Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Naile Uzun, hayvanat bahçelerinde hayvanların koşulları ne olursa olsun tel örgüler arasında yaşamaya mahkum edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Uzun, bu yaşam tarzının hayvan haklarına aykırı olduğunu ifade ederek, hayvanat bahçelerinin kapatılması gerektiğini kaydetti.

ÇAĞRI YAPTILAR

Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği Başkanı Çağrı Sert, Yeryüzüne Özgürlük Derneği Üyesi Burak Özgüner ile Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Naile Uzun, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ni dolaşarak hayvanların yaşam koşullarını inceledi. 1 saat boyunca barınakları dolaşan hayvan hakları savunucuları; 'Koşulları Ne Olursa Olsun Hayvanat Bahçeleri Esir Kampıdır' yazılı pankart açarak, hayvanat bahçelerinin kapatılması yönünde çağrıda bulundu.

ÖZGÜR YAŞAMI KISITLIYOR

Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Naile Uzun, hayvanat bahçelerinde hayvanların özgür yaşam hakkının kısıtlandığını ifade etti. Hayvanat bahçelerinin hayvan hak ihlallerinin yoğunlukla yaşandığı alan olduğunu belirten Uzun, "Fok ve yunusların eğitilmesi ve gösteri yapabilir hale gelmesi son derece üzücü, acı veren ve hatta bazen ölümle sonuçlanan bir olaydır. Vicdan sahibi olan her insanı rahatsız eden bir süreci burada görüyoruz. Bu nedenle fok ve yunusların gösteri ve eğlence amaçlı kullanılması tamamen bir hak ihlalidir. Biz bunun karşısındayız. Bununla ilgili gerekli girişimlerimizi yapacağız. Hayvanlı sirklerin yasaklanması gerekiyor. Ayrıca kademeli olarak da hayvanat bahçelerinin kapatılması görüşündeyiz. İçinde bulundukları koşullar doğal ve doğal yaşama koşullarına uygun değildir. Geniş alanlar da özgürce yaşayabilmek üzere kodlanmış bu hayvanların tel örgüler içerisinde ve oldukça sınırlı bir alan içerisinde yaşamaya zorlanmaları tamamen doğalarına aykırı bir durumdur" diye konuştu.

HAYVAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Hayvanat bahçelerinin kapatılması konusunda TBMM'ye rapor sunduklarını belirten Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi Burak Özgüner ise şöyle konuştu: "Hayvanat bahçelerinin uluslar arası standartlara uygun olup olmadığı konusuna bakmıyoruz. Bu hayvanların sırf insan menfaatleri için çok basit bir eğlence uğruna sadece insanların çıkarları gözetilerek burada yıllar boyunca esaret altında tutuluyor. Biz bunu hak ihlali olarak tanımlıyoruz ve çok ciddi insanlık suçu olduğunu düşünüyoruz. Hayvanlar; insanları eğlendirmek için ya da insanlara kendini tanıtmak için dünyaya gelmiyor. Kendi var olma amaçları var. Doğuştan var olan haklara sahip bu hayvanlar dolaysıyla 21'nci yüzyılda böyle utanç verici esaret kampının olması sadece hayvan haklarını gözeten kişilerin değil aynı zamanda vicdanları olan kişilerinde vicdanlarını rahatsız ediyor. Bu nedenle kademeli olarak bu tesislerin kapatılmasını istiyoruz." DHA