7061 Sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 05.12.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlk olarak kurumlar vergi oranındaki değişiklikle başlayalım söze, Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen bir geçici maddeyle, 2018, 2019 ve 2020 yıllarıyla sınırlı olarak kurumlar vergisi oranı yüzde 22 idi. Dolayısıyla 2018 yılının ilk geçici vergi döneminde yeni oranın ilk uygulamasını yapacağız. Bu artık daha fazla kurumlar vergisi ödeyeceğiz anlamına gelmektedir. Bu da daha fazla vergi affını getirir mi bunu ilerleyen zaman dilimlerinde daha iyi göreceğiz.

Bu yasada en çok tartışılan Motorlu Taşıtlar vergisinde yapılan düzenleme olmuştu.

Hatırlarsanız zam oranları bir indi bir kalktı. Hatta bakanlar bile yanlış anlamıştı. Neyse ki Sayın Cumhurbaşkanımız olaya el koydu da şimdiki haliyle bizlere yansımış oldu. İlk haliyle araç vergileri en az yüzde 40 artması planlanmış. Ancak toplumdan gelen tepkiler sebebiyle zam oranları geriye çekilmişti. Yeni düzenleme ile yüzde 25 ile yüzde 50 arasında değişen zamlar gelmesi şeklinde düzenlendi. Yeni düzenleme ile MTV hesaplanmasına yeni bir kriter eklendi.

Buna göre; Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme esasları değiştirildi. Mevcut vergilendirme kriterlerine ek olarak aracın vergi değeri ne göre de vergi hesaplanması sistemi getirildi. Bu düzenleme ile ödenecek vergi miktarı, aracın değerine göre de farklı vergi miktarları şeklinde hesaplanacak.

Yapılan düzenleme ile 31.12.2017 tarihi öncesinde kayıt ve tescil edilen otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergi miktarları yüzde15 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda zamlar geldi.

kira geliri elde edenlerin vermiş olduğu GMSİ beyannamesinde götürü gider usulünde ki gider oranı yüzde 25’ten yüzde 15′e çekildi.

BU yasayla Kira geliri vergisi de artmış oldu. Mart ayında verilen beyannamelerde götürü gider yöntemini seçtiklerinde eskiden yüzde 25 gideri belgesiz olarak düşebiliyorlardı. Yeni yapılan değişiklik ile artık kira beyannamesinde götürü gider seçenler yüzde 25 yerine yüzde 15 düşebilecekler. Hükümetin bu değişiklikle hedefi kira beyannamesi verenlerin gerçek gider yöntemine yönelmesi yapacakları giderler için fatura alınmasını sağlamak. Maddenin uygulanması 01/01/2018 tarihinden sonra verilecek beyannamelerde uygulanacak. Yani 2017 yılında kira geliri elde edenler Mart 2018’de verecekleri kira beyannamesinde götürü gideri seçince yüzde 15 düşebilecekler.

Bir başka değişiklikte engellilerin alacakları araçlarla ilgili;

7061 Sayılı Torba Kanunun 72 inci maddesi ile engellilerin almış olduğu araçlar için sınırlama getiren düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun Diğer istisnalar başlıklı 7.maddesinde değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişiklikle Otomobil, arazi taşıtı, spor amaçlı taşıt ve benzeri taşıtların, engelliler tarafından alınan araçlarda motor silindir hacim sınırlaması kaldırılmış. Yerine tutar sınırlaması getirilmiştir. Yeni değişiklikle birlikte engelliler artık ÖTV’siz araba alırken ÖTV dahil en yüksek 200 bin Liralık araba alabilecek. Bu tutarın her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağı şeklinde düzenleme yapılmıştır.7061 Sayılı Torba Kanunun ilgili maddesinin yürürlük tarihi 01/01/2018 olarak belirlendi. Yine Bakanlar kuruluna bu tutarı % 50 oranına kadar arttırmaya yetki verilmiştir.

Taşınmaz Satışlarında % 75 olan istisna oranı % 50' ye indirildi

7061 Sayılı Torba Kanunun 89. maddesiyle taşınmaz satışlarında ki istisna oranı değiştirildi. Yapılan değişiklik ile taşınmaz satışlarında ki % 75’lik istisna oranı yapılan değişiklikle % 50 Oranına indirildi.

Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların yüzde 75’lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların % 50’lik kısmı. Kanun maddesinin yürürlük tarihi 01/01/2018 olarak belirlendi.

7061 Sayılı Torba Kanun ile Emlak Vergisi Komisyonlar Tarafından % 50’den Fazla Arttırılamayacak

Bu yasanın en önemli düzenlemelerinden biri de ,Emlak vergisinin Takdir komisyonları tarafından arttırılmasına oransal sınırlama getirilmesi oldu.

Emlak vergisi Kanunu’na bir geçici madde eklendi. Yapılan bu düzenleme, 2018 yılı için takdir edilen asgari arsa ve arazi metrekare birim değeri, 2017 yılı değerlerinin % 50’sinden fazla ise, 2018 değerlerinin hesabında, 2017 yılı uygulanan değerinin % 50 fazlası dikkate alınacaktır. 2019-2021 döneminde de aynı esas uygulanacaktır.

Ne diyelim memleketimize milletimize hayırlı olsun. Bunlar elbette ana başlıklarla sizlere aktaracaklarım. Konu başlıklarındaki detay, muhasebecinizde mali müşavirinizde... Her şey gönlünüzce olsun.