Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya 2016 bakliyat yılının tarımın kalkınması için fırsata dönüştürülmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Türkiye’nin önerisi doğrultusunda BM tarafından 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle ilgili bir değerlendirme yapan Altunkaya Türkiye’nin bakliyat üretiminde eski günlerine dönebilmesi için bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade etti.

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ VAR

Başkan Altunkaya, son dönemlerde Türkiye genelinde bakliyat üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığını belirterek, "Bakliyat yılı bu anlamda Türkiye için tarımsal reformların oluşturulması ve buna bağlı olarak çiftçilerin bu ürünleri yeniden ekmesinin teşvik edilmesiyle fırsata dönüşebilir. Diğer taraftan bakliyat ürünlerinin obeziteyle mücadeledeki öneminin tüketicilere doğru anlatılması ve bu ürünlerin tüketilmesinin özendirilmesi ortaya ciddi bir talep çıkaracaktır" dedi.

HEDEFLERİ ZORLAYABİLİRİZ

TÜİK verilerine göre 2015 yılı tarımsal üretiminde beklenen artışları da değerlendiren Başkan Mahsum Altunkaya “TÜİK verilerine bakıldığında 2015 yılı sonuna kadar tarımsal üretimde gerçekleşmesi beklenen rekolte ülkemizin iç tüketimini dahi yeterli oranda karışlayamayacak miktardadır. Ülke olarak dünya pazarlarında daha etkin ve aktif olabilmemiz için bütün ürünler için rekoltelerin daha yüksek olması ve üretimin bu anlamda teşvik edilmesi şarttır. Anadolu bu anlamda gerçekten bir tarım üretim merkezi gibidir. Bizlerin koordineli olarak yapacağımız en önemli şey üreticiden tüketiciye kadar zincirin bütün halkalarının el birliğiyle bu gelişmeleri desteklemesi olacaktır" dedi. BÜLTEN