Gaziantep’ten haziran ayında gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 550 milyon 63 bin dolar oldu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde Gaziantep’in 3 milyar 141 milyon 438 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bölge olarakta aynı dönemde 180 ülkeye toplam 3 milyar 934 milyon 470 bin dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartı ise, haziran ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, küresel ekonomide ve siyasetteki dalgalanmalara rağmen ihracattaki artışın mutluluk verici olduğunu belirtti.

ÇIKMAZ RAKAMLARI AÇIKLADI

Ocak-Haziran 2016 döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını açıklayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yılın son altı ayında ihracatın daha fazla arttırılması ve hedef pazarlara yoğunlaşmak için çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti. Başkan Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamada “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde, 2015 yılına oranla yüzde 5,3’lük düşüşle toplam 3 milyar 934 milyon 470 bin dolar’lık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 259 milyon 765 bin dolar’lık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 6,9’luk düşüşle 4 milyar 194 milyon 236 bin dolar olmuştur” dedi.

ORTADOĞU ÜLKELERİ LİDER

GAİB’ten gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin liderliğini koruduğunu ifade eden Başkan Abdulkadir Çıkmaz “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 54,5 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 18,7 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,5 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 180 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Suriye, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Sudan ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” dedi.

PASTACILIK ÜRÜNLERİ

Ürün bazında gerçekleştirilen ihracatta halı, kumaş ve ipliklerin önemli yer tuttuğunu da sözlerine ekleyen Başkan Çıkmaz “Ocak- Haziran 2016 döneminde birliklerimizce gerçekleştirilen ihracat kalemlerinde halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi.

HALI LİDER

Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 3 milyar 141 milyon 438 bin $ ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri Gaziantep’in ihracatında önde gelen sektörlerdir” dedi.

BARTIK: ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye'nin İsrail ile mutabakat sağlaması ve Rusya’ya ilişkilerin normale dönmesinin ihracata olumlu yansıyacağını ifade etti. Bartık, “Siyasi ilişkilerin iyileşmesi beraberinde birçok olumlu gelişmeyi de getirdi. İsrail ve Rusya ile başlayan sıcak ilişkiler ihracata da katkı sağlayacaktır. Bunun yansımalarını önümüzdeki aylarda daha rahat göreceğiz” dedi.

2016 yılına ihracat yönüyle iyi başlamadıklarını ancak ikinci aydan itibaren durumu düzelttiklerini hatırlatan Bartık, yılın ilk yarısını 3 milyar 142 milyon 313 bin dolarla kapattıklarının altını çizdi. Bartık, 6 aylık dilimde en az ihracatı 426 milyon 997 bin dolarla ocak ayında, en fazla ihracatı ise 579 milyon 46 bin dolarla mart ayında gerçekleştirdiklerini vurguladı.

HAZİRAN'DA 5'NCİ OLDUK

Gaziantep’i en büyük 4’ncü ekonomi yapmak için çalıştıklarına dikkati çeken Bartık, ihracatta haziran ayında 5’nci olduklarını belirterek, bu yükselişin devam etmesinin en büyük arzuları olduğunu vurguladı. En fazla ihracat yapan ilk 10 il içinde 3 kent dışındaki şehirlerin ihracatını artırdığını hatırlatan Bartık, bunlardan birinin de Gaziantep olduğunu anlattı. İhracatın artmasında emeği olan iş dünyasını kutlayan Bartık, “Gaziantep’i ihracat yarışında zirvelere taşıyan iş alemine sonsuz teşekkür ediyorum. Şehrine yatırım yapan, şehri için mücadele eden ve şehrine ufuk katan iş dünyasının emeği inkar edilemez” diye konuştu.

KONUKOĞLU: ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTIK

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yıl Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 oranında artışla 550 milyon 63 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. Konukoğlu, ihracat artışının Gaziantep ekonomisinin dinamizmini gösterdiğini vurgu yaptı. İhracatçıların bugüne kadar çok önemli başarılara imza attığını, Gaziantep’i dünyanın her noktasında başarıyla temsil ettiğini belirten Konukoğlu, ‘’Bu başarılı sonucun alınmasında, Gaziantep ihracat ailesinin büyük bir emeği, büyük bir özverisi ve büyük bir mücadelesi vardır. İhracatçılarımıza teşekkür ederim’’ dedi.

CANLILIĞA YOL AÇACAKTIR

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin yakalanmasında, istihdamın ve milli gelirin artırılmasında dış ticaretin önemli bir etkisi olduğuna işaret eden Konukoğlu, Türkiye’nin komşu ve çevre ülkelerle gelişen siyasi ilişkilerine paralel olarak ekonomik gelişmelerin ivme kazanacağını vurguladı. Konukoğlu, Gaziantepli ihracatçıların bu durumun yaratacağı avantajları değerlendirerek ihracat çıtasını yükselteceğine inandığını sözlerine ekledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT