Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu, yapılan araştırmaların sonuçlarına göre gençlerin sanal şiddetten, flört şiddetine kadar pek çok şiddet türlerini birbirlerine uyguladıklarını söyledi.

Liselerde karşımıza çıkan en yaygın şiddet türlerinin, fiziksel şiddet, tehdit, alay, lakap takma, hakaret etme, aşağılama, rencide etme, arkadaş grubuna almama gibi olduğunu söyleyen Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu "Gençler en çok sözel şiddette bulunurken bunlara ek olarak fiziksel ve izole edici şiddeti de uygulayabilmektedirler. Fiziksel ve sözel şiddete aşinayız ancak izole edici şiddet yabancı gelebilir. İzole edici şiddet; genci yalnızlaştıran şiddet türüdür. Örneğin; lakap takılması, alay edilmesi, kötü şakalar yapılması izole edici şiddettir." dedi. Genellikle şiddete en çok öğrencilerin sınıflarında olduğunu ifade eden Psikolog Yavaşoğlu, Gençlerin %57,4'ünün kendi yaşıtlarının şiddetine uğradığını, sınıflardan sonra sırasıyla en çok okul dışında, okul bahçesinde, okul koridorlarında, okul tuvaletinde ve okul servisinde bunların yaşandığını dile getirdi. Yapılan araştırmalara göre lakap takılması, alay edilmesi, kötü şakalar yapılması gibi sözel şiddete daha çok kızların mağruz kaldığı. Tehdit edilme, saldırıya uğrama, dövülme, itme, dayak veya tokat atılması gibi fiziki şiddetlerin ise erkeklerin uğradığını dile getirdi.

GENÇLER ŞİDDETTEN FAZLASINA UĞRUYOR

Gençlerin kendilerine uygulanan şiddet türlerinden daha fazlasına şahit olduğunu dile getiren Psikolog Yavaşoğlu, “Şiddete maruz kalan genç, doğrudan veya dolaylı olarak şiddeti deneyimlerken, şiddet uygulayan genç ise etkin iletişim yöntemlerinin nasıl kullanılacağını öğrenemiyor ve ileriki yaşlarda kullanamıyor. Bunun sonucu olarak hem kendisi hem de çevresi için baskıcı bir hayat üretiyor. Bu nedenle gençler arasında yaşanan şiddeti haklı-haksız, suçlu-suçsuz gibi yargılamak yerine her iki kesimi de olumsuz yönde etkileyen bir olgu olarak düşünmek gerekir. Her yaşa göre şiddet türleri değişiyor. Şiddet sonrasında en sık başvurulan çözüm yöntemleri ise; şiddete bulunmak, üst sınıflarda okuyan ya da popüler gençleri arabulucu yapmak, olayı büyütmeme taraftarı olmak, sessiz kalmayı tercih etmek gibi.”

HANELERDE ŞİDDET VAR

Psikolog Yavaşoğlu, okuldaki şiddetin en önemli kaynaklarından birinin ise, "hanede şiddetin var olduğunu” söyledi.Gençlerin hanede en çok sözel veya duygusal şiddete maruz kaldığını ve okullarda en çok maddi ve manevi bakımdan aileleri tarafından yalnız bırakılan gençlerin şiddet gördüğünede dikkat çekti.

PEKİ, NELER YAPILMALI?

Psikolog Yavaşoğlu, “Periyodik olarak şiddetin değişen ya da dönüşen yöntemleri incelenmeli, şiddete doğru müdahale yöntemlerine işlevsellik kazandırmalı, şiddeti doğuran unsurlar açığa çıkarılmalı ve önlenmeli, bu konuda sadece okullar sorumlu değil, aynı zamanda okul etrafındakilere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Konuyla ilgili ortak bir şekilde sosyal politikalar geliştirilmeli. Şiddeti uygulayan, maruz kalan ya da şahit olan gençlerin akademik, sosyal, duygusal gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek önleyici adımlar atılmalı” dedi.