Organize Sanayi Bölgesi'nde geçtiğimiz aylarda Özkaplan halı fabrikasında çıkan yangın bir çok soruyu da beraberinde getirmişti. Gaziantep Sanayi Odası bu bağlamda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Vali Erdal Ata, milletvekilleri, belediye başkanları ve sanayicilerin katıldığı toplantıda Ata, OSB’deki kuruluşların büyük bölümünün halı-iplik ürettiğine, bu ürünlerin yangına karşı çok hassas olduğuna işaret ederek, bu konuda herkesin duyarlı olmasını istedi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise çekme mesafesi konusunda uyardı ve son yaşadıkları yangınlarda Gaziantep’in itfaiye ihtiyacı olduğunu gördüklerini söyledi.

"İşyerlerinde Meydana Gelen Yangınların Çıkış Sebepleri ve Alınması Gereken Tedbirler ve Uygulamalar’’ konulu toplantı, Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Vali Erdal Ata’nın başkanlığında sanayicilerin de katılımıyla yapılan toplantıda, Gaziantep Valiliği Yangın ve Sanayi Kazalarını Tespit ve Önleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile taslak Eylem Planı’nın sunumu yapıldı, alınması gereken önlem ve tedbirler görüşüldü.

ATA: YATIRIMLARIN BİR KISMINI AYIRIN

Gaziantep’te görev yaptığı 3 yıl içinde 3-4 büyük yangın çıktığını anımsatan Ata, "Bunlarda can kaybı olanlar oldu, ama son yangıda Allah’a şükür olmadı. Bunun bize ders olması gerekir. Hem Belediye, hem OSB ve diğer kurum kuruluşlar olarak eksiklerimizi gördük. Bunu düzeltmek için çaba sarf edeceğiz. Bizler kadar sanayicilere de önemli görevler düşüyor. Yatırımların çok cüzi bölümünü yangını önleme yönünde harcadıkları takdirde bu büyük felaketlerin hemen hemen hiç yaşanmayacağını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Biz de üzerimize ne düşüyorsa yapacağız" dedi.

KOÇER: ÇABA GÖSTERMEK GEREKİR

Milletvekili Nejat Koçer de bu konuda kendilerine düşen bir görev varsa Ankara nezdinde bunu takip edeceklerini belirterek, şunları söyledi. ‘’Yatırıma üretime ihracata ne kadar önem veriyorsak aslında yaptığımız yatırımlara da ondan daha fazla değer vermek zorundayız. Bunlar bizim el emeğimiz göz nurumuz, yıllarca çalıştığımız ve kazandığımız paralarla ortaya çıktı. En azından geçmişte hatalar varsa da gelecekte olmaması için çaba göstermek durumundayız.’’

MAZICIOĞLU: BİR DAHA YAŞANMASIN

Gaziantep OSB’de halı fabrikasında yangın çıktığı sırada PETKİM Genel Müdürünü arayarak yardım istediğini, bunun üzerine oradan gelen ekibin OSB’yi dolaşarak bir rapor hazırladığını bildiren Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, ‘’Raporu, Sayın Fatma Şahin’e gönderdiğimizde ‘hemen bunun toplantısını yapacağız’ dedi. PETKİM de her konuda desteğe hazır. Allah kimseye yangın ve diğer felaketleri yaşatmasın’’ dedi.

ŞAHİN: UYUYAMADIM

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin yaşam kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artırmak için çalıştıklarını söyledi. Gaziantep OSB’de en son meydana gelen yangını anlatırken, ‘’Gözümün önünde koca bir fabrikanın nasıl yok olduğunu gördükten sonra bir hafta uyuyamadım… En büyük tesellimiz can kaybı olmamasıydı’’ diyen Şahin, bu yangın çıkmadan önce itfaiye teşkilatına ilişkin aldıkları kararlar olduğunu bildirdi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

İtfaiye teşkilatını gençleştirileceğini, teknolojik yapıyı kuracaklarını, makine teçhizat kapasitesini artıracaklarını kaydeden Şahin, ‘’Büyükşehir belediyesi olarak hemen 5 araç alma talimatı verdik. İnsan yönetimini, makine teçhizat, teknolojiyi kullanma ve koordinasyon… Bu altyapıyı iyi şekilde oluşturacağız. Sayın Valimize teşekkür ederim. Hemen onun başkanlığında komisyon kuruldu. Kim ne yapacaksa, bir eylem planı oluşturulacak’’ dedi.

KONOKOĞLU'NDAN UYARI

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da son yaşadıkları yangınlarda Gaziantep’in itfaiye ihtiyacı olduğunu gördüklerini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Birinci önlem olarak, her zaman şirketlerin kendilerinin alması gerektiği konusunda hiç şüphemiz yok. Yaptığımız inşaattan, çekme mesafelerimizden tutun da her türlü konuya çok titizlikle dikkat etmemiz gerektiğini yaşadığımız son olaylarda net şekilde görüyoruz. Bütün sanayicilerimizden ricam; çekme sınırlarına uyalım. Burada yapılacak herhangi bir yanlış ileride telafi edilemeyecek şekle dönüşüyor. İtfaiye araçlarının çok rahatlıkla binaların etrafında hareket edebilmesi gerekir.’’

NAKIBOĞLU: İFTAİYE MERKEZİ KURULACAK

OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu da ‘’Bizim gerek şehrimiz gerek OSB’miz, etrafımızdaki tüm vilayetlerden gerek araç gereç gerekse eleman olarak çok daha yeterli. Ama eksiğimiz yok mu, var’’ diye konuştu. Nakıboğlu, OSB’de 12 itfaiye aracı bulunduğunu, şimdi üç ayrı yerde itfaiye merkezi kuracaklarını da bildirdi.

YILMAZ BİLGİ VERDİ

Gaziantep İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz ise toplantıda, Gaziantep Valiliği Yangın ve Sanayi Kazalarını Tespit ve Önleme Komisyonu’nun raporuna ilişkin sunum yaptı. Firmalara yönelik önerilerini, ‘’acil durum planı hazırlanmalı, ekiplere sürekli eğitim verilmeli, yangınlara mücadele ekipmanları ve vaziyet planlarını huzur bulundurmalı, söndürme ekipleri oluşturulmalı, binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine tam riayet edilmeli’’ olarak sıralayan Yılmaz, taslak Eylem Planı’nı anlattı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT