. Bizim ticaretimiz Irak'a çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Ne yapılacağı belli değil. Operasyon mu yapılacak, uzlaşmamı sağlanacak şu anda olay çok yeni. Şahsi fikrim bu olayın çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Çünkü bu sadece Türkiye'nin meselesi değil. Ümidimizde kısa sürmesi. Halı sektöründe bu yıl geçen yıllara göre düşüş var. Avrupa pazarlarında ekonomik krizlerden dolayı daralma var. İhracatımız düşmedi, ama artışlarımızda düşüş var. 2012 yılında ihracatımızda yüzde 25-30 artış vardı, geçen sene bu rakam yüzde 13 arttı. Halı piyasası 8.nci ayda başlar 12. aya kadar hızlı bir şekilde devam eder. En fazla ihracatı Kuzey Irak'a yapıyoruz. Irak'a ihracatımız bir iki ay içerisinde yoğunlaşacak" diye konuştu.

KILIÇ: BİZİ BATAKLIĞA ÇEKMEK İSTİYORLAR

Plasmat Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kemal Kılıç, önce şoförler sonra konsolosluktakilerin rehin alındığını belirterek, "Biz devlet caydırıcılığımızı mı kayıp ediyoruz yoksa kabul mu ediyoruz. Birileri bizim sabrımızı sınıyor. Bizi bataklığa çekmek için her yerden bir saldırı var, Allah sonumuzu hayır etsin" dedi.

MUSUL VE KERKÜK ÖNEMLİ PAZARLAR

'Süreç uzarsa ihracata da sıkıntısı olur, olumsuz etkileniriz' diyen Kılıç, "Bu süreçte herkesin aklı selim davranması lazım. Irak çok önemli bir pazar, Musul, Kerkük çok önemli pazarlar. En sonunda sabrımızı taşırıp Musul ve Kerkük'ü bize aldıracaklar. Hala bu milletin büyüklüğünün farkında değiller. Biz sesimizi çıkarmıyorsak bu sabrımızdandır, efendiliğimizdendir. Tabi sinek küçük ama mide bulandırır. Bekliyoruz. Hükümet, IŞİD'la Suriye'de beraber hareket ediyorlardı, bir çözüm yolu bulurlar inşallah" diye konuştu.

BİNGÖL: OYUN İÇİNDE OYUN

Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, bu politikanın Türkiye'nin dış politikasının iflası gibi gözüktüğünü belirterek, "IŞID belliydi. Bunun oyun içinde oyun olduğunu düşünüyorum. Bu bir senaryo, herkes rolünü oynuyor. Bana göre bu iş hükümetin kontrolü altında, siyasi iradenin bunu öngördüğünü düşünüyorum. Bu işten hiçbir şey çıkmaz. Her şey siyasi iradenin bilgisi dahilinde oluyor" dedi.

TİCARİ AÇIDAN SIKINTI OLUR

IŞID'ın da bu oyunun bir parçası olduğunu düşündüğünü söyleyen Bingöl, "Eminim orada rehine diye tutulduğu söylenenlerin hepsi burnu kanamadan bırakılacaktır. Cumhurbaşkanımız ve Davutoğlu, henüz IŞID militanlarına terörüst dememiştir neden? Bu neyin ne olduğunu yeterince anlatacaktır. Geçici bir durum. Yarın anlaşılır, biz yalnızca taşıma yapıyoruz. Geçici bir sıkıntı. Panik içinde değilim seyrediyorum. Ticari açıdan geçici olarak sıkıntı olur" diye konuştu.

ÖZKAYA: TÜRKİYE GÜÇLENEREK ÇIKACAKTIR

Gürteks İplik Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Özkaya ise sürecin geçici olduğuna inandığını söyledi. Nurettin Özkaya, "Bizi etkilemez. Bir şey olmaz, herşey düzelir. Sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Geçici bir durum, Türkiye'nin bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağına inanıyorum" dedi. Meral KINACILAR