Karşılıksız çek adedi 2015 yılı ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 47 oranında gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Haziran ayına ait çek bilgilerini açıkladı. Verilere göre; Ocak-Haziran 2015 dönemindeki karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 47 oranında gerçekleşti. 2015’in ilk 6 ayında bankalara 11,1 milyon adet çek ibraz edilirken bu çeklerin parasal tutarı da 317 milyar TL oldu. İbraz edilen çek sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 arttı. Ocak-Haziran 2015 döneminde 13,2 milyar TL tutarında 359 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte, aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1,6 milyar TL tutarındaki 65 bin adet çek daha sonra ödendi.

GAZİANTEP 5'NCİ

Haziran 2015 sonu itibarıyla, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak sıralandı. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise ilk sırada yine İstanbul yer alırken, İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep takip etti. Haziran 2015 itibarıyla, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il, yüzde 11,4 oranla Kırklareli oldu. Kırklareli’ni sırasıyla, yüzde 9,1 ile Artvin, yüzde 9 ile Kırşehir, yüzde 8,6 ile Bingöl ve yüzde 7,9 oranla Siirt izledi. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Denizli ve Karabük oldu. İHA