*İlk müdahale önemli

*Her organizeye bir itfaiye teşkilatı kurulmalı

*Yangına karşı kullanılan malzemeler UL listeli ve FM onaylı olmalı

*İşletmelerin yangın haritaları ve planları olmalı

*Yangın söndürme ekipmanları güçlendirilmeli

*Kimyasal söndürme yerine su taşıdılar

Ne dediler:

Nakıboğlu:Yangın çıktığında ilk müdahaleyi ettin ettin, etmedin 1000 tanede itfaiyen olsa önüne geçemezsin

Çıkmaz:Organize sanayi bölgesinde artık sadece bir bölgede değil, dört bölgede de itfaiye olmalı. 800 fabrikadan bahsediyoruz

Yener: Her işletmenin bir yangın haritası çıkarması lazım. Bilgisizlik var. İtfaiye kimden yardım alacağını bilmiyor, bunun eksikliğini gördüm.

Yılmaz: Fırat'tan Amanoslara kadar bizim görev alanımızda. İtfaiye teşkilatını güçlendirmemiz ve artırmamız lazım.

Arıkan:Kimyasal söndürme müdahalesi konusunda OSB uzmanlaşmalı. Petrol yangınları suyla sönmez. Ha benzin, ha mazot yanmış, ha halı hammaddesi…

Ovayolu: Ruhsat alırken, itfaiye gelip bakıyor, bazen hatır-gönül araya giriyor. Yani ilk başlangıç kontrola çok sağlıklı değil.

Peri:Asıl sorun organizede 4 -5 bölgenin yan yana olması. Herhangi bir olumsuzlukta, yangında, felakette ulaşım tıkanıyor, altyapı tıkanıyor.

Organize Sanayi Bölgesindeki büyük yangın, kimyevi maddeler bulunan fabrikaların ciddi bir tehlike altında olduğunu ortaya çıkardı. Dün gazetemizin gündeme getirdiği ve kimyevi madde içerikli imalat yapan fabrikalardaki yangınlar için alt yapının olmadığını, bunun daha vahimi, itfaiye teşkilatlarında bu tür yangınları söndürmek için özel maddelerden oluşan köpükler kullanılmadığı yolundaki uyarısı, herkesi harekete geçirdi.

OSB Başkanı Cahit Nakıpoğlu, yangına ilk müdahalenin çok önemli olduğunu söylerken, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz organizedeki itfaiyenin yetersizliğine değindi. GTO Meclis Başkanı Ali Yener ise konuya farklı açıdan bakarak " Her işletmenin bir yangın haritası çıkarması lazım. Bilgisizlik var. İtfaiye kimden yardım alacağını bilmiyor, bunun eksikliğini gördüm"diye konuştu. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan hatalar olduğunu dile getirdi ve, Kimyasal söndürme müdahalesi konusunda OSB'nin uzmanlaşması gerektiğini söyleyerek "Kimyasal söndürme var ama yeterli değil. Suyla sönmez. Benzin, mazottan farklı değil. Kimyasal söndürme yerine su taşıdılar”dedi.

NAKIBOĞLU: İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, yangın elektrik kontağından çıktığını ve ilk müdahalenin önemine değindi. Nakıboğlu, "Yangın çıktığında ilk müdahaleyi ettin ettin etmedin, 1000 tanede itfaiyen olsa önüne geçemezsin. Günlerden pazar oluşu, yangının depodan başlayışı yangının büyümesini sağlayan etkenler. Depoda işçi olmaması nedeniyle yangına anında müdahale edilemedi. Fabrika çalışıyor olsaydı işçi görür anında müdahale ederdi" dedi.

50 MİLYON EUROLUK YATIRIM

'Allah'tan fabrikanın sigortası var' diyen Nakıboğlu, "Yanan ürünler kimyevi madde, petrol. Halının hammaddesi petrol esaslı. İtfaiye zamanında gitmiş. Rüzgarın da etkisiyle yangın büyüdü. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Kolay değil. 50 milyon Euroluk bir yatırım. Fabrika iki senede ancak kendine gelir" dedi.

12 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Yangına Organize Sanayi Bölgesi itfaiyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Kahramanmaraş İtfaiyesi, Orman İşletme Müdürlüğü İtfaiyesi, Gaziantep Havalimanı İtfaiyesinin katıldığını söyleyen Nakıboğlu, ”Söndürme çalışmalarına 76 araç ve 250’den fazla itfaiye personeli müdahale etti. Şanlıurfa, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan istenen takviye ekipler de müdahalede ilimiz ekiplerine önemli destek verdi. Ayrıca Adana ve Kahramanmaraş’tan gelen itfaiye helikopter ve uçakları da havadan müdahale yaptılar. Yangını 12 saatte kontrol altına alabildik. Yangının bu kadar uzun sürede kotrol altına alınmasının nedeni çok şiddetli rüzgarın olmasıdır” dedi.

KAPLAN: ÜZGÜNÜZ

Selahattin Kaplan, dayısının oğlu olan Abidin Kaplan'ın Ünaldı'dan bu yana halı sektöründe olduğunu belirterek, üzüntüsünü dile getirdi. Kaplan, "Yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Kayıp büyük. Can kaybının olmaması tek tesellimiz" dedi.

ÇIKMAZ: İTFAİYE YETERSİZ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise organizedeki itfaiyenin yetersizliğine değindi. Çıkmaz, "Organize sanayi bölgesinde artık sadece bir bölgede değil, dört bölgede de itfaiye olmalı. 800 fabrikadan bahsediyoruz. Devasa yatırımlar var. Şehirden gelecek itfaiye araçları beklenmemeli bile. 40 tane ışığa takılarak gelecek, zaman kaybı oluyor. Organize sanayi bu işe el atmalı. Vali, belediye başkanı, OSB başkanımız bir an önce bu işe el atmalı. Bütün OSB'lerde modern şekilde itfaiye teşkilatı kurulmalı" dedi.

PETROL TÜREVİ ÜRÜNLER

Fabrikada yanan ürünlerin hammaddesinin petrol türevi ürünler olduğunu söyleyen Çıkmaz, "O saatte müthiş bir rüzgar vardı. Allah yardımcısı olsun. Fabrika tamamen yandı. Firmalarda yangın tesisatı zaten zorunlu. Yoksa sigorta şirketleri yapmıyor. Tesisatlar fabrikadan fabrikaya değişiyor. Gıda fabrikasında yangın tüpleriyle söndürebilirsiniz, halı fabrikaları, kimyasal boya üreten fabrikalardaki yangınlar böyle değil. Kimyasalları söndürebilen yangın gereçleri var" diye konuştu.

YENER: İTFAİYE KİMDEN YARDIM ALACAĞINI BİLMİYOR

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, yangının başından akşam üzerine kadar olay yerinde olduğunu belirterek, "Yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü. Ancak ben bazı eksiklikler gördüm. Öncelikle kriz yönetimi konusunda daha yetkin, eğitimli yetkin insanlarla çalışılması lazım. İşletmelerin yangın haritaları ve planları olmalı. Yangın anında bunlara kolay ulaşılması sağlanmalı. İtfaiye kimden yardım alacağını bilmiyor. Bilgisizlik var. Her işletmenin bir yangın haritası çıkarması lazım. Bunun eksikliğini gördüm" dedi.

DERS ÇIKARMALIYIZ

'Bir halı fabrikası, plastik fabrikası havaya, kimyasal tesis enine patlıyor' diyen Ali Yener, "100 milyon dolar zarar var. 14 yıllık emek. Parayı bir tarafa geçtiğiniz bir hayat iş hayatı demek. 700 işçi işsiz kaldı. Bundan sonraki bir olayda kendimize ders konusu çıkarmamız lazım. Yangın haritalarını mutlaka çıkarmak lazım. Şu patlarsa şu, duvar yıkılırsa şunu yapmalıyız gibi planlar olmalı. Ayrıca çok sayıda köpük sıkan ifaiye araçlarına ihtiyaç var. İşletmelere göre aksiyon planları olmalı, planlı hareket etmeliyiz. İtfaiyenin bilgi alabileceği mekanizmalar hazır olmalı. İtfaiye kriz anında bunu kolay bir yerden alabilmeli. Öte yandan yangın söndürme ekipmanları güçlendirilmeli" diye konuştu.

YILMAZ: 02.00'DE KONTROL ALTINA ALINDI

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, organize itfaiyenin 10 araç, 30 kişiden oluştuğunu ve olaya anında müdahalede bulunduğunu söyledi. Fabrikanın büyük olduğunu söyleyen Cafer Yılmaz, "75 bin metrekare kapalı alanı var. Başpınar, Karşıyaka ve tüm ekipler zamanında yangın yerine ulaştılar. Adıyaman, Urfa'dan destek istedik. Yangın gece saat 02:00 gibi kontrol altına alındı. Rüzgar olması yangının daha da büyümesine neden oldu. Yangın diğer fabrikalara sıçramasın diye büyük çaba gösterdik ve başardık. Can kaybının olmamasına seviniyoruz. 76 araç, 220 personelle yangına müdahalede bulunduk" dedi.

İTFAİYE TEŞKİLATINI GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM

Gaziantep İtfaiyesinin son çıkan kanunla görev alanının genişlediğini söyleyen Yılmaz, "Fırat'tan Amanoslara kadar bizim görev alanımızda. Görev alanımız genişleyince makina insan kaynağımızın güçlendirilmesi lazım. İtfaiye teşkilatını güçlendirmemiz ve artırmamız lazım. Şube müdürlerimizle birlikte, hangi makina eksik fabrikada ne gibi eksiklikler var bunları araştırıyoruz" dedi.

ARIKAN: KLASİK SÖNDÜRME METOTLARINDAN VAZGEÇİLMELİ

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, OSB'de klasik söndürme metotları yerine işletme üretimindeki hammaddeye yönelik malzeme ve metotlarının kullanılması gerektiğini söyledi. 'Taşıma suyla büyük yangınlar sönmez' diyen İslim Arıkan, "Enerji kesintisinde yangın söndürme sistemi etkilenmemeli. Ayrı bölümde dizel kaynaklı veya ayrı elektrik hattı ile çalışan yangın söndürme pompaları bulundurulmalı" dedi.

KİMYASAL SÖNDÜRME SİSTEMLERİ OLMALI

Kimyasal söndürme müdahalesi konusunda OSB'nin uzmanlaşması gerektiğini söyleyen Arıkan, "Kimyasal söndürme var ama yeterli değil. Suyla sönmez. Benzin, mazottan farklı değil. Kimyasal söndürme yerine su taşıdılar. OSB'nin kendi itfaiye müdürlüğünde kimyasal söndürme sistemleri olmalı" dedi.

OTOMASYONLA MÜDAHALE GÜÇLENDİRİLMELİ

Önemli bir hususun daha altını çizen Arıkan, "Normalde bir fabrikada yangın çıktı. İtfaiye hangi noktasında yangın çıkmışsa direk o bölüme doğru gidebilmeli. OSB itfaiyesi hangi noktada yangın çıkmışsa oraya ekip göndermeli. Bu gelişmiş ülkelerde var, bazı AVM'lerde var. Otomasyonla müdahale güçlendirilmeli. Bu da maliyet gerektiriyor" diye konuştu.

İMAR YASASINA UYGUN DEĞİL

Arıkan, imar yasasına göre her fabrikanın yanının daha doğrusu dört bir tarafının boş olması gerektiğini, ancak buna uyulmadığını belirtti. Arıkan, "Fabrikanın dört bir tarafıda boş olmalı. Oysa bizde hepside dipdibe, yan yana. itfaiye ve kurtarma araçları rahatlıkla çalışamıyor" dedi.

KÜÇÜKPARMAK: SİGORTA FİRMALARI ŞART KOŞUYOR

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, son 1 yıldan beri organizedeki fabrikaların yangın güvenliği konusunda önlem almaya başladıklarını söyledi. Küçükparmak, "Artık sigorta firmaları yangın güvenliği alınmamış yerleri sigorta yapmıyorlar. Git yangın önlemini al, öyle sigorta yapayım diyorlar. Bu iyi bir gelişme. Yangınla ilgili teknik inceleme yapacağız." dedi.

OVAYOLU: ÇOĞU FİRMA DİKKATE ALMIYOR

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Ovayolu, yangındaki hasarda tazminatın yüksek olması nedeniyle sigorta firmalarının işi ciddiye aldıklarını söyledi. Sigorta firmalarının yangın tesisatı ve kullanılan malzemelerin uluslararası standartlara uygun olup olmadığına dikkat ettiğini belirterek, "Sigorta firmaları şu şu şartlarda olursa sigorta yaparım diyor. Yangına karşı kullanılan malzemelerin UL listeli FM onaylı olması gerekiyor. Bu malzemeler yurtdışından geliyor. Bu tür sertifikalı ürünler biraz pahalı. Organizedeki bazı firmalar buna dikkat ediyor, çoğu da dikkate almıyorlar" dedi.

UCUZA MAL ETME DÜŞÜNCELERİ VAR

Fabrikaların Organizeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alırken itfaiyeden yazı aldıklarını söyleyen Hüseyin Ovayolu, "İtfaiye gelip bakıyor, bazen hatır-gönül araya giriyor. Yani ilk başlangıç kontrola çok sağlıklı değil. Bazı firma sahipleri yangın tesisatını daha ucuza mal etme düşüncesinde oluyor. Doğru proje önemli, doğru malzeme önemli. Sırf yangın tesisatı olsun diye yapılmamalı. Yangındaki amaç şudur yangın çıktığı zaman yangının diğer yerlere sıçramaması önemlidir. Ne kadar büyük bir proje çizsenizde lokal müdahale önemli bunda başarılı olursanız sorun yok. Yani projenin büyüklüğü değil, doğruluğu önemli" diye konuştu.

PERİ: ORGANİZEDEKİ BÖLGELER NİYE YAN YANA?

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi eski Başkanı Ali Peri, yeterli alet edavat kadar insanların eğitimi ve bilinçli olmalarının da önemli olduğunu söyledi. Peri, "Asıl sorun organizede 4 -5 bölgenin yan yana olması. Bu oldukça hatalı. Niye herhangi bir olumsuzlukta, yangında, felakette ulaşım tıkanıyor, altyapı tıkanıyor. Organizedeki bölgeler aynı yerde olmamalı. Yangın konusunda elemanlar hem tedbir hem ilk müdahaleyi yapma konusunda deneyimli olmalı. Paniklemeden tedbir alınmalı" dedi.