Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinde (GAİB), istişare toplantısı düzenlendi. Sektörün sorunlarını ve ihracatın değerlendirildiği istişare toplantısında birlik ve beraberlik mesajları verildi. GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan başkanlığında düzenlenen halı istişare toplantısına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ile çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

İHRACATI ARTIRACAĞIZ

GAHİB Başkanı Kaplan, ihracatta hedeflenen rakamlara ulaşmak için kolları sıvadıklarını belirterek, halının merkezinde dokunan halıları dünyanın dört bir köşesine sereceklerinin altını çizdi.
Sektörün ileriye gitmesi için hazırladıkları yol haritasına göre yürüyeceklerini ifade eden Kaplan, "Dünyanın halısı şehrimizde dokunuyor. 130’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz, mevcut pazarları koruyarak yeni pazarlara odaklandık.” dedi.

ARTIŞ SÜRÜYOR

İhracat rakamlarına da değinen Kaplan, geçen yıl ocak-mayıs döneminde bölgenin halı ihracatının 565 milyon 552 bin dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 7,7 artarak 609 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Halı gruplarında en fazla dış satımı 566 milyon 319 bin dolarla makine halısıyla yaptıklarını anlatan Kaplan, ihracatın yüzde 93’ünü makine halısının karşıladığını ifade etti. Kaplan, “İhracatımızda Ortadoğu ülkeleri dikkati çekiyor; bu bölgeye 5 aylık zaman diliminde 214 milyon 582 bin dolarlık halı satışı yapıldı. Ortadoğu’yu 180 milyon 352 bin dolarla Amerika ülkeleri izledi. Avrupa Birliği ülkeleri 84 milyon 383 bin dolarla ihracatta üçüncü sırada yer alırken, Afrika ülkelerine ise 55 milyon 920 bin dolarlık halı ihracatı yapıldı" diye konuştu. HABER MERKEZİ