Kısa adı CAHİDE olan Hayvanları İyileştirme Derneği, tüm hayvanların yaşam güvencesi olmaya devam ediyor. CAHİDE Başkanı Dr. Cengiz Bayram, Sahipli yada sahipsiz hayvanların inşalar kadar yaşam hakkı olduğuna inanılarak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bayram, "CAHİDE bu yönde yaptığı çalışmalar ile adeta hayvanların yaşam güvencesi haline geldi" dedi.

Hedeflerinin tüm hayvanların eşit yaşam, beslenme, barınma ve tıbbi tedavi hakkına sahip oldukları inancıyla haklarını korumak olduğunu söyleyen Bayram, "Hayvan hakları konusunda kamuoyunda farkındalık ve bilinç yaratmaya yönelik çalışmaları düzenlemek, çeşitli organizasyonlara katılarak bilgilendirme çalışmaları yapmak, okullarda öğrencilere yönelik hayvan hakları konulu eğitimler ve aktiviteler düzenlemek. Hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına, yerel yönetim, resmi kurumlar, kuruluşlar ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, çeşitli projeler oluşturmak" dedi.

HAYVANLARI YOK ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL

"Hayvanları yok etmek çözüm değildir" diyen Bayram, "Aksine doğal dengenin bozulduğu, denetimden uzaklaştığı ve daha çok üremelerine neden olduğu görülmektedir. Aşılayıp, üretimi denetim altına alarak sakin olanları o güne kadar yaşadığı sokağında yaşamını sürdürmesini sağlamak yasal görevdir. Barınaklarda yüzlerce hayvanın düzenli beslenmesini sağlamanın ne denli zor ve masraflı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, sokağında yaşamını sürdürmek üzere denetim altına alınan köpekler için de belediyelerin beslenme odaları kurması görevlerinden biri olmalıdır. Gönüllü kurumlar ve kişiler olmadan tam anlamıyla sorunlar çözümlenemez. Yerel idari makamlar ile gönüllü gerçek ve tüzel kişilerin işbirliği içinde çalışması, maddi desteğin tam olarak sağlanması, problemlere bilimsel ve akılcı çözümlerin üretilmesi, ne gönüllülerin ne de Devletin tek başına yapabileceği bir iştir. Dolayısıyla, birlikte yapılacak çalışmalarla, karşılaşılacak sorunlar asgariye inecektir. Uygulamada da, bu konuda, gönüllülerle işbirliği sağlayan bölgeler başarılı olmuştur, bu konuda önyargılı olan, gönüllülerin desteğini istemeyen ya da sadece Devletin bir şeyler yapmaya çalıştığı ve gönüllülerin çalışmalara yardım etmediği bölgeler, ilerleme kaydedememiştir" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT