Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilerle buluşmasında, Gaziantep’i her yönüyle Amerika’ya benzettiğini söyleyerek çok önemli vaatlerde bulundu. Şimşek Gaziantep’i Avrasya’nın sanayi üssü haline getirmemiz gerekir diyerek, “Bunu başarabiliriz. Biz size destek olacağız. Önünüzü açacağız. Kapım açık. Size yardımcı olmak istiyorum. Her konuda gerekli yönetim kurulu toplantınıza çağırın katılırım. Yapamayacağımız hiç bir şeyi söyleyemem. Sözüm sözdür “ dedi. Gaziantep’te yeni dönemde hayata geçirecekleri projelerle ilgili de bilgi veren Bakan Şimşek, “Bunlar arasında ucuz konut, Gazi ray projesi, Amanos tüneli projesi ve hastane projeleri var” şeklinde konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanısıra Milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Mustafa Topçoğlu, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu’nun yanısıra çok sayıda sanayici, işadamı katıldı. Böylesine önemli bir toplantıda önce basın mensuplarını davet eden GSO yönetimi, bilahare Mehmet Şimşek’in konuşmasından sonra basını dışarı çıkartarak şaşkınlık yarattı.

TOPÇUOĞLU:ÇÖZÜM ODAKLI DESTEKLERİNİZ OLDU

Toplantı GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuğlu’nın açılış konuşmasıyla başladı. Topçuoğlu, “Sayın Mehmet Şimşek iki dönemdir çok önemli bir görevi başarıyla yerine getiriyor. Popülizmden uzak, güven sağlayan bir dönemi başarıyla geçirdi. Bundan sonra da Sayın Bakanımızın çok önemli hizmetler yapacağına inanıyorum. Özellikle bizlere çözüm odaklı çok önemli destekleri oldu” dedi.

YAPISAL REFORMLAR SİYASİ İSTİKRARI BESLİYOR

Topçuoğlu’nun ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek söz aldı ve iki saati aşkın bir süre sunum yaptı.

Ak Parti’nin yaptığı reformların, siyasi istikrarı getirdiğini söyleyen Şimşek, “Orta Asya, Orta Doğu’da güçlü liderler var. Ama siyasi istikrar reformla desteklenirse o zaman kalıcı refah artışı sağlanır. Küresel krize rağmen Türkiye’de 6 yılda 6.1 milyon kişi işe girdi. Borçlanma giderleri azaldı. Vergilerde indirime gidildi. Yatırımlara daha fazla kaynak aktardık. Yapısal reformlar siyasi istikrarı besliyor. Kişi başına milli gelir arttı. İstihdama, yatırıma destek verdik, vergileri yükseltmedik. KDV’yi indirdik. KDV iade sistemini hızlandırdık. Çalışanı ve emeklileri gözettik. Asgari ücret 184 TL’den 949 TL’ye geldi.” dedi.

HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL

Küresel krizin dün dünyayı sardığını, Amerika’da 2008-2014 arasında 500 bankanın battığını dile getiren Şimşek, “İngiltere, Almanya, Dubai bütün ülkelerde bankalar battı. Bizde ise bankacılık sektörü sağlam. Bütçe açığımız azaldı, devletin borcu azaldı. Tabi herşey güllük gülistanlık değil. Ancak yapacağımız reformlarla bunların üstesinden geleceğiz. Sıkıntı var ama doğru politikalarla bunları aşarız” dedi.

TASARRUF YAPMAMIZ GEREKİYOR

3 makro öncelikleri olduğunu, bunların işsizlik, cari açık ve enflasyon olduğunu söyleyen Şimşek, “Türkiye’nin geleceği parlak. Yapısal reformları hayata geçirirsek Türkiye’yi kimse tutamaz. İşsizliği, aktif işgücü politikası, meslek kursları, eğitim, iş başı eğitim programıyla kısa vadede, orta ve uzun vadede ise işgücü reformu ve eğitim reformuyla çözmeyi planladık. Herkesi iş hayatına katmak istiyoruz. 20 milyon öğrenci var. Cari açığı kapatmak için enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız, katma değeri yüksek ürünler üretmemiz ve yatırım yaparken tasarruf yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİYE ZULÜM

Muhalefetin asgari ücret vaatlerini eleştiren Şimşek, “Asgari ücreti artırırsanız bu üretim yapısıyla üretim durur, kayıtdışılık baş gösterir. Muhalefetin vaatleri bir işçiye yapılacak en büyük zulümdür. Biz katma değer zincirimizde yani üretim yapımızda ve ihracat yapımızda, yüksek teknolojide kar marjı yüksek alanlara henüz tam anlamıyla geçemedik. Bu niye önemli? Bu politikayı şekillendirirken çok önemli. Bu üretim yapısıyla asgari ücreti hesapsız arttırın, çok büyük olasılıkla üretim durur ya da kayıt dışılık baş gösterir” dedi.

MUHALEFET İLE BİRLİKTE

ÜLKEYİ İNŞA ETMEK İSTİYORUZ

Muhalefet ile birlikte ülkeyi inşa etmek istediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:”Asgari ücret bin 500 lira net olsa, brüt ile birlikte bin 800 liraya çıkıyor. Bugünkü vergi durumunda bahsediyorum ama işverenin maliyeti, sosyal güvenlik primleri artacağı için 2 bin 130’a kadar çıkıyor. Metrekaresini 5 dolardan satan bir halıcı, bir halı fabrikası düşünelim. Bugünün şartlarında Ortadoğu’daki kaos sizi olumsuz etkiliyor, Rusya’daki kaos sizi olumsuz etkiliyor. Ben geçen hafta 5 halı fabrikasını ziyaret ettim ve çok iyimserim. Malını oraya buraya kaptırmayanlarım durumu gayet iyi.Gaziantep sanayicisi hesabını iyi yapmış doğru gitmiş. Katma değeri düşük ürünler üretiyorsanız, maliyetleriniz artarsa nasıl baş edeceksiniz? Bizim sorumuz bu. Benim ne işçiyle ne işverenle ne de muhalefetle en ufak bir şeyim olmaz. Biz muhalefet ile birlikte bu ülkeyi inşa etmek istiyoruz.”

BİZ REFORM YAPACAĞIZ

Muhalefetin aksine popülizmden kaçtıklarını söyleyen Şimşek, polemik yapan bir insan olmadığını dile getirerek, “Biz 25 yapısal alan belirledik. 1250 reform hazırladık. Reform yapacağız başka bir sihirli çözümü yok.Örneğin bunlardan küçük bir detay vermek istiyorum. Yalıtım konusu var. 6.5-7 milyon konutta yapılacak yalıtımla yıllık 40 milyar liralık tasarruf sağlarız. İşte bizim seçim vaadimiz. Biz reform yapacağız. Benim isteğim, öbür arkadaşları da çağırarak dinlemeniz” dedi.

EĞİTİMDE İHRACAT ÜSSÜ OLMALIYIZ

Vergi gelirlerinin yüzde 23’ünü eğitime ayırdıklarını, eğitim için vergi almaya devam edeceklerini belirten Şimşek şunları dile getirdi:”Eğitim kalitesinde arzuladığımız yerde değiliz. Ama OECD ülkeleriyle arayı kapatıyoruz. 79 yılda 57 hükümet döneminde 5514 derslik yapıldı. 12 yılda ise 13 bin 182’ye çıktı. Eğitimde ihracat üssü olmalıyız. Yine vergi gelirlerimizin yüzde 21’ini sağlığa harcıyoruz.”

GÜNEŞ ENERJİSİ

PATLAMA YAPACAK

Sanayicilere katma değeri yüksek ürünler üretmeleri önerisinde bulunan Şimşek, enerji sektörünü de gözardı etmemelerini istedi. Şimşek, “Herşeyi üretin, domates, halı, tekstil, iş makinası ama güneş enerjisine de yönelin. Güneş enerjisi inanılmaz patlama yapacak.

Ayrıca Ar-Ge’ye yatırım yapın. 1 İpad 500 kilo domatese eşit” dedi.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ PARLAK

Türkiye’nin rekabet gücünün arttığını, yolsuzlukla mücadele başarı sağladığını dile getiren Şimşek, “Yolsuzluk algısı en en düşük ülkeler sıralamasında endeksimiz düşüyor. 2002’de 30’luk dilimdeydik, 2014’de yüzde 30’lık dilime geldik. Yolsuzlukla mücadelede Türkiye’nin geleceği parlak” dedi.

GAZİANTEP İÇİN ÖNCELİKLERİMİZ

Gaziantep için 5 temel öncelikleri olduğunu söyleyen Şimşek bunları şöyle sıraladı:”Ucuz konut projesi. Gaziantep’te 130 bin işçimiz var. Ucuz konut seferberliği başlatıyoruz. Bunun için Organizenin arkasında 5.5 milyon metrekare alan ayırdık. Ucuz konut aslında sanayiciler içinde önemli. İşçilerin huzurlu olması verimi artırır. İkincisi Geneyik konut projesi. 800 hektar alanda 20-25 bin konut yapılacak. Üçüncüsü Gazi ray projesi. 25 km metro hattı, 17 istasyon, 2 banliyö, bir servis yolu. Demiryolu hattı metro hattına dönüştürülecek. Ondan sonra İstasyon yapılacak. Kent içi trafik rahatlayacak. Ayrıca iki önemli sanayi merkezi birbirine bağlanacak. Dördüncüsü, Amanos Tüneli projesi. Rekabet gücümüz artacak. Gaziantep-Hatay arası 136 km’ye inecek. Liman yolu 163 km kısalacak. Beşincisi Şehir Hastanesi. 1875 yataklı hastane dünyayı burada tedavi etmek istiyoruz.”

GAZİANTEP AMERİKA’YA BENZİYOR

Gaziantep’i Amerika’ya benzeten Şimşek, benzer yönlerini şöyle sıraladı:Gaziantep de ABD gibi dışa açık. Hoşgörülü geleni bağrına basıyor. Çekim merkezi. Diyarbaır en iyi Kilis Pervari Batman Ortadoğudan geliyor Avrupa’da ırkçılık yükseliyr. Gaziantep’te siyaset ortak akıl bu şehrin huzuru önemi sanayi önemsiyoruz. Rekabetçi bir şehir. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu 7 kentinden biri. Genç nüfusu var. Gaziantep’in nüfusunun yüzde 34’ü 15 yaşın altında, yüzde 43’ü 20 yaşın altında, yüzde 51’i 25 yaşın altında. Dışa açık.” dedi.

İŞADAMLARI SORDU, ŞİMŞEK YANITLADI

Toplantı daha sonra basına kapalı gerçekleştirildi. İşadamları Şimşek’e çek yasası, bankalar, sanayi envanterinin neden uygulanmadığı, teşvik konularında sorular yöneltti.

Meral KINACILAR, Mansun YALVAÇ