HDP Gaziantep eş il başkanı Mehmet Karayılan, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, adaylardan Yurdusev Özsökmenler ve yöneticiler düzenledikleri basın toplantısıyla 1 Kasım seçimlerini değerlendirdi. Mehmet Karayılan, Ak Parti'nin bu seçimde halk iradesinin oluşmaması için kısa süreli ani şok stratejisi uygulayarak sonuca gittiğini belirtirken, "MHP-AKP gizli ittifakının hedefi HDP'yi baraj altında bırakmaktı. Ancak MHP'nin bu ucuz oyunu HDP'nin barajı aşmasıyla birlikte tam bir fiyasko ile sonuçlandı" dedi.

SEÇMEN TESLİM ALINMAYA ÇALIŞILDI

7 Haziran seçim sonuçlarının büyük baskı ve zulme rağmen ortaya çıkarılmış önemli bir halk iradesi olduğunu söyleyen Karayılan, "Bu iradeye karşı saray darbesi ile cevap verilmiş ve yok sayılmıştı. AKP'nin tek başına iktidarı ve başkanlık hevesleri için ülke kan gölüne çevrilmiş, HDP'ye dönük hükümet merkezli saldırılar, katliamlar ve basın ambargoları gerçekleştirilmiş, HDP'nin seçim kampanyası yürütemeyeceği şekilde canlı bombalar, HDP eş başkanlarının ve milletvekili adaylarının peşine salınmış, ülkede olağanüstü bir güvenlik korkusu yaratılarak seçmen adeta teslim alınmaya çalışılmıştır" diye konuştu.

HDP PARLAMENTONUN ÜÇÜNCÜ GRUBU OLDU

Ak Parti'nin ise devletin ve örtülü ödeneğin bütün imkanlarını kullanarak seçim kampanyası değil bir tür tehdit ve terör kampanyası yürüttüğünü öne süren Karayılan şunları söyledi:"Neticede gerçek halk iradesinin oluşmaması için kısa süreli ani şok stratejisi uygulayarak sonucu gitmiştir. AKP'nin açık gizli ajandasındaki hiç bir gerici politikasına toplum onay vermemiştir. HDP, olağanüstü bir direniş ve dik duruş ile barajı aşmayı ve parlamentonun üçüncü büyük grubu olmayı başarmıştır."

OYUN TUTMADI

MHP/AKP gizli ittifak ve işbirliğinin temel hedefinin HDP'yi baraj altında bırakarak güçlü bir AKP hükümeti kurdurmak olduğunu iddia eden Karayılan, "Ancak MHP'nin bu ucuz oyunu HDP'nin barajı aşmasıyla birlikte tam bir fiyasko ile sonuçlanmış, MHP tam bir hezimet yaşarak yok saydığı HDP'nin çok altında bir temsiliyetle parlamentoya girmiştir" dedi.

80 HDP'Lİ TUTUKLANDI

Bütün ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de, AKP'nin seçim çalışmalarına engel çıkarttığını, sivil toplum örgütlerine, hemşehri derneklerine hukuksuz yöntemlerle baskı uygulayarak korku ile hizaya getirmeye çalıştığını ifade eden Karayılan, "Yine ülke genelinde olduğu gibi ilimizdede sanayici ve işadamlarına ekonomik baskılar uygulayarak etkisiz hale getirmeye çalışmıştır. 7 Haziran'dan sonra 300'e yakın HDP gönüllüsü gözaltına alınmış ve yüzde 80'i tutuklanmıştır.

Bu noktadan sonra bizlere ve tüm demokrasi güçlerine düşen şey güçlü bir demokrasi bloku oluşturarak parlamento içinde ve dışında mücadeleyi yükseltmek olmalıdır" dedi. Karayılan, 1 Kasım seçimlerinde itiraza neden olabilecek bir şey bulamadıklarını söylerken, oy kayıplarının 40 bin olduğunu da sözlerine ekledi.

TOĞRUL:HDP'YE ABLUKA

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da, seçim günü HDP'ye tam bir abluka uygulandığını belirterek, "Özellikle Celal Doğan ortaokulunda, polis neredeyse sınıfın içine girecekti. Bizim oy potansiyelimizin yüksek olduğu yerlerde okul bahçeleri polis yığını haline dönüşmüştü. Halkın özgür iradesini sandığa yansıtması, fiili olarak engellenmek istendi" diye konuştu. Milletvekili adayı Yurdusev Özsökmenler ise Ankara'daki patlamadan dolayı 10 gün seçim çalışması yapmadıklarını hatırlatırken, "Partimize yoğun bir abluka vardı" dedi. Meral KINACILAR