Hayvancılık biter

Canlı hayvan ihracatında alınan yüzde 15'lik gümrük vergisinin kaldırılacağı yönündeki haberler, sektör temsilcilerinin tepkisine neden oldu. Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, ithalatta gümrük vergisinin kaldırılması yerine canlı hayvan üreticilerine devlet desteğinin sağlanması gerektiğini söylerken Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ise ithalatın cazip hale getirilmesinin Türkiye'de yapılan hayvancılığı bitireceğini savundu.

Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, mevcut et fiyatlarının besicilerin maliyetlerini karşılamadığını fakat ithalatın hayvancılığa çare olmayacağını söyledi. Geçen yıllarda Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandığını ve yem ithalatı yapıldığını ve besicinin kazancın büyük çoğunluğunu yeme gittiğini savunan Polat, "Geçtiğimiz sezon hem bakanlığımız almış olduğu ithalat kararı hem, yem fiyatlarının düşmesiyle sektörde hareketlilik yaşandı ve kazancımız biraz daha arttı. Et fiyatlarında hükümete düşüncelerimizi bildirdik ve çalışmalar sonrası KDV oranı düşürüldü. Fakat halen et fiyatları yüksek. Serbest piyasa ekonomisi ve denetimlerin yetersizliğinden dolayı fiyatlar yükseliyor" dedi.

ÇÖZÜM OLMAZ

İthalatın besi hayvancılığına çözüm olmayacağını kurak geçen mevsimin de besicileri olumsuz etkilediğini anlatan Polat şöyle konuştu: "Daha önce canlı hayvan ihraç eden bir ülke durumundayken 2000'li yıllardan sonra hayvan ithaline başladık. Gerek hükümetlerin yanlış tarım ve hayvancılık politikası, gerekse üretici sayısının düşmesi hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Fakat son 2 yıldır hükümetin yaptığı çalışmalarla hayvan yetiştiriciliğinde gelişmeler meydana geldi. Üretim biraz daha arttı. Son iki yıldır devletin verdiği desteklemeler üreticiyi yeterince doyurmasa da kısmen etkili oldu. Bu desteklemelerden dolayı da üretim alabildiğince hızlanmaya devam ediyor. Kuraklık konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin acil eylem planı hazırlaması gerekiyor. Kuraklık yaşanan bölgelerin araştırılarak tespit edilmesi ve bu bölgelerde banka kredi taksitlerinin ertelenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca üretici yem konusunda desteklenmelidir."

ÇETİNER: FİYATLARI ARTTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ise ithalatı isteyenlerin kolay para kazanma arzusu taşıyanlar olduğunu söyledi. Mevcut et fiyatlarının makul düzeyde olduğunu, spekülasyonlarla et fiyatlarının arttırılmaya ve canlı hayvan ithalatının önünün açılmaya çalışıldığına dikkat çeken Çetiner, "Bizim için ciddi bir problem et fiyatları hakkında ciddi anlamda spekülasyonlar yapılması. Bu sağlıklı bir durum değil. Şu anda maliyeti 17 lira ve bu et fiyatı üretici için makul seviyede. Bu fiyatları 17-18 lira seviyelerinde tuttuğumuz müddetçe bir sorun yok" dedi.

ET FİYATLARINDA ARTIŞ YOK

Et fiyatlarında artış olmadığını da belirten Çetiner, fiyatı ithal et lobisinin fiyatları artırmaya çalıştığını iddia ederek, "Türkiye'de et fiyatında yükselme yok. Et fiyatlarının üreticiye olan maliyetini bakanlık oturup hesaplamış 15 lira 60 kuruş olarak çıkarmıştır. Yani et fiyatları 17-18 lira arasında gittiği zaman hiç bir sorun yoktur. 'Et fiyatları artıyor' diyerek gündem yaratmak isteyenler ithal et lobisinin ekmeğine yağ çalmak isteyen insanlardır. Her sene balık mevsimi ile fiyatlar düşüşe geçer, yaz döneminin gelmesiyle birlikte de fiyatlar bir miktar artar" diye konuştu.

DHA