İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, engellilerle bir aya geldiği toplantıda, “Toplumda maalesef sizlerin sorunlarını sizlerin yaşadıkları sıkıntıları tam olarak anlayamayan algılayamayan bunu kendi kafasına yerleştiremeyen veya başını başka tarafa çeviren engelliler var. Engelli araç parklarına araçlarını park eden engelliler var. Asıl Türkiye’mizin probleminin bu engellileri eğitmek olduğunu düşünüyorum” dedi. Engelliler Haftası bir çok etkinliğe sahne oldu. İşitme engelli öğrencilerin işaret diliyle İstiklal Marşı okuduğu etkinlikte, engelliler Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde, Yeşilsu Parkı'na kadar yürüdü

İLK TÖREN DEMOKRASİ MEYDANI'NDA

10-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Engelliler Haftası etkinlikleri yapılan törenle başladı. Törende işitme engelli öğrenciler işaret diliyle İstiklal Marşı okudu. Engelliler Haftası nedeniyle Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Nusret Çakıroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, engelli dernekleri temsilcileri ile çok sayıda engelli katıldı.

HERKES DUYGULANDI

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. İstiklal Marşı okunması sırasında Atatürk Anıtı önüne gelen Ali Süzer Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencileri işaret diliyle toplu olarak İstiklal Marşı okudu. Görenlerin duygulandığı tören sonrasında engelliler Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde, Yeşilsu Parkı'na kadar yürüdü.

ZOR BİLGİ VERDİ

Engelliler Haftası ile ilgili yazılı açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, son dönemlerde devletin engelli vatandaşlara sunduğu eğitim, hizmet, kültür ve rehabilitasyon hizmetlerinde büyük ilerlemeler yaşandığını söyledi. Zor, yaptığı yazılı açıklamada, "2014 yılı verilenine göre 2022 sayılı kanun gereği Engelli ve Yaşlılık aylığından 12 bin, Evde Bakım Hizmetinden 6 bin 71, Yatılı Bakım Hizmetinden ise 289 engelli vatandaşımız faydalanmaktadır. 2007'den bu yana fiilen kullanılan engelli kimliği alan kişi sayısı 4 bin 146'dır. Engellilere sadece bu haftada değil, tüm yaşamları boyunca sevgiliyle sahip çıkmalıyız. Engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya için çalışmak her insanın vazifesidir" ifadelerini kullandı.

MÜDÜR KAHVALTI DÜZENLEDİ

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün engelliler haftası nedeniyle organize ettiği ve Oba Makarna sponsorluğunda Tavacı Recep Usta’da gerçekleştirilen kahvaltıya İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ergün, Şube Müdürü Altay Tiryaki, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı, Oğuzeli İlçe Milli Eğitim müdürü Hüsmal Akaslan, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Müdür Ahmet Battal, Oba Makarna Lojistik Müdürü Ahmet Karadağ, Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Mehmet Açıkgöz ile çok sayıda davetli katıldı.

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Ekinci konuşmasına “Bu hafta dolayısıyla sorunların öne çıkarılması, sorunların konuşulması özel bir algı çalışmasının yapılmasını güzel buluyoruz. Bu yüzden mutluluk vericidir. Engel ve engelli konusuna son 10 yılda yapılanlara bakıldığında gerçekten büyük mesafeler alınmasına rağmen daha çok yapacak işimiz var. Çok yol aldık ancak halen çok eksiğimiz var. En önemli eksiğimizde engellilerin değil engellilere bakanların engellerini kaldırın. Toplumda maalesef sizlerin sorunlarını sizlerin yaşadıkları sıkıntıları tam olarak anlayamayan algılayamayan bunu kendi kafasına yerleştiremeyen veya başını başka tarafa çeviren engelliler var" dedi.

ENGELLERİ EĞİTMEK LAZIM

"Yolda yürürken engelli kardeşlerimizin özel durumuna dikkat etmeden davranan engelli insanlar var" diyen Ekinci, "Asıl Türkiye’mizin probleminin bu engellileri eğitmek olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen sizlerle sizlerin sorunları konusunda elimizden gelen her türlü gayreti her türlü çabayı göstereceğinizi ben buradan ifade ediyorum. Yaşadığımız problemleri iletmemiz konusundaki sıkıntılar yaşıyorsanız. Bundan bizim sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Bize sosyal medya üzerinden yazacağınız her türlü mesaja biz cevap vermeye çalışıyoruz. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde bizlerden desteğine esirgemeyen Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü ve ekibine de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HERKES ENGELLİ ADAYI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Oba Makarna’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte söz alan Oba Makarna Lojistik Müdürü Ahmet Karadağ herkesin aslında birer engelli adayı olduğuna dikkat çekerek “Engelli olarak yaşamanın iğne ile kuyu kazmaya benzediği düşüncesi ile bir gün hepimizin de özürlü kategorisin de özürlü olacağı inancı ile hepinize saygılarımı sunuyorum. Aramızda olamayan yönetim kurulu başkanımız Sayın Musa Özgüçlü’nün sizlere selam ve sevgilerini getirdim. Oba Makarna her türlü sosyal sorumluluk projelerinde ve eğitime destek çabalarında yerini almaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

ENGELLERE ENGELLER

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen kahvaltıya katılan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Görevlisi Ahmet Çevik asıl engellinin düşüncesinde engel olanlar olduğuna dikkat çekerek, “Bugün 16 Mayıs engelliler haftası nedeniyle verilen bu organizasyonda emeği geçen Milli Eğitim Müdürümüz Celalettin Ekinci’ye ve Oba makarnaya teşekkür ederim. Herkes bu dünyada bir şekilde hayatına yoluna devam etmektedir. Bu yolda devam ederken karşımıza birçok engeller çıkmaktadır. Belki birçok insan duygusal engellerle, ruhsal engellerle karşılaşırken bizler bunların yanında fiziki engellerle mücadele etmek zorundayız. Bu engeller nedeni ile birçok sıkıntı yaşamaktayız" dedi.

BİZLERİ ANLAYACAK İNSANLAR ARIYORUZ

Çevik, "Kimimiz ortopedik engelli, görme engelli olmaktadır. Bu engelde de bize yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Bütün engeller aşılır fiziki olsun görme olsun ortopedik olsun bütün engeller aşılabilir. Aşılamayan bir engel var o da düşünce engelli. Bizler ayrımcılık peşinde değiliz. Bizler bizleri anlayacak insanların peşindeyiz. Biz sadece anlaşılma peşindeyiz. Çünkü asıl engel düşüncesinde engel olandır. Unutmayınız ki her normal insan birer engelli adayıdır. Bundan sonraki hayatımızda engellerle karşılaşmamak ve çıkabilecek her türlü engelle karşı birlikte mücadele edebilmek dileğiyle. Bizleri böyle bir günde unutmayarak bir araya getiren İl Milli Eğitim Müdürümüz Celalettin Ekinci ve organizasyona destek veren Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Musa Özgüçlü’ye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT