Gaziantep’te kış aylarının vazgeçilmez tatlısı olan ve özellikle soğuk havada bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu fayda sağlayan helva, satıcıların yüzünü güldürüyor.
Türkiye'de gelenek ve göreneklere göre doğumlarda, ölümlerde, askere giderken, hac dönüşünde, okula başlayan çocuklar için, yeni bir eve sahip olunca, okul bitince, yağmur dualarında, kuzunun sütten kesilme günü olan çiğdem düğününde yapılarak eşe dosta dağıtılan helva, kış aylarında vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Osmanlı döneminde de yapılan ve sağlığa olan faydalarıyla insan hayatında önemli bir yeri bulunan helva satışlarında kış aylarının gelmesi ile patlama yaşanıyor. Helva satarak geçimini sağlayan esnaflar, kış mevsimini dört gözle bekliyor.
Gaziantep’te helvacılık yapan Ali Sayım Kıratlı, "Şu anda yoğun bir talep var. Hava soğuk olduğu için kış aylarının yiyecekleri olan tahin ve pekmez ilgi görüyor. Tatil günleri yaklaştığında ya da yılbaşı için mesela susamlı, leblebili, fıstık ezmesi, unlu helva, tel helvası, bunlar tercih edilen ürünlerdir. Helva fiyatlarımız çok değişmedi. Geçen yılın birinci ayında değişen fiyatlar şu anda aynı şekilde devam ediyor. İyi bir tahin elde etmek için kaliteli ürün almak gerekir, yani iyi susamla iyi bir ustanın yaptığı tahin kalitelidir. Burada satış politikamız, butik bir helvacı olarak iyi susam alıp iyi tahin satmak. Taze taze anında çekilen sıcak tahini müşterinin beğenisine sunuyoruz’’ diye konuştu.