Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi, Şirehan Hotel, Tahmis Kahvesi ve Çağdaş'ın destekleği 1. Uluslararası Kitap Festivali start alıyor. 2-4 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan ve 'İnsan Okur' sloganıyla gerçekleşecek olan Kitap Festivaline İstanbul ve Gaziantep'ten 15 yazar-şair katılıyor. Ünlü yazar ve şairler değişik mekanlarda söyleşilere katılacak ve kitaplarını imzalayacak.

MİRASA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin dün Şirehan Otel'de Yazar Ahmet Ümit, Şirehan Otel Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ile birlikte festivalle ilgili basın toplantısı düzenledi. Ahmet Ümit ve sponsorlara teşekkür eden Fatma Şahin, 1 ay önce ekip olarak biraraya geldiklerinde bu festivalin büyük bir ihtiyaç olduğunu gördüklerini belirtti. Fatma Şahin, "Şehrimizin tarihini, medeniyetini, kimliğini, kişiliğini çok iyi okumamız lazım. Atalarımızın bize bıraktığı mirasa sahip çıkmamız lazım. Çocuklarımıza bırakacağımız miras için bu yapacağımız çalışmaların ne kadar önemli olduğunu önce konuştuk" dedi.

NİYE KISA SÜREDE YAPTIK?

Ticari zenginliğin kültür hayatıyla, sanat hayatıyla birlikte bir anlam kazanacağını belirten Fatma Şahin, "Bu coğrafya çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Bize düşen kalkınmayı bir bütün olarak görmek. Nasıl sanayimizle övünüyorsak, 200 bin çalışanı olan sanayinin 200 ülkeye ihracat yapan bir sanayinin ne kadar övüncünü yaşıyorsak, ticaret hayatında nasıl Ortadoğu'nun ticaret merkezi olma yolundaysak, bunu eğer kültür ile birleştiremezsek, sanatla taçlandıramazsak, birşeylerin zayıf kalacağına inanıyoruz. Bu festivalin bu kadar kısa sürede halkımızın hizmetine sunulmasında en büyük neden bu" diye konuştu.

BU FESTİVAL ULUSLARARASI FESTİVALE DÖNÜŞMELİ

Bedrettin Ayni'nin ifadesinde Gaziantep'i küçük bir Buhara olarak anlattığına değinen Şahin, "1924'lü yıllarda Gaziantep'te 18 medrese varmış. Amacımız edebiyatçıların halkımızla biraraya gelmesini sağlamak. İnşallah bu festivali uluslararası festivale dönüştürmek istiyoruz. Şehrimizin kültür hayatını sanayi ve ticaret hayatı kadar önemsiyoruz" dedi.

ŞEHRİN ZENGİNLİĞİ DÜNYAYA TANITILACAK

Eski adliye sarayının bir kültür ve sanat merkezi haline dönüşmesini sağlamak istediklerinden de bahseden Şahin, "Önümüzdeki hafta ihalesini yapıyoruz. Orayı güçlendirerek o taş binanın içini yaşayan bir sanat merkezine dönüştüreceğiz. O konudada çok önemli çalışmaların başlangıcındayız. Bu şehrin zenginliği dünyaya tanıtılacak" dedi.

GAZİANTEP DÜNYA BAŞKENTİNE DÖNÜŞMELİ

Yazar Ahmet Ümit, Gaziantep'in mucize denilen bir sanayiye sahip olduğunu, ancak tek başına güçlü bir sanayinin şehrin tanıtımında eksik kalacağını belirtti. Gaziantep'in tarihinde parlak olayların olduğunu belirten Ahmet Ümit, "Gaziantep'i bir marka şehir, bir dünya kültür başkentine dönüştürmeliyiz. Gaziantep'ten bir New York, Paris çıkmayabilir ama bir Milano çıkabilir. Şehir olarak dünya çapında somut kültür mirasına sahibiz. Hitit, Selçuklu, Roma, Osmanlı, dönemine ait eserler Gaziantep'i dünya kültür başkenti yapmaya aslında yetiyor. Örneğin Gurme konusunda Fransa ile başa çıkabilecek güçteyiz. Festivaller bu anlamda önemli" dedi.

SIRADA FİLM, MÜZİK, TİYATRO FESTİVALLERİ VAR

'İnsanlar nasıl Parisli, New Yorklu oluyorsa Gaziantep'te de bir Anteplilik bilinci yaratılmalı' diyen Ahmet Ümit, "Kendi tarihimizi bileceğiz, kendi şehrimizi bileceğiz, kendi kültürümüzü yaratacağız ama aynı zamanda bunu bütün dünyaya anlatacağız. Karkamış, Yesemek, Dülük Zeugma dünyanın ortak mirası ve bunlar bizde. Tanıtımla Antep daha fazla kalkınacak. Bu festivali düzenleme amacımız dünyanın ilgisini çekmek. Önümüzdeki yıl festivalimiz çok daha güçlenecek. Önce Şirehanı festivalini yaptık, şimdi kitap festivalini yapıyoruz. Arkasından Zeugma film festivali, belki müzik festivali, belki antik tiyatro festivali yapacağız. Düşünün Shakespeare'in Hamlet'ini, Makbet'ini Kale'de canlandırdığımızı düşünün. İşte dünyanın ilgisini o zaman çekebiliriz. Gaziantep'e yakışan şey bu" diye konuştu.

İNSANLIĞIN ORTAK KÜLTÜRÜ BURADA

Gaziantep'in yapı olarak evrensel bir şehir olduğunu söyleyen Ahmet Ümit, "İnsanlığın ortak kültürü burada, biz buna sahibiz. Sorun bunu doğru şekilde anlatmak. Doğru bir şekilde sunmak. Bunu sunduğumuz zaman şehrimizin değeri artacak. Bunun için önce kendi tarihimize, kültürümüze, sanatımıza sahip çıkmamız lazım" dedi.

AMAÇ, OKUMA SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK

Festival'e İstanbul'dan ve Gaziantep'ten önemli yazar ve şairlerin katıldığını belirten Ahmet Ümit, amaçlarının Gaziantep'te okuma seviyesini yükseltmek olduğunu söyledi.

SOSYALLEŞME KEBAPLA BAŞLADI

Tahir Tekin Öztan ise Gaziantep'in bir gurme kenti olduğuna değinerek, Gaziantep denince akla kebabın geldiğini belirtti. İlk sosyalleşmenin kebapla başladığını söyleyen Öztan, "Gaziantep kebabı dünyanın en sağlıklı yiyeceğidir. Sebze ve meyve ile yenen başka bir yemek var mıdır? Kebap mı, yoksa bonfile mi daha faydalıdır? Tabiki kebap. Kebabımızı iyi anlatmalıyız. Pizza ile lahmacunu karşılaştıralım. Hangisi sağlıklı tabiki lahmacun daha sağlıklı. Kazan yemeklerimiz yine öyle. Bunu dünyada en iyi Türkiye, Türkiye'de Gaziantep yapıyor. Bütün bilimadamları toplansın bunun dışında birşey söyleyemez" dedi.

KENTE GELEN İZMİRLİLERİN SAYISI ARTTI

'Elele verip, bu kültürü dünyaya anlatmalıyız' diyen Öztan, "Marka şehir, marka kent, marka mutfak olmamız için bu festivaller çok önemli. İlk gurme festivalini gerçekleştirdim, şu anda Gaziantep'e giren İzmirlinin sayısına bir bakın, yüzde 300 arttı" dedi.

3 gün sürecek festivalde neler olacak?

FESTİVALİN İLK GÜNÜ

2 Mayıs günü start alacak festivalin ilk gününde Ahmet Ümit saat 11:00'de Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde mahkumlarla edebiyat söyleşisi yapacak.

Aynı saatlerde Yekta Kopan, Gaziantep Üniversitesi'nde "Öykülerimiz Ne Kadar Gerçek?" konulusu söyleşiye katılacak. Saat 14:00'de Festival Yürüyüşü ve açılış konuşmaları yapılacak. Kortej Gaziantep Lisesi'nden başlayıp Kendirli Gazi Kültür Merkezi-Şehitler Abidesinde sona erecek. Ahmet Telli saat 15:00'te Kendirli Gazi Kültür Merkezi'nde 'Hayat Şiirini Çağırıyor' adlı Şiir Dinletisi ve ardından kitaplarını imzalayacak. Ebubekir Kurban, Kendirli Gazi Kültür Merkezi'nde saat 16:00'da "Türkiye Sevgisi İmandandır" söyleşisi yapacak, kitaplarını imzalayacak. Ahmet Ümit de aynı yerde 'Tarih ve Marka Şehirler' söyleşisi yapacak ve kitaplarını imzalayacak.

FESTİVALİN İKİNCİ GÜNÜ

Festivalin ikinci gününde Bilgehan Pamuk ŞKM'de saat 11:00'de "Ayıntap'tan Gaziayıntap'a Söyleşisine katılacak. ŞKM'de Celal Şenocak saat 12:00'de 'Gaziantep Türküleri' Söyleşisine katılacak. Yine ŞKM'de saat 12:30'da Sinan Yağmur, 'Veysel Karani'de Peygamber Aşkı' söyleşisine katılacak. Kendirli Gazi Kültür Merkezinde saat 15:00'te Murat Menteş, 'Romanda Orman Kanunu Geçer' söyleşisi yapacak. Yine Kendirli Kültür Merkezi'nde Selahattin Yusuf-Tarık Tufan-Gökdemir İhsan, saat 16:00'da "Kafadengi' adlı söyleşi yapacaklar. Kendirli'de saat 17:00'de Dr. Ahmet Çevik, 'Tutsak Yollar' söyleşisi yapacak.

FESTİVALİN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ

Festivalin son günü Ayhan Bozkurt-Ahmet Ümit ve Gaziantepli Şairler Tahmis'te saat 14:00'de Şiir Muhabbetleri etkinliği yapacak. Şire Han'da saat 16:00'da Mario Levi Edebiyat ve Yemek üzerine söyleşi yapacak. Yine Şirehan'da Özden Özsabuncu saat 17:00'de Gaziantep Yemekleri söyleşisine katılacak.

Meral KINACILAR