Ekonomi Bakanlığı ve TİM’e bağlı olarak kurulan 14 tanıtım grubu bulunduğunu ifade eden TİM Tanıtım Grupları Genel Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu gruplardan birisi olan MBTG’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çıkmaz bulgurun bu ürünler arasındaki yeri hakkında da bilgi vererek, “Türkiye dünyanın en büyük bulgur ihracatçısı ve üreticisi konumundadır. Dünya bulguru tanıdıkça mucizelerine daha fazla keşfediyor. Bulgur besin değerlerinin yüksekliğini uygun fiyatıyla birleştiriyor. Sağlıklı beslenmede gerekli olan tüm gerekleri yerine getiren bulgur, aynı zamanda lezzetiyle dünya mutfaklarında tercih ediliyor. Stoklanabilir oluşu ve dayanıklılığının yüksek olmasıyla büyük fark yaratıyor. En zor şartlarda bile uzun süre bozulmayan, böceklenmeyen bulgur, fiyat ve performans olarak beklentileri aşmaktadır. Türk bulgurunun lezzeti ise Türk buğdayından gelmektedir. ” dedi.

“İTALYA’NIN RAKİBİ HALİNE GELDİK”

Türkiye’de üretilen kaliteli makarnanın dünya piyasalarında büyük ilgi gördüğünün de altını çizen Çıkmaz bu alanda İtalya’nın tek rakibinin Türkiye olduğuna da dikkat çekerek “Türkiye, bugün, dünyanın en önemli makarna üreticilerinden biri konumunda bulunmaktadır. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan Türk markaları, ihracat oranlarını her geçen yıl daha da fazla artırmaktadır. İtalya’dan sonra dünyanın en çok makarna ihracatı yapan ülkesi olan Türkiye, Avrupa Birliği’nin koyduğu kota kalktığı zaman ise birinci sıraya yükselme şansı yüksektir" dedi.

“BAKLİYATTA ÖNEMLİ KONUMDAYIZ”

Türkiye, elverişli iklimi ve cömert toprakları ile bakliyat bakımından dünyanın en önemli merkezlerinden birini olduğunu da belirten Başkan Çıkmaz “Bakliyatta dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri konumunda olan Türkiye, dünyanın birçok bölgesinin ürün ihtiyacını karşılıyor. Bilgisayar destekli, yüksek teknolojiye sahip fabrikalarda işlenen baklagiller, dünyanın dört bir yanına en ekonomik yoldan dağılıyor. Bugün Türkiye, 80’den fazla ülkeye bakliyat ihracatı yapılmaktadır” diye konuştu.

“BİTKİSEL YAĞ ÜRETİMİNDE DÜNYA LİDERLİĞİNE OYNUYORUZ”

Çıkmaz, "Türkiye’de başta ayçiçeği yağı olmak üzere mısırözü, soya ve kanola yağlarının üretimi yapılıyor. Yaklaşık 2,4 milyon tonluk rafine sıvı yağ üretim kapasitesi Türkiye’yi dünyada önemli bir bitkisel yağ üreticisi konumuna getiriyor. Ayçiçek yağı bu üretimde 550 bin tonla ilk sırayı almaktadır. Türkiye, dünyanın en önemli bitkisel yağ üreticileri arasında yer almaktadır" dedi. Bülten