*Halk CHP ve kadrolarına güvenmiyor. Bunu araştırmak gerek…

*Artık Türkiye partisi olma yönünde bir başka sosyal demokrat parti daha var

*Ön seçim için çok çalıştım. Ön seçim olsaydı ilk 5'in içerisinde olurdum

CHP'NİN LÜKSÜ YOK

Baro eski başkanı Avukat Ali Elibol, CHP'nin seçim başarısızlığının, halkın CHP'ye ve kadrolarına güvensizliğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. "80 öncesi CHP çok rahattı. Sol fraksiyonlar da CHP'ye oy veriyorlardı. Ama seçim sonuçları gösterdiki, CHP'nin bundan sonra böyle bir lüksü yok" diyen Elibol önemli mesajlar verdi.

Sorunları gerçekçi biçimde getirmeleri gerektiğini vrugulayan Ali Elibol, özellikle bir gerçeğe dikkat çekti ve şunları söyledi: "Artık Türkiye partisi olmaya aday bir parti var. Artık yarış çok da kolay bir yarış değil. Küçük olsun benim olsun anlayışı bitmeli. Mustafa Yılmaz yüzde 30, Akif Ekici yüzde 21 aldı. Hatta Celal Doğan son seçimde belediyeyi yüzde 35 oyla kaybetti. Birbirimize kızma, küsme kavga zamanı değil. CHP'de kongreler yapılalı 3.5 yıl oldu. CHP'nin bir kongre sürecinde olması lazım. Biran evvel bu kongrelerin yapılması, eleştirilerin de ve fikir tartışmalarının da kongrelerde yapılması gerekir. Tartışmalarının şahsi değil, saldıran, küfreden anlayışla değil fikir bazında yapılması gerekiyor. Birbirimizle kavga etmeden, kırmadan dökmeden, kongrelerde başarısızlığımızın nedenlerini tartışmalıyız. Çünkü kavgalı evden ne kız alırlar ne kız verirler. Ağırbaşlılığımızı koruyarak, gördüğümüz eksikleri, çarelerini, çözüm yollarını bildiğimiz kadar dilimiz döndüğümüz kadar söylememiz gerekir" dedi.

HDP GERÇEĞİ VAR

Elibol HDP konusunda da partilileri uyardı. Elibol, "CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde çok güzel ekonomi programları olmasına rağmen, halkta bunun tutmamasının nedenlerini çok iyi araştırmak gerek" dedi. Elibol, HDP konusunda da uyarıda bulunarak, "Artık Türkiye Partisi olmaya aday bir sosyal demokrat parti daha var. Yarış çok da kolay bir yarış değil" dedi.

EKONOMİK, PSİKOLOJİK, SİYASİ ARAŞTIRMALAR YAPILMALI

Av. Ali Elibol ile 7 Haziran seçim sonuçlarını ve CHP'deki son gelişmeleri konuştuk. CHP'nin seçim başarısızlığının iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Elibol, "Seçim başarısızlığında falan kişinin etkisi, şunun etkisi var demiyorum. Başarısızlığın nedenleri, İlçe başkanları, örgüt yönetimleri, il başkanı, il yönetimi, genel başkan, genel yönetim başarısız diye bir suçlamanın içine girmeden, gerçekten siyasi, ekonomik, psikolojik araştırmaların yapılması gerekiyor" dedi.

DEMOKRASİ VE HUKUK ÖNCE BİZDE OLMALI

Demokrasi ve hukunun önce sosyal demokrat bir parti olan CHP'de olması gerektiğini söyleyen Ali Elibol, "Parti içi demokrasinin ve hukukun egemenliğine inandık. Ülkemizde de demokrasi ve hukukun üstünlüğü hakim kılınsın istiyoruz. Biz bunu kendi partimizin içinde hakim kılmazsak bize kim inanır? Sen bunu kendi partin içinde uygulamıyorsun, yarın iktidara geldiğin zaman ülkede nasıl uygulayacaksın dendiği zaman bir şey söyleyemeyiz. Onun için önce parti içindeki demokrasiyi ve hukuku üstün kılmamız gerekiyor" diye konuştu.

KÖSE'NİN SON OLAYINI TASVİP ETMEDİM

'Seçilmişler ancak seçimle giderler, görevden almayla gitmezler. Hele hele atama yönetimlerinin seçilmişleri görevden almasıyla gitmezler' diyen Elibol, CHP'deki son gelişmelerle ilgili şu değerlendirmelerde de bulundu:" Sait Köse benim çok sevdiğim bir dostum. Gerçekten de çok zor bir zamanda elini taşın altına koydu. Zor bir dönemde görev aldığını söylediğimde, 'fikrime, partime hizmet etmek istiyorum, ne zorluk varsa da aşarım' demişti. Hakikaten arkadaşımız bayağı bir emek verdi. Fakat son olayını tasvip etmedim. Böyle bir dönemde ilçelerin başarısız kisvesi adı altında görevden alınmak istenmesi bana pek mantıklı gelmemişti. Bunda bir kurultay hesabı olduğunu seziyorum. Bu da yanlıştır. Bu arkadaşlarımız aslan gibi seçimle gelmişlerdir. Yarın ilçe kongrelerinde herkes eteğindeki taşı döker."

ÇÖZÜM KONGRELERDE

CHP'nin 7 Haziran seçimlerinin kaybedeni olduğunu, başarılı olamadıklarını dile getiren Elibol, "Bu başarısızlığın nedenleri de çözümü de kongrelerde tartışılır. İlçelerin istifasını istemek aksine partide kırgınlık, kızgınlık, kavga yaratırdı. Hiç bunlara gerek yoktu. Zaten süreç başlamıştı. Sürece hiç müdahale edilmeden bütün ilçeler kendi kongrelerini yapmalı. Başarısızlığın nedenleri ve çözüm yolları kongrelerde tartışılmalı. Kurultay hesabının sosyal demokrat partilerde bu şekilde yapılmaması lazım, çünkü bunun örnekleri çok var. Bu örneklerden CHP hep zayıflayarak çıkmıştır, zarar görerek bölünerek çıkmıştır" diye konuştu.

KARŞIMIZDA ARTIK BİR RAKİP VAR

"CHP şunu gözönüne almak zorundadır. Artık Türkiye partisi olma yönünde bir başka sosyal demokrat parti daha var, o da HDP" diyen Elibol, "Bunun için yarışmayı, siyaset esnaflığı şeklinde değil, görevden almalarla birtakım siyasi oyunlarla değil, hakikaten fikir tartışmalarıyla ve çözüm önerilerinin tartışıldığı kongrelerle yapabiliriz. Kim demokrasiyi partisinde ne derece hakim kılarsa, hukuku ne kadar üstün kılarsa o kadar yarışta önde olur. Fakat parti içindeki bu tür kırgınlıklar, küskünlükler partiyi zayıflatır, diğer partinin daha da büyük ve solun ana partisi haline gelmesini sağlar. Özellikle bunun altını çözmek lazım. Daha dikkatli olmak lazım. Artık eski alışkanlıkları ortadan kaldırmak gerekir. Parti içerisindeki eleştiriler, partiyi bir adım daha ileriye götürür. Ama kişisel tartışmalar, kişisel hırslar, hizipler partiyi küçültür. Onun için bundan bence çok acilen geri dönüş yapılmalı, kişisel kavgalar, kişisel kırgınlıkları ortadan kaldıracak birtakım projeler yapıp partinin tabanıyla bütünleşmeli" şeklinde konuştu.

ARAMIZDA YÜZDE 1 FARK VAR

Parti tabanını küstürmemek gerektiğini, karşıda artık rakip bir parti olduğunu söyleyen Elibol şunları söyledi:"Gaziantep özelinde HDP ile CHP arasında çok bir fark kalmadı. Bunun gözözüne alınması lazım. Aramızda yüzde 1 gibi fark var. Parti içerisindeki demokrasiyi baltalarsan, parti içindeki hukuka saygılı olmazsan, ne senin parti tabanın, ne de seçmen tabanın senin ülkeye demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü getireceğine inanır. Şu anda bize güvenilmiyor. Çok güzel programlarla çıkmamıza rağmen halk bize güvenmiyor. Halk CHP ve kadrolarına güvenmiyor. Bu güvensizliğin nedeni ne? Bu olayı iyi bir araştırmak gerekiyor. O güvenin neden oluşmadığını bizim acilen tartışmamız gerekiyor. Ama bu yöntemlerle değil. Bu yöntemler o güvensizliği daha da pekiştirir. Biz emek ağırlıklı bir partiyiz fakat bakıyoruz emek ağırlıklı seçmen kitlesi bize güvenmiyor. Sosyal demokrat partilerin işçi sendikalarıyla, STK'larla, emek ağırlıklı örgütlerle örgütsel bağ oluşturması lazım" dedi.

Ön seçimle ilgili çalışma yaptığını, ancak genel merkezin kararına saygılı olduğunu belirten Elibol, ön seçime girseydi, ilk 5'in içerisinde olacağına inandığını söyledi. Elibol, HDP'ye rağmen ön seçim olsaydı CHP'nin 3, hatta 4 vekil çıkaracağını söyledi. Meral KINACILAR